Χαλούμι-HELLIM

XAΛOYMIΜερικοί (βλ. Αναστασιάδης, Γιούνκερ, Ακιντζί)θέλουν να μας πείσουν ότι η δήθεν καλή θέληση για τη διευθέτηση του θέματος του χαλουμιού συνεπάγεται και καλή θέληση και βήμα προς λύση του κυπριακού προβλήματος.
Σε συνάντηση τους στο σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία οι Αναστασιάδης-Γιουνκερ-Ακιντζί κατέληξαν στο ότι θα υπάρχει ένας ανεξάρτητος μηχανισμός ελέγχου που θα διορίζεται από το Υπουργείο Γεωργίας και θα ελέγχει την παραγωγή χαλουμιού σε κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές όπως επίσης ότι θα υπάρξει τροποποίηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής ούτως ώστε να εξαγάγονται χαλλούμια που θα παράγονται στα κατεχόμενα μέσω των ελεύθερων περιοχών.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με μια τέτοια συμφωνία αναγνωρίζονται έμμεσα δικαιώματα στο ψευδοκράτος και μειώνει την Κυπριακή Δημοκρατία αφού οι έλεγχοι για την ποιότητα των προϊόντων που θα παράγονται στα κατεχόμενα θα γίνονται από μια διεθνή εταιρεία και όχι από το Υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνονται διαβήματα, για να πιστέψουμε ότι η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία ισοδυναμεί με το Ψευδοκράτος, για να αντιληφθούμε ότι δε νοείται λύση απελευθέρωσης αλλά νομιμοποίησης του Ψευδοκράτους και των εγκλημάτων πολέμου.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέει ότι η συμφωνία για το χαλούμι είναι κάτι μικρό αλλά συμβολικό που καταδεικνύει την επιθυμία των ‘’δύο ηγετών’’ για εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Δεν αμφισβητούμε την επιθυμία των ‘’ηγετών’’ για λύση του κυπριακού, αυτό που μας ανησυχεί είναι η λεγόμενη λύση. Το έχουμε πει πάμπολλες φορές ότι μια λύση ομοσπονδίας δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο παρά διχοτόμηση.

Γραφείο Τύπου
ΠΕΟΦ

Advertisements