ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΥΣΚΟΣ – Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Ο Χαράλαμπος Μούσκος, ξάδερφος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’, ήταν το πρώτο παλικάρι της ΕΟΚΑ που έπεσε μαχόμενο ενάντια στους άγγλους αποικιοκράτες. Γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1932 στο χωριό της Πάφου Παναγιά και μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο, στο μεταλλείο της Καλαβασού και στη συνέχεια σε τυπογραφείο της Αρχιεπισκοπής στην Λευκωσία.

Ο Χαράλαμπος Μούσκος εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα τον Απρίλη του 1955. Διετέλεσε αρχηγός ομάδας όπου και συμμετείχε ενεργά την βραδιά της 1ης Απριλίου σε επίθεση στην Αρχιγραμματεία. Τρεις μήνες αργότερα, οι Άγγλοι βρήκαν στο σπίτι του όπλα και πυρομαχικά, συνελήφθη και αργότερα οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου αθωώθηκε με την αιτιολογία ότι το σπίτι ήταν ξεκλείδωτο και θα μπορούσε να είχε εισέλθει οποιοσδήποτε σε αυτό και να τοποθετήσει τον οπλισμό. Με το πέρας της δίκης ο αγωνιστής έφυγε τρέχοντας από το δικαστήριο κυνηγημένος από αστυνομικούς, γνωρίζοντας ότι με βάση το νόμο της 1ης Ιουλίου μπορούσε να φυλακιστεί χωρίς να υπάρχουν εις βάρος του κατηγορίες.Καταζητούμενος πλέον, κρύφτηκε για λίγες μέρες στην Αρχιεπισκοπή και στη συνέχεια στη Βασιλική Κύκκου, όπου εκεί κρύβονταν πολλοί από τους κυνηγημένους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1955 η ομάδα του Μάρκου Δράκου μαζί με τους Χαράλαμπο Μούσκο, Νίκο Ιωάννου, Ανδρέα Πολυβίου, Ανδρέα Ζάκο, Χαρίλαο Μιχαήλ, και 3 άλλους αγωνιστές έστησαν ενέδρα στους Άγγλους στο Μερσινάκη τοποθετώντας νάρκες σε ένα γεφύρι της περιοχής και πήραν θέσεις στο διπλανό ύψωμα περιμένοντας το σήμα. Ξαφνικά εμφανίζεται ένα στρατιωτικό όχημα και άρχιζουν να το πυροβολούν. Το όχημα με τους δύο άγγλους, ένας εκ των οποίων ήταν ο ταγματάρχης Brian Coοmbe, ξέφυγε της πορείας του και έπεσε σε χαντάκι με αποτέλεσμα να πεθάνει ο οδηγός. Οι αγωνιστές νομιζόμενοι πως ήταν νεκροί και οι δύο επιβαίνοντες του οχήματος πλησίασαν το όχημα με σκοπό να πάρουν τα όπλα των άγγλων. Ο ταγματάρχης όμως είχε ξεφύγει και άρχισε να βάλλει με αποτέλεσμα να τους ακινητοποιήσει και να σκοτωθεί ο Χαράλαμπος Μούσκου και να τραυματιστούν ο Μάρκος Δράκος, Ανδρέας Ζάκος και ο Χαρίλαος Μιχαήλ. Στην περιοχή έφτασαν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, ο Μάρκος Δράκος καταφέρνει να διαφύγει όμως συλλαμβάνονται οι Ανδρέας Ζάκος και ο Χαρίλαος Μιχαήλ που καταδικάζονται σε θάνατο και απαγχονίζονται από τους ‘Αγγλους στις 9 Αυγούστου 1956.

Ο Χαράλαμπος Μούσκος κηδεύεται στις 17 Δεκεμβρίου του 1955. Με το φέρετρο του καλυμμένο με την Ελληνική σημαία και με λουλούδια συνοδεύεται με πλήθος κόσμου παρά την απαγόρευση των άγγλων και την χρήση δακρυγόνων και βίας προς την πορεία. Αυτοί είναι οι ήρωες που μας οδηγούν στο δύσκολο μονοπάτι της Απελευθέρωσης και της Ένωσης. Αυτούς έχουμε ως ύψιστα ιδανικά μας και έχουμε χρέος να τους τιμούμε. Αγνοί, ανιδιοτελείς αγωνιστές της Ελευθερίας. Θα μείνουν πάντα αθάνατοι όσο θα μένει και η φλόγα της Ενώσεως στις συνειδήσεις των Ελλήνων της Κύπρου.

Xaralampos_mouskos

 Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements