Κάθε μια βραχονησίδα είναι και ΕΛΛΗΝΙΚΗ πατρίδα…ΙΜΙΑ 1996 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΙΜΙΑ 1996. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

Συμπληρώνονται φέτος 16 χρόνια από τη μεγάλη κρίση των Ιμίων. Μια μαύρη επέτειος που οδήγησε στο θάνατο τους τρεις αξιωματικούς του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού, Αντιναύαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλάχο και τον Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό. Οι τρεις αυτοί Ήρωες έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Τον Ιανουάριο του 1996, με αφορμή την προσάραξη τουρκικού πλοίου στις βραχονησίδες των Ιμίων, δημιουργήθηκε μία έντονη αντιπαράθεση εδαφικής κυριαρχίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης, οι δύο χώρες ανέπτυξαν στρατιωτικές δυνάμεις ( κυρίως ναυτικές ) , γύρω από τα Ίμια και φτάνοντας έτσι κοντά στην ένοπλη σύρραξη. Στις 31 Ιανουαρίου, τα μεσάνυχτα, σημειώνεται πτώση του ελικοπτέρου που μετέφερε τους τρεις Έλληνες αξιωματικούς. Η επίσημη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι ότι ήταν «ατύχημα» λόγω τεχνικών αιτιών και κόπωσης του πληρώματος. Βέβαια το γεγονός αυτό αμφισβητείται από πολλούς που υποστηρίζουν πως το ελικόπτερο ενδεχομένως να κατέπεσε από εχθρικά πυρά και το γεγονός αποκρύφτηκε για να μη δημιουργηθούν περισσότερες συγκρούσεις.

Ντροπιαστική η συνέχεια για την Ελλάδα, αφού ο τότε Πρωθυπουργός Κ.Σιμήτης δήλωσε «Θέλω να ευχαριστήσω τις ΗΠΑ για την πρωτοβουλία και τη βοήθεια τους». Εξίσου ντροπιαστική και η στάση του τότε Υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου που προωθούσε στους στρατιωτικούς κύκλους πως τη σημαία «την πήρε ο άνεμος».

Με την κρίση στα Ίμια η Ελληνική κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να θέσει ζήτημα «γκρίζων ζωνών». Η προκλητικά επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και ανέχεια-ανικανότητα την Ελληνικών κυβερνήσεων να χειριστούν την κατάσταση και να υπερασπιστούν τη γη και την αξιοπρέπεια μας δε σταμάτησε το 1996, αντιθέτως συνεχίζεται μέχρι και σήμερα οδηγώντας μας από το κακό στο χειρότερο. Παρατηρούμαι τη συνεχή τουρκική αμφισβήτηση της Εδαφικής μας Ακεραιότητας, τις καθημερινές παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στον Ελληνικό εναέριο χώρο καταστρατηγώντας έτσι κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, γεγονός που οφείλετε στη διαχρονική διστακτικότητα των Ελληνικών κυβερνήσεων να οριοθετήσουν την Ελληνική ΑΟΖ.

Σήμερα όπου ολόκληρος ο Ελληνισμός, σε Ελλάδα και Κύπρο, βάλλεται από κάθε κατεύθυνση, σήμερα που έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία αδίσταχτη, έτοιμη να «καταβροχθίσει» ό,τι έχουμε και δεν έχουμε και την Τρόικα να απειλεί την Εθνική μας Κυριαρχία, επιβάλλεται να ξυπνήσουν οι πολιτικοί αυτού του τόπου και επιτέλους να διεκδικήσουν το ευκταίο για τη χώρα μας χωρίς ηττοπάθειες και χωρίς υπεκφυγές.

Δεκαοκτώ χρόνια είναι πολύ λίγα… ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.
‘’Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί.’


Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης 

 

Advertisements