Άγιος Δημήτριος και η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Διπλή γιορτή για την Θεσσαλονίκη.. Δεν γιορτάζεται μόνο η μνήμη του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης, αλλά και η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης ως αξιωματικός (ανθύπατος) του ρωμαϊκού στρατού και μαρτύρησε διά λογχισμού επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης και γιορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου.

Η 26η Οκτωβρίου αποτελεί την πλέον σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η γιορτή του πολιούχου Άγιου Δημητρίου συνδυάζεται με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912. Με τους δύο βαλκανικούς πολέμους, η Ελλάδα είχε την δυνατότητα να διεκδικήσει κάποια από τα «αλύτρωτα» εδάφη της. Μεταξύ των πιο σημαντικών κατακτήσεων συγκαταλέγεται η Θεσσαλονίκη, η «φυσική πρωτεύουσα» της Μακεδονίας. Μία πόλη με αξιοσημείωτη στρατηγική θέση, η οποία ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία των Ελλήνων.

26 Οκτωβρίου 1912, ώρα έντεκα το βράδυ. Ο Τούρκος Διοικητής Ταχσίν πασάς μετά από συνεννόηση με τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της πόλης στους Έλληνες. Στις 27 Οκτωβρίου εισήλθε στην πόλη θριαμβευτικά ο  ελληνικός στρατός.

Μια κατάκτηση ωστόσο, που ήταν κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση. Μαζί με την Ελλάδα, η Βουλγαρία διεκδικούσε απειλητικά την Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να εισέλθει πρώτη στην πόλη. Το γεγονός αυτό πιθανότατα σήμαινε ότι η Θεσσαλονίκη θα περνούσε από την οθωμανική στη βουλγαρική κατοχή.

Στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη βλέπει πάντοτε τον προστάτη της, το στήριγμα της, αφού πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι τυχαίο που η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους συνέπεσε με την ημέρα γιορτής του Αγίου!

Advertisements