Οδυσσέας Ελύτης ο μεγάλος έλληνας ποιητής

  «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο Οδυσσέας Ελύτης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο με καταγωγή από την Μυτιλήνη και από τους δύο γονείς. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς ου ’30.

Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν και πολλές συλλογές του έχουν μεταφραστεί, μέχρι και σήμερα, σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής. Αντιπρόσωπος στις   στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.

Ο «Ποιητής του Αιγαίου» Το 1960 διακρίθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το 1978 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Την απονομή του Νόμπελ ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η απονομή φόρου τιμής σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, η ίδρυση έδρας νεοελληνικών σπουδών με τίτλο «Έδρα Ελύτη» στο πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και η απονομή του αργυρού μεταλλίου Benson από τη Βασιλική Φιλολογική Εταιρεία του Λονδίνου.

Πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς στην Αθήνα. Άφησε όμως τα έργα του να τον κρατούν αθάνατο. Γιατί όπως έγραψε και ο ίδιος..

«Και η Ποίηση πάντοτε είναι μία όπως ένας είναι ο ουρανός.

Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό.

Εγώ τον έχω δει από καταμεσίς της θάλασσας.»

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

 

Advertisements