Στέλιος Τριταίος

Ο Στέλιος Τριταίος,  γεννήθηκε στο χωριό  Πύργου Τυλληρίας,  της επαρχίας Λευκωσίας, το  1930. Ήταν ένα από τα  εφτά παιδιά του Ιωάννη και της Παρασκευούς Τριταίου. Παντρεύτηκε την πολυαγαπημένη του σύζυγο και συμπαραστάτη του Ελένη, όπου μαζί απέκτησαν και δύο παιδιά,  τον  Γιάννη και τον Αντρέα.Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και εργαζόταν στην Λευκωσία.

Το τεράστιο σθένος και η αγάπη του για την πατρίδα, ήταν αυτά που τον ώθησαν να ενταχθεί στην ΕΟΚΑ απο την αρχή του αγώνα.  Μαζι με τον ήρωα Γεώργιο Νικολάου και άλλους αγωνιστές , συνεργαζόταν με την  αντάρτικη ομάδα Κάτω Πύργου, καθώς και με τοπικούς παράγοντες της ΕΟΚΑ στην περιοχή. Οτι  προετοιμασία είχε ο αγώνας, όλα περνουσαν από τα χέρια του. Διευθετούσε την αποστολή της αλληλογραφίας, του οπλισμού και του ρουχισμού των ανταρτών σε σάκους με πίτουρα. Πάντα ενεργούσε προσεκτικά και με κάθε μυστικότητα, με αποτέλεσμα οι  Άγγλοι  ποτέ να μην μπορέσουν να ανακαλύψουν οτιδήποτε.

Το 1956, μετά από εκτέλεση κάποιου προδότη στον Πύργο  από την ΕΟΚΑ, η προδοσία συνεχίστηκε από συγγενείς του και συνελήφθησαν πολλά μέλη της ΕΟΚΑ, μεταξύ τον οποίων και ο Στέλιος Τριταίος. Κρατήθηκαν σε στρατόπεδο αεροπόρων μεταξύ Πεντάγειας- Ξερού, όπου και βασανίστηκαν άγρια για δεκαεπτά ολόκληρες μέρες. Όταν ο Στέλιος αφέθηκε ελεύθερος να πάει σπίτι του, βρισκόταν σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση.  Είχε κτυπήματα σχέδον σ όλο του το σώμα και στο στήθος όπου κτυπήθηκε με αλυσίδα. Η κατάσταση του όλο και χειροτέρευε και οι επανειλημμένες προσπάθειες της συζύγου και των συναγωνιστών του  για να τον φυγαδεύσουν για θεραπεία στην Αγγλία έπεφταν στο κενό. Ο Στέλιος ήταν τόσο σοβαρά τραυματισμένος, που δεν μπορούσε να κινηθεί ο ίδιος, χωρίς να υποβαστάζεται.

Τον Ιούνιο του 1958, σε μια χειρονομία πολιτικής σκοπιμότητας από τον κυβερνήτη Σερ Χιου Φούτ, διευκόλυνε τη μεταφορά του Στέλιου προς το Λονδίνο με σκοπό να κάνει τις απαραίτητες θεραπείες.  Στις 17 Ιουνίου 1958, ο Στέλιος υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδίάς. Τα τραύματα του όμως ήταν τόσο σοβαρά που δεν άντεξε  και δυό ώρες μετά την εγχείρηση, επήλθε ο θάνατος.

Σήμερα,  στο προαύλιο του Περιφερειακού Σχολείου του χωριού του,στον Κάτω Πύργο,  βρίσκεται Μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του για την προσφορά του και το έργο  του.

Αιωνία του η Μνήμη.

Stelios-Tritaios

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ.  Θεσσαλονίκη

Advertisements