Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Η Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1771 μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης μιας και η μητέρα της Σκεύω επισκέφτηκε τον ετοιμοθάνατο και φυλακισμένο από τους Τούρκους άντρα της Σταυριανό Πινότση. Από την Ύδρα που κατάγεται, η μητέρα της εγκαθίσταται μαζί με την κόρη της στις Σπέτσες όταν παντρεύεται τον καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου.

Η Λασκαρίνα έκανε δύο γάμους, τον πρώτο στα 17 της χρόνια με τον Δημήτριο Γιάννουζα και τον δεύτερο στα 30 της με τον Δημήτριο Μπουμπούλη. Και οι δύο της σύζυγοι σκοτώθηκαν σε ναυμαχίες. Ήταν μόλις στα 40 όταν χήρεψε για δεύτερη φορά έχοντας και μια μεγάλη περιουσία την οποία και αύξησε παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη που προετοίμαζε την ελληνική επανάσταση. Μυήθηκε στον κατώτατο βαθμό μιας και οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές και ήταν η μοναδική γυναίκα. Αγόραζε μυστικά όπλα και πολεμοφόδια και κατασκεύασε και το πολεμικό πλοίο Αγαμέμνων. Μόλις κατά τα πρώτα δύο χρόνια της επανάστασης ξόδεψε όλη την περιουσία της αφού είχε αναλάβει την συντήρηση και τον μισθό του στρατού και των πληρωμάτων στα πλοία της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περικυκλωθούν τα τουρκικά οχυρά, το Ναύπλιο και την Τρίπολη.

Μετά την επανάσταση, το νεοσύστατο κράτος της δίνει κλήρο στο Ναύπλιο τον οποίο χάνει όταν αντέδρασε και ζήτησε την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη κατά τον δεύτερο εμφύλιο. Έχοντας απογοητευτεί από τους πολιτικούς και καθοδηγούμενη από την φιλοπατρία της συνεχίζει να αγωνίζεται και να προετοιμάζει νέες μάχες. Η Μπουμπουλίνα δεν έχασε τη ζωή της απο εχθρό στη μάχη αλλά από το βόλι των Κουτσαίων επειδή ο μικρότερος γιος της κλέφτηκε με την κόρη τους που αγαπιούνταν. Αυτή ήταν η Μπουμπουλίνα, μια γυναίκα που δεν φοβήθηκε σε τίποτα, που αγαπούσε την πατρίδα της και αγωνιζόταν για αυτήν όσο δύσκολη και αν ήταν η ζωή της. Ο τόπος μας διψάει για Μπουμπουλίνες, γιατί και σήμερα είμαστε απογοητευμένοι από τους πολιτικούς που έχουμε και πρέπει να αντιστεκόμαστε σε κάθε εθνοπροδοτική τους κίνηση.

Laskarina_Mpoumpoulina

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements