Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Σεβαστιανός

Φέτος συμπληρώνονται 18 χρόνια από την εκδημία μιας μεγάλης μορφής του Ελληνισμού, του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού.  Ο κατά κόσμων Σωτήριος Οικονομίδης, γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1922 στα ΚαλογρηανάΚαρδίτσης. Ολοκληρώνοντας με δυσκολίες την δημοτική και μέση εκπαίδευση, συνέχισε τις σπουδές του στην  Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από ‘που αποφοίτησε το 1949.  Στη συνέχεια της ζωής του, διαπεραίωσε την 28μηνη στρατιωτική του θητεία και προσλήφθηκε ως λαϊκός ιεροκήρυκας στην περιφέρεια Μεσσηνίας μέχρι το 1956 που εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη Αθηνών.  Το 1967 που εκλέγηκε Μητροπολίτης, ανέφερε: «Οι καιροί είναι χαλεποί. Η πίστις των πολλών κλυδωνίζεται. Η αμαρτία αποθρασύνεται. Το κακόν κορυφούται. Χρειάζονται επομένως επίσκοποι ικανοί, με πίστιν, με αγιότητα, με αυταπάρνησην, με πύρινο ζήλον, με μόρφωσιν».

Ως Μητροπολίτης είχε πλούσιο πνευματικό ποιμαντικό έργο αλλά δεν στάθηκε μόνο σε αυτό, αλλά αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για αποκατάστασητων δικαίων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.  Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μιλούσε για Βόρειο Ήπειρο σε δύσκολες εποχές που κανείς δεν μιλούσε για αυτό το θέμα.  Επισκέφθηκε για να καταγγείλει τις αλβανικές θηριωδίες εις βάρος των ξεχασμένων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου μέχρι και το Αμερικανικό Κογκρέσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Το 1982 αφού ίδρυσε και οργάνωσε την μοναδική φοιτητική οργάνωση για το βορειοηπειρωτικό, τη Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, συνέχισε να την εμψυχώνει με τον λόγο του και την ψυχική του δύναμη.  Το 1987 ίδρυσε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτικού Αγώνα με στελέχη διπλωματικού χώρου.  Ο Μητροπολίτης έκανε γύρω στις 15 εκδόσεις για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, εκ των οποίων πολλές μεταφράστηκαν και εξέδιδε την εφημερίδα «Βορειοηπειρωτικό Βήμα».

Στην Μητρόπολή του θεσμοθέτησε ετήσιες εκδηλώσεις για αυτό το ζήτημα.  Έκανε αγρυπνία στα ελληνοαλβανικά σύνορα το δεκαπενταύγουστο, Ανάσταση στο τελευταίο ακριτικό χωριό Μαυρόπουλο καθώς και διοργάνωνε «τριήμερο πένθους και προσευχής» στη Μητρόπολη τον Φεβρουάριο.

Όταν έπεσαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στην Αλβανία το 1990, συνέχισε τον αγώνα για παραμονή των βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες, παρά την συνέχιση των διωγμών του εκεί Ελληνισμού από τους μισέλληνες αλβανούς πολιτικούς.  Η Μητρόπολη συμβάλλοντας στον σκοπό αυτό, έστελνε ιερείς στη Βόρειο Ήπειρο πριν να χειροτονηθούν και ενίσχυε οικονομικά τις εκεί εκκλησιαστικές επιτροπές για ανοικοδόμηση ναών.  Επίσης συντηρούσε φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας μισθοδοτώντας δασκάλους.  Πολλές ήταν και οι αποστολές  ανθρωπιστικών βοηθειών που οργάνωσε για την Βόρεια Ήπειρο.

Ο Μητροπολίτης ίδρυσε ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Δρυϊνούπολη» απ’ όπου με ισχυρούς πομπούς έφτανε σε πολλές περιοχές της Βορείου Ηπείρου και της Ελλάδος το μήνυμα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.  Τόσο πολύ ενοχλήθηκαν οι «σύμμαχοι» Ευρωπαίοι σε σημείο να τον πιέζουν να κλείσει τον σταθμό.

Έτσι, δικαίως το όνομα του Μητροπολίτου Σεβαστιανού έγινε πανελληνίως αλλά και παγκοσμίως γνωστό για την μαχητικότητα του στη διεκδίκηση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.Και μακάρι το έργο του να συνεχιστεί από άξιους και να επιτευχθεί ο στόχος του.  Σήμερα μας λείπουν οι πνευματικοί Πατέρες αυτού του αναστήματος.  Είθε ο Θεός να μας αναδείξει τέτοιες μορφές, γιατί όλος ο Ελληνισμός τις χρειάζεται.  Χρειάζονται για να αφυπνίζουν τον Ελληνισμό. Τις χρειάζονται οι αλύτρωτες μας πατρίδες.  Από την Λευκωσία ως την Κορυτσά, από το Μοναστήρι ως την Αγιά Σοφιά.

Αιωνία του η Μνήμη

 

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements