30 Ιανουαρίου, ημέρα των Γραμμάτων.

Ημέρα των γραμμάτων σήμερα, μιας και η εκκλησία μας εορτάζει τους τρεις Ιεράρχες. Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Θεολόγο. Και οι τρεις προσηλώθηκαν και έκαναν πράξη τον Χριστιανισμό. Επίσης, τόσο τα συγγράμματά τους, όσο και η προφορική τους διδασκαλία έδωσαν δόξα και αίγλη στη χριστιανική παιδεία.

Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας γεννήθηκε το 330 στην Νεοκαισάρεια από ευγενής γονείς. Την Χριστιανική του διαπαιδαγώγηση την οφείλει στην μητέρα του και στη γιαγιά του και τα πρώτα του γράμματα στον Ρήτορα πατέρα του Βασίλειο. Σπούδασε σε σχολές της Καππαδοκίας του Βυζαντίου και την Αθήνας που τότε αποτελούσε το κέντρο της ρητορικής. Εκεί συνδέθηκε με φιλία με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο. Στην Αθήνα διδάχθηκε ρητορική, ιατρική, αστρονομία και φιλοσοφία. Γύρω στο 356, επέστρεψε στον Πόντο και βαπτίσθηκε Χριστιανός. Στη συνέχεια, διένειμε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και μόνασε στον Πόντο. Το 370 εκλέχθηκε Επίσκοπος Καισαρείας. Ως Επίσκοπος βοηθούσε τους πάσχοντες εν καιρό λιμού, οικοδόμησε τη Βασιλειάδα, συγκρότησε πτωχοκομεία και νοσοκομεία. Επίσης εμπόδισε την εξάπλωση του Αρειανισμού παρά της απειλές που δέχθηκε από τον Μόδεστο, απεσταλμένο του αυτοκράτορα, για να τον μεταπείσει. Σε ηλικία 48 χρονών εκδήμησε εις Κύριον.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στη Αντιόχεια της Συρίας το 347μ.Χ. Όταν γεννήθηκε οι γονείς του βαπτίσθηκαν Χριστιανοί αλλά σύντομα έμεινε ορφανός από πατέρα. Η μητέρα του, αφιέρωσε τη ζωή της για την φροντίδα του Ιωάννη. Λόγω του πλούτου που είχαν οι γονείς του, ο Ιωάννης δείχνοντας με αγάπη στα γράμματα, διδάχθηκε από τους καλύτερους δασκάλους της Αντιόχειας. Το 363μ.Χ. βαπτίσθηκε Χριστιανός και το 367μ.Χ άρχισε να ασκεί για λίγο το επάγγελμα του δικηγόρου με επιτυχία αφού στη συνέχεια αφιερώθηκε στον Χριστό. Μετά το θάνατο της μητέρας του, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και μόνασε σε ένα μικρό μοναστήρι. Στη συνέχεια επιστρέφει στη γενέτειρά του όπου και χειροτονείται αρχικά διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος με έντονη κοινωνική και θρησκευτική δράση. Επίσης ο Ιωάννης έκανε μεγάλο έργο κατά των αιρετικών και των ειδωλολατρών. Η φήμη του εξαπλώθηκε και τελικά έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ,λόγω της δράσης του την οποία συνέχισε. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλοί να στραφούν εναντίον του. Έτσι με ύπουλα μέσα, ο Άγιος εξορίζεται για 2 φορές αλλά ακόμη και στην εξορία δεν σταματά την δράση του. Εξασθενημένος ο Άγιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Σεμπτεβρίου 407μ.Χ.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329μ.Χ. στη Ναζιανζό. Εκείνη την χρονιά ο πατέρας του έγινε Επίσκοπος Ναζιανζού, έτσι και ο Γρηγόριος μεγάλωσε σε Χριστιανική οικογένεια, μεγαλώνοντας με Αγάπη και πίστη στο Χριστό. Ο Γρηγόριος ήταν φιλομαθής και στην συνέχει διδάχθηκε από τον θείο του Αμφιλόχιο ελληνικά κα ρητορική. Στη συνέχεια μετέβηκε στην Καισάρεια όπου σπούδασε θεολογία. Στη συνέχεια πήγε και στην Αλεξάνδρεια αλλά και στην Αθήνα και σπουδάζει φιλοσοφία, ρητορική και ιατρική. Μετά τις σπουδές, αναλαμβάνει ως διδάσκαλος ρητορικής στην Αθήνα για ένα χρόνο αφού επιστρέφει στην οικογένειά του όπου βαπτίζεται. Εκεί βοηθά τον πατέρα του στην επισκοπή καθώς και στα κτήματα. Σε ένα κτήμα του για κάποιο διάστημα ασκήτεψε μαζί με τον αχώριστο φίλο του Άγιο Βασίλειο. Αφού και πάλι επιστρέφει στην γενέτειρά του, χειροτονείται Διάκονος και Πρεσβύτερος. Από τη θέση αυτή ασκούσε τόσο τα ιερατικά του καθήκοντα όσο και το μεγάλο κοινωνικό του έργο. Έτσι σύντομα γίνεται εχθρός των ειδωλολατρών. Ο πατέρας του πεθαίνει το 374μ.Χ. Τότε αποσύρεται σε μοναστήρι στη Σελεύκεια και από εκεί μεταβαίνει μετά από πρόσκληση στη Κωνσταντινούπολη για αντιμετώπιση των αιρέσεων. Αν και στην συνέχεια του δόθηκε ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος της Πόλης, αρνούμενος να λάβει μέρος σε διαμάχες, αποσύρεται σε κτήμα του στην Αριανζό συνεχίζοντας το ιερατικό και το συγγραφικό του έργο. Σε ηλικία 62 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Ιανουαρίου του 391μ.Χ.

Μια τέτοια μέρα σαν την σημερινή, θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε δύο σημαντικές Ελληνίδες δασκάλες. Δύο δασκάλες που δούλεψαν σε ακριτικές περιοχές για τον Ελληνισμό, στην Κατεχόμενη Κύπρο την Ελένη Φωκά, και στη Θράκη την Χαρά Νικοπούλου. Δύο περιοχές που αλλοιώνεται συνεχώς ο δημογραφικός τους χαρακτήρας και που γίνεται τεράστια προσπάθεια απόσχισής τους. Δύο δασκάλες που το παράδειγμά τους πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δάσκαλοι. Είθε οι Τρεις Ιεράρχες να φωτίσουν όλους τους δασκάλους για το καλό του έθνους μας και του Χριστιανισμού. Όπως είπε και η κ.Χαρά, Αρνιέμαι να είσαι ‘ συ και να μην είμαι εγώ, που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις με τη δική μου γη και το νερό, αρνιέμαι στους Τούρκος να δηλώσω υποταγή, αρνιέμαι σ’ οποιονδήποτε να δώσω απ΄ τη δική μου γη μια σπιθαμή.

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements