Μετριοπάθεια και Ενδοτισμός.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη διεξαγωγή των αντικατοχικών εκδηλώσεων της ΕΦΕΚΘ γίναμε, για ακόμα μια φορά, μάρτυρες στο θέατρο του παραλόγου που έστησαν οι κομματικές παρατάξεις για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών-μικροπαραταξιακών τους συμφερόντων.

 Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις της 15ης Νοεμβρίου διοργανώνονται με μοναδικό σκοπό, την καταδίκη της παράνομης, μονομερούς, ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την τουρκία το 1983. Σκοπός της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων είναι η παντοία προβολή της Ελληνικής Κύπρου, και με αυτή τη παρακαταθήκη του ιδρυτή της  Κυριάκου Μάτση θα έπρεπε να κατέρχεται σε οποιαδήποτε αντικατοχική εκδήλωση της, γεγονός που παρεμποδίζεται από τα κομματικά συμφέροντα που την κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια.

Στην 1η συνεδρία για την συζήτηση των αντικατοχικών εκδηλώσεων, κατατέθηκαν τα πλαίσια από τις παρατάξεις. Όλα ανεξαιρέτως τα πλαίσια των κομματικών παρατάξεων αναλώνονταν στην προώθηση της «καλής» λύσης της ομοσπονδίας. Παρομοίως το πλαίσιο της προοδευτικής εξέφραζε αντεθνικές θέσεις με μεταφρασμένα τα τουρκικά συνθήματα που φωνάζουν σε πορείες της εδον. Το πλαίσιο αγώνα-αναγέννησης περιοριζόταν σε μία μετριοπαθή άνευ ουσίας στάση. Η συνεδρία, παρά της εκκλήσεις μας για συνέχισή της μέχρι να παρθεί οριστική απόφαση, έληξε πολύ σύντομα χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση.

Κατά τη 2η συνεδρία για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις του συλλόγου, η συζήτηση βασίστηκε στην εξεύρεση συναινετικού πλαισίου. Οι  κόκκινες γραμμές που έθεσε η Π.Ε.Ο.Φ., στη συζήτηση ήταν η αναφώνηση του συνθήματος «η Κύπρος είναι Ελληνική» και η μη αναφορά σε συμφωνίες που προνοούν ομοσπονδιακή λύση. Στη συνέχεια η προοδευτική απέσυρε το πλαίσιο της με σκοπό να συναινέσει στο πλαίσιο αγώνα-αναγέννησης με την προϋπόθεση να προστεθεί το σύνθημα «Η Κύπρος ανήκει στον λαό της» κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε η πρωτοπορία με την προσθήκη κάποιων μετριοπαθών συνθημάτων και πανό αλλά ούτε αυτά έγιναν αποδεκτά. Η συζήτηση έφτασε σε ένα τέλμα αλλά οι προτάσεις της Π.Ε.Ο.Φ. αγνοούνταν επιδεικτικά από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Εν τέλει η αναγέννηση και η πρωτοπορία συνασπίστηκαν στα πλαίσια του περσινού ομοσπονδιακού-μετριοπαθούς άνευ ουσίας και εθνικής ταυτότητας πλαισίου το οποίο κάθε άλλο παρά αντικατοχικό μήνυμα περνά.

 Ως Π.Ε.Ο.Φ. δεν μπορούσαμε να συναινέσουμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο που εκτός από την ιδεολογία μας αντιβαίνει στις αρχές και τους σκοπούς της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. Έτσι κατερχόμαστε σε δικές μας αντικατοχικές εκδηλώσεις με μόνο γνώμονα την λύτρωση της για 37 χρόνια κατεχόμενης πατρίδας μας, την προβολή της εθνικής μας ταυτότητας καθώς και την προώθηση των δικαίων του λαού μας και της απελευθέρωσης αυτού από την κατοχή.

Advertisements