Η σφαγή των Κοντεμενιωτών στο χωριό Κιόνελι

Σήμερα συμπληρώνονται  58 χρόνια από τη σφαγή των Κοντεμενιωτών στο χωριό Κιόνελι. Ένα από τα πολλά ατιμώρητα εγκλήματα σε βάρος της σύγχρονης ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού. Ένα έγκλημα που ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας των Άγγλων με τους Τουρκοκύπριους.
Την περίοδο αυτή ήταν σε εξέλιξη ο αντιαποικιακός αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. Ένας αγώνας που οι Άγγλοι στην αρχή αντιμετώπισαν με αλαζονεία, καθώς πίστευαν πως αυτό το κίνημα θα πνιγόταν στο αίμα. Αντίθετα, οι Άγγλοι έχαναν έδαφος στο νησί. Βλέποντας αυτό, συμμάχησαν με τους Τουρκοκύπριους, προσπαθώντας έτσι να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην Κύπρο.
Την Πέμπτη 12 Ιουνίου 1958, στο χωριό Κοντέμενο είχε έρθει η πληροφορία ότι στο χωριό Σκυλούρα Τουρκοκύπριοι σφαγιάζουν Έλληνες. Χωρίς δεύτερη σκέψη, περίπου 40 άτομα αρπάζοντας ότι βρήκαν μπροστά τους για να αντιμετωπίσουν τη σφαγή, ξεκινούν να κατευθύνονται προς τη Σκυλούρα.
Στο δρόμο όμως συνελήφθηκαν από τους Άγγλους, οι οποίοι μάλιστα τους πληροφόρησαν ότι στο χωριό Σκυλούρα δεν γίνεται τίποτα εις βάρος των Ελλήνων και στη συνέχεια τους οδήγησαν για ανάκριση στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου.
Μετά την ανάκριση οι Άγγλοι δεν τους άφησαν ελεύθερους, αλλά με τη συνοδεία του Αγγλικού στρατού ξεκίνησαν να τους πάρουν πίσω στον Κοντέμενο, αλλά μέσω του τουρκοκυπριακού χωριού Κιόνελι, όπου και εκεί έγινε η μεγάλη σφαγή.
Μέσα στα χωράφια του Κιόνελι είχαν κρυφτεί περίπου 200 οπλισμένοι Τουρκοκύπριοι, άλλοι με όπλα και άλλοι με μαχαίρια, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί από τους Άγγλους για το πέρασμα τους από το χωριό με τους συλληφθέντες Κοντεμενιώτες. Μόλις έφτασαν στο χωριό οι Έλληνες με την Αγγλική συνοδεία, οι Τουρκοκύπριοι όρμιξαν πάνω τους ξεκινώντας να τους  πυροβολούν και να τους σφάζουν.
Μέσα στον πανικό τους οι αιφνιδιασμένοι και ανυπεράσπιστοι  Κοντεμεντιώτες άρχισαν να τρέχουν για να διαφύγουν. Οι περισσότεροι τα κατάφεραν, όμως οκτώ από αυτούς όχι, οι οποίοι σφάχτηκαν και αποκεφαλίστηκαν από τους Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές.
Τα ονόματα των οκτώ Ελλήνων που δολοφονήθηκαν από τους Τουρκοκύπριους είναι :
1. Χριστόδουλος Σταύρου, 34 ετών
2. Πέτρος Σταύρου, 21 ετών
3. Γεώργιος Σταύρου, 17 ετών
4. Ιωάννης Σταύρου, 31 ετών
5. Χαράλαμπος Σταύρου, 34 ετών
6. Κώστας Μουρρή, 34 ετών
7. Ευριπίδης Κυριάκου, 24 ετών
8. Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 ετών
Οι Άγγλοι συνέλαβαν ως ύποπτους 9 Τουρκοκύπριους και η έρευνα ολοκληρώθηκε περίπου δυο εβδομάδες αργότερα, στις 28 Ιουνίου. Το πόρισμα όμως, σύμφωνα με πρόσωπο που οποίου σκότωσαν τον πατέρα του στην ενέδρα, αποφασίστηκε να μη δημοσιευτεί μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση. Περίπου δύο μήνες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου το δικαστήριο έκρινε τους Τουρκοκύπριους αθώους.
Οι ένοχοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ και το έγκλημα αυτό, όπως άλλωστε και πολλά άλλα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ.   Θεσσαλονίκης

Advertisements