Τάσος Ισαάκ 11/08/1996- Πορεία Μνήμης

Για άλλη μια χρονιά τιμούμε τη μνήμη του ήρωα Τάσου Ισαάκ, ο οποίος κτυπήθηκε βάναυσα και δολοφονήθηκε χωρίς δισταγμό από τα εγκληματικά όργανα της Τουρκίας, τους  Γκρίζους Λύκους ακριβώς πριν 19 χρόνια.
Όλα είχαν ξεκινήσει στις 2 Αυγούστου 1996, όπου η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών, μετά την επιτυχημένη αντικατοχική εκδήλωση του 1995 αποφάσισε όπως δώσει μια πιο διευρυμένη αναγνώριση του κυπριακού στο εξωτερικό, διοργανώνοντας πορεία η οποία θα ξεκινούσε από το πρόσφατα επανενωμένο Βερολίνο που θα κατέληγε στη Δερύνεια. Στην πορεία συμμετείχαν Κυπριοι, Ελλαδίτες καθώς και ξένοι.  Ως σκοπός είχε τεθεί να περάσουν στα κατεχόμενα χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με την αστυνομία Κύπρου και να καταλήξουν στην Κερύνεια δίνοντας το μήνυμα για απελευθέρωση.
Θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε τη στάση που κράτησε η πολιτική ηγεσία καθόλη τη διάρκεια της πορείας. Τα κόμματα δεν έπαιρναν θέση, είτε άφηναν την ευθύνη στον τότε πρόεδρο της ΚΔ Γλαύκο Κληρίδη. Ο πρόεδρος εμφανώς προσπαθούσε να ματαιώσει την ολοκλήρωση του στόχου της όλης προσπάθειας. Σε συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΚΟΜ, Γιώργο Χατζηκώστα, ο Κληρίδης τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά αδυνατούσε να υπερασπιστεί τους διαδηλωτές σε περίπτωση προέλασης του τουρκικού στρατού, ο Ντενκτάς θα προκαλούσε επεισόδια σε περίπτωση »παραβίασης» της νεκρής ζώνης και ότι έτσι θα καταλάμβανε η Τουρκία και τη νεκρή ζώνη. Στο βάρος αυτής της ευθύνης ο Χατζηκωστής ανακοίνωσε τη ματαίωση της πορείας ξεσπώντας σε κλάματα.
Παρόλα αυτά η πορεία δε μπορούσε να σταματήσει.  Η αγνή και καθαρή αγάπη για την πατρίδα και το δίκαιο δε μπορούσε να φοβίσει κανένα από τους συντελεστές. Η αντιπροσωπεία της πορείας μετά από σύσκεψη αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά η εκδήλωση.
Οι μοτοσυκλετιστές είχαν σπάσει τη γραμμή αντιπαράταξης στην περιοχή Σοπάζ στη Λευκωσία, αλλά μάταια καθώς εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι έχοντας εφοδιαστεί με μεγάλο αριθμό οπλισμού ανάγκασαν τους διαδηλωτές σε οπισθοχώρηση. Το ίδιο συνέβηκε και στη Δερύνεια όπου 4 άτομα παγιδεύτηκαν στο συρματόπλεγμα όπου και ξυλοκοπήθηκαν από Τούρκους ένοπλους ψευδοαστυνομικούς. Ο Τάσος Ισαάκ επέστρεψε να βοηθήσει τους συμπατριώτες του με αποτέλεσμα να κτυπηθεί με μεγάλο μίσος από όχλο Τούρκων μεχρι θανάτου αφήνοντας τη τελευταία του πνοή στα χώματα που τόσο αγάπησε. Στη φανέλα του έγραφε:  »Οι μοτοσυκλετιστές δεν Ξεχνούν- Απελευθέρωση η μόνη Λύση»
Φτάνουμε αισίως στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πορεία μνήμης που έγινε στις 9 Αυγούστου 2015. Δηλώνουμε την έντονη αντίθεση μας σε όσους με τις κινήσεις τους δε σεβάστηκαν τη μνήμη των ηρώων μας ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου και χρώματος, είναι ντροπή μας να σπιλώνουμε τα όσα αντιπροσωπεύουν!  Αγωνίστηκαν με τα ίδια ιδανικά που θυσιάστηκε ο Μάτσης, ο Αυξεντίου και ο Παλληκαρίδης. Δεν έχουμε παρά μόνο να παραδειγματιστούμε από αυτούς και να συνεχίσουμε τον αγώνα όπως έκαναν και εκείνοι.
Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι οι διοργανωτές της πορείας ευελπιστούν να επαναληφθεί η διαδρομή της πορείας του 1996 από το Βερολίνο, πράγμα που δε θα μπορούσε να μας βρίσκει πιο σύμφωνους και συμπορευτές!
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
Γραφείο Τύπου ΠΕΟΦ

Advertisements