Ήλιος,δέκα χρόνια μετά…

Σαν σήμερα το 2005, η Κύπρος θρυνούσε για άλλη μία τραγωδία. Για τα 121 παιδιά της που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην Αττική.
Η ανευθυνότητα κι ο ελλειματικός έλεγχος των αρμοδίων της αεροπορικής εταιρείας Helios οδήγησαν στο να ξεκληριστούν ολόκληρες οικογένειες βυθίζοντας αυτές και όλη τη κυπριακή κοινότητα στο πένθος.
Όπως διαφάνηκε από τις νεκροψίες τα θύματα ήταν ζωντανά κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης και η αναγνώριση τους έγινε με τη μέθοδο DNA.Η αεροπορική εταιρεία Helios και οι ελλείψεις σε θέματα εκπαίδευσης, διεύθυνσης και ελέγχου ποιότητας διατηρούνταν και λόγω της ανεπάρκειας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.
Η δίκη για να τιμωριθούν οι υπεύθυνοι για το μεγάλο αυτό κακό ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου το 2009 και το Πρωτοδικίο Αθηνών έκρινε ένοχους τους Δημήτρη Πανταζή, Γιώργο Κικκίδη, Ιάνκο Στοιμένοβ και Άλαν Ίργουιν, όλοι στελέχη της εταιρίας «Ήλιος», με τη συνολική ποινή στην εταιρεία να ανέρχεται στα 124 χρόνια.
Μέσα από τη κάθε τραγωδία, μέσα από το κάθε πάθημα πρέπει να αντλούμε τα σωστά μηνύματα ούτως ώστε να γινόμαστε σοφότεροι και να μην τα επαναλμβάνουμε. Στη περίπτωση της τραγωδίας της Helios, όπως και του Μαρί, τους νεκρούς του οποίου τελέστηκε το μνημόσυνο το περασμένο μήνα, τα αίτια είναι η ανευθυνότητα την οποία επέδειξαν τα αρμόδια στελέχη, παρασύροντας στο θάνατο αθώες ζωές και τους συγγενείς τους μαζί με όλη τη Κύπρο στη δυστυχία, τόσο ψυχολογική αλλά και οικονομική.
Η σκέψη μας και η στήριξη μας για να επιβληθεί το δίκαιο, βρίσκεται κοντά στους συγγενείς των θυμάτων όσο και αν γνωρίζουμε πως οι υπαίτιοι για την εκάστοτε τραγωδία μπορεί να την γλυτώνουν με τις πλάτες των ομοίων τους…
Αιωνία τους η μνήμη.
Γραφείο Τύπου ΠΕΟΦ

Advertisements