Θεόδωρος Κολοκοτρώνης- Ο γέρος του Μοριά

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1770 στο Λιμποβίσι Αρκαδίας. Σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις 10 ετών έμεινε ορφανός, αφού ο πατέρας του σκοτώθηκε στον Παναγιώταρο πύργο της Καστάνιτσας από τους τούρκους μετά από προδοσία τούρκου φίλου του. Ο γέρος του Μοριά έμεινε γνωστός ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ξεχώρισε για την στρατηγική του σκέψη, το θάρρος του και τον έντιμο χαρακτήρα του.

Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Στην συνέχεια μύησε και άλλους αγωνιστές. Ως απεσταλμένος της στη Μάνη σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Μια από τις σπουδαιότερες μάχες που πρωταγωνίστησε ήταν η μάχη στο Βαλτέτσι (14 Μαΐου 1821) όπου και η νικηφόρα έκβαση στης μάχης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολιορκία της Τριπολιτσάς . Η μάχη κράτησε 23 ώρες. Τέσσερις μήνες μετά (στις 23 Σεπτεμβρίου) έπεσε η Τριπολιτσά. Ακολούθησε η σημαντικότερη νικηφόρα μάχη που έδωσε, ενάντια στον Δράμαλη στα Δερβενάκια. Οι επιτυχίες αυτές τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου. Το 1824 ξεσπά εμφύλιος πόλεμος, αφού η αντιπαραθέσεις των παρατάξεων είχαν οξυνθεί. Κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κολοκοτρώνη σκότωσαν τον γιό του και έτσι αποφασίζει να παραδοθεί για να λήξη ο εμφύλιος. Μετά από αυτό φυλακίστηκε στη Ύδρα ,μέχρι το 1825 που αφέθηκε ελεύθερος μετά από πρόταση του Παπαφλέσσα προς την κυβέρνηση ότι ήταν ο πλέον αρμόδιος για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ.

Ο Γέρος του Μοριά πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1843 από φυσικό θάνατο στην Αθήνα. Υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στης λαμπρές σελίδες της ιστορίας του Ελληνισμού. Ήταν άξιος στρατηγός και απαράμιλλου σθένους πατριώτης και αγωνιστής. Πίστευε στο Θεό και έλεγε: « Έλληνες, ο Θεός υπέγραψε για την Ελευθερία της πατρίδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του.» Ήξερε ότι οι Έλληνες έπρεπε να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις κι έλεγε χαρακτηριστικά « ότι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχομε ελπίδα από τους ξένους.»

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements