Επιφανίου Ανδρέας

Ο Ανδρέας Επιφανίου γεννήθηκε στο χωριό Πηγή της επαρχίας Αμμοχώστου στις 26 Δεκεμβρίου 1938. Αφού αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, άσκησε το επάγγελμά του ξυλουργού και αξίζει να σημειωθεί ότι νοιαζόταν ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κατά το ξεκίνημα του Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και έχοντας τη συμπαράσταση της οικογένειάς του, εντάχθηκε στον αγώνα. Βοηθούσε στην διανομή φυλλαδίων, στην αναγραφή συνθημάτων και στην διαφώτιση στα καφενεία. Περαιτέρω, ο Ανδρέας εκφωνούσε συνθήματα τόσο για την άμεση πληροφόρηση όσο και για την εμψύχωση του λαού. Ο αδελφός του Ορθόδοξος ήταν επίσης μέλος της ΑΝΕ.

Η όλη συμμετοχή του Ανδρέα και της οικογένειάς του στον αγώνα, όργισε μέλη της αριστεράς με αποτέλεσμα την καταδίωξή τους. Έτσι, καθώς ο Ανδρέας εκφωνούσε με τον τηλεβόα συνθήματα της ΕΟΚΑ, αναγνώρισαν την φωνή του και ομάδα αριστερών υπό την επήρεια αλκοόλ, τον περίμεναν έξω από το σπίτι του και τον κτύπησαν με μαχαίρι στις 27 Δεκεμβρίου 1957. Ο Ανδρέας ξεψύχησε λίγο αργότερα στα χέρια της μάνας του, αλλά πρόλαβε να κατονομάσει το άτομο που τον κτύπησε. Το εν λόγω άτομο για λόγους ασφαλείας, φυγαδεύτηκε από την Αγγλική κυβέρνηση στην Αγγλία.

Αυτό καταδεικνύει ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν είχε εχθρούς μόνο τον αγγλικό ζυγό αλλά και εγχώριους εφιάλτες. Την τότε εποχή, ο διαχωρισμός σε αριστερούς και δεξιούς ήταν ιδιαίτερα ρηχός και επιφανειακός. Οι πλείστοι άνθρωποι τότε, όλοι κάτω από κατοχή, αναγκασμένοι να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες δεν ήξεραν τις έννοιες. Τους ένωναν η αγάπη για την Ελλάδα και ο πόθος για ελευθερία. Ακόμη και το τότε ΑΚΕΛ υποστήριζε την ένωση, εξού και πολλά μέλη του κόμματος αποχώρησαν και συμμετείχαν στον αγώνα. Αυτό κάνει εύκολα αντιληπτό ότι χέρι είχαν οι προδοτικές ηγεσίες με μόνο στόχο τον διχασμό του λαού. Μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση ενεργεί δικτατορικά και αποκαθιστά μνήμες ατόμων, χωρίς εμπεριστατωμένη έρευνα και στοιχεία.

Ο Ανδρέας κηδεύτηκε με τιμές ήρωα αν και σήμερα είναι ένας από τους ξεχασμένους μας ήρωες. Εμείς έχουμε χρέος να τον τιμούμε και να τον ενθυμούμαστε όπως και τους υπόλοιπους ήρωές μας, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για μια Κύπρο Ελεύθερη, για μια Κύπρο Ελληνική.
Αιωνία του η Μνήμη

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements