Ελλάς, πρόσφυγες ένα πολυδιάστατο ζήτημα

Τους τελευταίους μήνες η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό θέμα, τη μαζική προσέλευση προσφύγων από την εμπόλεμη εδώ και αρκετό καιρό Συρία. Η όλη κατάσταση έχει συζητηθεί και χωρίσει την Ευρώπη και όχι μόνο,σε δύο ‘’στρατόπεδα’’. Αυτών που καλωσορίζουν την έλευση των κυνηγημένων ανθρώπων και αυτών που ζητούν να μην τους επιτραπεί η είσοδος στην Ευρώπη. Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, για αυτό και επιθυμούμε να πάρουμε θέση ως υπεύθυνη παράταξη.
Καταρχάς επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μία ξεκάθαρη σκιαγράφηση της όλης κατάστασης καθώς οδηγείται σε λάθος κατεύθυνση και από τους μεν αλλά και από τους δε. Η Ελλάδα μετά και από την τελευταία υπογραφή και του 3ου μνημονίου, μαζί με την τραγική οικονομική, πολιτική και θεσμική κατάντια στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, αδυνατεί να υποδεχθεί και να περιθάλψει με ορθές και κατάλληλες μεθόδους τα συνεχόμενα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν στις ακτές και τα σύνορα της καθημερινά. Αυτό οδηγεί στην άσκοπη παραμονή τους επί ελληνικού εδάφους, (στην Ελλάδα το γνωρίζουν ότι δεν έχουν ευκαιρία για καλύτερο μέλλον) με τα όποια συνεπακόλουθα να τα παρακολουθούμε επί οθόνης. Αντιδράσεις με άσκηση βίας ή μη από τις εκατέρωθεν πλευρές αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο.  Από την άλλη επιβάλλεται να τονισθεί το γεγονός ότι στο σύνολο των προσφύγων εμπεριέχονται και λαθρομετανάστες, κερδοσκόποι, τυχοδιώκτες και πολύ πιθανώς πράκτορες του ISIS, το οποίο κανείς υγιής σκεπτόμενος και μη αφελής μπορεί να κατανοήσει. Οι επανειλημμένες απειλές περί καταστροφής των περιουσιών αλλά και γενικότερα του δυτικού πληθυσμού και πολιτισμού που εκφράζονται στις περιοχές όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες,δεν μπορούν να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο.
Παρόλα αυτά η προσφυγοποίηση των ανθρώπων αυτών ήρθε για να αναδείξει ακόμα περισσότερο το πόσο ανοργάνωτη και ανέτοιμη σε τέτοια ζητήματα είναι η Ελλάδα αλλά γενικότερα και η Ε.Ε.  Μία χώρα ανήμπορη να ελέγξει ουσιαστικά τα σύνορα της, παρότι αποτελεί το 1ο μέτωπο υποδοχής μεταναστών αλλά και λαθρομεταναστών, με σάπιο κύκλωμα δουλεμπόρων που κάνουν χρυσές δουλείες υπό τις πλάτες των μεγάλων κεφαλαιοκρατών που κερδοσκοπούν από την όλη κατάσταση. Σε όλο αυτό ανάλογη και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη καταλογίζεται και στην Ε.Ε η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει και δε τιμά τον οργανισμό και τις αξίες για τις οποίες πρωτοδημιουργήθηκε.
Το τι πρέπει να γίνει είναι γνωστό σε όλους τους υπεύθυνους επί του θέματος. Τώρα είναι που χρειάζεται όσο ποτέ άμεση οργάνωση σχεδίου αντιμετώπισης και εξομάλυνσης της κατάστασης. Αυστηρότερος έλεγχος στα ελληνικά σύνορα. Διαμερισμός και ισοκατανομή της ευθύνης για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στις υπόλοιπες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές. Σύσταση κέντρων υποδοχής, περίθαλψης, σίτισης και φιλοξενίας των πληγέντων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως ότου παρέλθει ο πόλεμος και βρεθεί μια λύση στη Συρία. Επαναπροώθηση όσων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγχυση που επικρατεί μέσω της χαώδους κατάστασης για να εισέλθουν λαθραία στα ελληνικά εδάφη Ποινικές διώξεις και εφαρμογή του νόμου του συντάγματος σε όποιον δεν υπακούει σε αυτούς. Καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου που διεπράχθησαν εναντίων του συριακού πληθυσμού από τους φανατικούς φονταμενταλιστές της Τζιχάντ.. Σεβασμός στη χώρα που παρόλα τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της δέχεται τον τεράστιο αριθμό των εκτοπισμένων.
Ως Έλληνες γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι εστί να είσαι πρόσφυγας και κατανοούμε καλύτερα από τον καθένα στην Ευρώπη τα βάσανα και τις κακουχίες που περνά ο συριακός και οποιοσδήποτε λαός του οποίου καταστρέφουν τη χώρα, τον πολιτισμό, την περιουσία και του οποίου εξευτελίζουν τις ηθικές αξίες και την αξιοπρέπεια. Συμμεριζόμαστε απερίφραστα την αγανάκτηση που νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καταντήσει μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Πάντα η Ελλάδα και η Κύπρος παρέχουν χείρα βοηθείας και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν διότι αποτελεί μέρος και χαρακτηριστικό της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Παρόλα αυτά απαιτούμε και τον ανάλογο σεβασμό από τους πρόσφυγες και καταδικάζουμε τα όποια επεισόδια και υλικές και ηθικές ζημιές προκαλούνται κατά τη φιλοξενία τους όσο δυσχερής και ελλιπής μπορεί να είναι μέχρι τώρα. Επίσης απαιτούμε να καταλογιστούν ευθύνες στην Τουρκία και τους συμμάχους της οι οποίοι για την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοτεινών σχεδίων, ανέθρεψαν το φίδι (ISIS) που έχει προκαλέσει την προσφυγιά σε τόσους αθώους ανθρώπους και τον θάνατο σε άλλους τόσους είτε μέσω δολοφονιών είτε κατά τη προσπάθεια τους να ξεφύγουν για να γλυτώσουν μέσω ξηράς και θαλάσσης.
Ως ΠΕΟΦ συμπαραστεκόμαστε στο δράμα που περνά ο συριακός λαός καθώς ως Έλληνες της μαρτυρικής Κύπρου νιώθουμε στο πετσί μας ακόμα την έννοια της προσφυγιάς και της παράνομης στέρησης των ανθρωπίνων μας δικαιωμάτων από μία χώρα που συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα, πόνο, δυστυχία μέσω της παράνομης κατοχής εδαφών, των αγνοουμένων, των δολοφονηθέντων, των εγκλωβισμένων και των εκτοπισμένων. Χωρίς όμως κανένα φανατισμό και κανένα στοιχείο ρατσισμού απαιτούμε την εθνική προστασία του ελληνικού πολιτισμικού στοιχείου στο ελληνικό έδαφος, την διεθνή και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και βοήθεια για να αντιμετωπιστεί με ανθρωπισμό και λογική το όλο ζήτημα και να βρουν και οι πρόσφυγες αλλά και οι Έλληνες ένα καλύτερο μέλλον και εν τέλει να δοθεί ένα τέλος σε έναν ακόμα διχασμό του κόσμου περί φιλοξενίας ή όχι των προσφύγων.

Advertisements