Αφιέρωμα στους ήρωες του Αχυρώνα Λιοπετρίου

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη άλλων τεσσάρων σπουδαίων παλληκαριών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 55-59, οι οποίοι όπως άλλοι τόσοι πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα για την ελευθερία του νησιού και την ΕΝΩΣΗ με τη μητέρα Ελλάδα. Ανδρεάς Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού,Φώτης Πίττας και Χρήστος Σαμάρας. ΟΙ ήρωες της μάχης στον αχυρώνα του Λιοπετρίου.
Στη περιοχή είχαν πάει για να εκπαιδεύσουν μέλη της ΕΟΚΑ που διέμεναν εκεί, πάνω στη μέθοδο των ενεδρών. Την 1η Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν στο χωριό ερευνητικές στρατιωτικές δυνάμεις των Άγγλων. Οι αγωνιστές προσπάθησαν μάταια να διαφύγουν από το χωρίο. Τελικά κατέληξαν στον αχυρώνα του Ανδρέα Καλλή. Οι Άγγλοι στρατιώτες μετά από επιβολή κατοίκων περιορισμού, διενήργησαν έρευνα στον αχυρώνα χωρίς όμως να ανακαλύψουν κάτι. Δυστυχώς όμως επανήλθαν τα μεσάνυχτα της 2ης Σεπτεμβρίου μετά από πληροφορίες, ανέκριναν και βασάνισαν τον ιδιοκτήτη, χωρίς όμως να παραδεχτεί την εκεί παρουσία των αγωνιστών. Τελικά μία ομάδα Άγγλων αφού πλησίασε στον αχυρώνα δέχτηκε πυροβολισμούς από τους τέσσερεις ήρωες με αποτέλεσμα να κληθούν επιπλέον δυνάμεις στη περιοχή. Μετά από άνιση μάχη ενάντια σε πολλαπλάσιο αριθμό των εχθρών και με τη συμμετοχή ελικοπτέρου για εμπρησμό του αχυρώνα, δυο ήρωες έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυρών και οι άλλοι δύο κατα την ηρωική τους έξοδο εξαιτίας της φωτιάς.
Τα παλληκάρια αυτά έδωσαν μια ακόμα μάχη σε ένα δέυτερο Χάνι της Γραβιάς, δείχνοντας πως τα ιδανικά με τα οποία είχαν γαλουχηθεί από μικροί  αλλά και η ανάγκη τους »για μιας ώρας ελεύθερη ζωή» ξεπερνούσαν κάθετι άλλο, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Το παράδειγμα τους δυστυχώς παρατηρούμε ότι έχει ξεχαστεί από τους υψηλά ιστάμενους της χώρας και τους διαχειριστές της τύχης αυτού του λαού. Είναι απαραίτητο και εξαιρετικά σημαντικό να μαθαίνουμε και από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, αλλά συνάμα να πάιρνουμε δύναμη και ώθηση από τους μεγάλους αυτούς ήρωες για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε είδους κατακτητή, σε κάθε είδους προσπάθεια υποταγής μας.

Γραφείο Τύπου ΠΕΟΦ

Advertisements