ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1955, ο τουρκικός όχλος εξαπέλυσε πογκρόμ εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, με μόνο σκοπό τον πλήρη αφελληνισμό της Πόλης και την εξάλειψη κάθε Ελληνικού στοιχείου.

Αφορμή για το γεγονός αποτέλεσε η έκρηξη στην υποτιθέμενη οικία του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη, που χρησιμοποιούσε η τουρκία ως προξενείο, αλλά το αίτιο ήταν ο Ενωτικός αγώνας των Κυπρίων που αποσκοπούσε στην ένωση με την Ελλάδα. Ως δράστης συνελήφθη από τις Ελληνικές Αρχές ο Οκτάι Εγκίν, ένας μουσουλμάνος από την Κομοτηνή που αργότερα τιμήθηκε από την τουρκία και διορίστηκε κυβερνήτης σε επαρχία. Οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός μεγαλοποιώντας και διαστρεβλώνοντας το κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών. Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα «ινστανμπούλ εξπρές» δημοσίευσε φωτογραφίες παραποιημένες από την έκρηξη με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Έλληνες τρομοκράτες κατέστρεψαν το πατρικό σπίτι του Ατατούρκ»

Την ίδια ώρα προκλήθηκαν διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ. Η είδηση αυτή στάθηκε η αφορμή για την προσχεδιασμένη επίθεση του τουρκικού όχλου κατά των Ελλήνων και των περιουσιών τους στην Πόλη. Η σφαγή ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου εφόσον επενέβη ο στρατός.

Άντρες και γυναίκες βιάστηκαν, 30 επιβεβαιωμένοι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, περιουσίες καταστράφηκαν, λεηλάτησαν και βεβήλωσαν εκκλησίες. Σύμφωνα με την μαρτυρία του γνωστού τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσιν, πολλοί ιερείς εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή. 

Ιδιαίτερο μίσος επεδείχθη κατά των ιερωμένων, αφού πολλοί απ’ αυτούς ξυλοκοπήθηκαν αγριότατα, άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύθηκαν, εξαναγκαζόμενοι να φωνάζουν: «Η Κύπρος είναι τουρκική», ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι σε κάποιο ιεροδιάκονο έγινε αναγκαστική περιτομή. Ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο ηλικιωμένος μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος παρεφρόνησε από τους ξυλοδαρμούς και ύστερα από λίγο χρόνο απεβίωσε.

««Είδατε τα κόκκαλα; Ξεθάφτηκαν για να σας μιλήσουν, για να σας πουν το χρέος που ‘χετε να μείνετε σε τούτη τη γη που γεννήθηκαν οι πατέρες σας, οι πατέρες των πατέρων σας, εσείς, τα παιδιά σας». Αυτά ήταν τα λόγια του πατριάρχη Αθηναγόρα που προσπαθούσε να εμψυχώσει όλους όσους έχασαν το θάρρος και ήταν έτοιμοι να φύγουν.

Εμείς σαν ΠΕΟΦ έχουμε χρέος να τιμούμε την μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για να μη σβήσει ο Ελληνισμός από τη Πόλη, αυτών που επέλεξαν να μείνουν αμετακίνητοι φρουροί, ελεύθεροι πολιορκημένοι, όπως τόσοι άλλοι σε Κύπρο και Βόρειο Ήπειρο. Αυτών που επέλεξαν να περάσουν τα πάνδεινα μέχρι την ημέρα της δικαίωσης και της επιστροφής.
ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

 

Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements