Αντρέας Σουρουκλής

Andreas-Souroulis Ο Αντρέας Σουρουκλής γεννήθηκε στο χωριό Τρούλλοι στις 26 Οκτωμβριου 1933. Παιδί της Χριστίνας και του Δημήτρη Σουρουκλη. Παντρεύτηκε την γυναίκα του Γεωργία όπου μαζί απέκτησαν δύο κοριτσάκια, τη Χριστίνα και Αντρούλλα. Προερχόταν από μεγάλη οικογένεια, αφού ο Αντρέας είχε άλλα οκτώ αδέρφια.

Ο Αντρέας Σουρουκλής, αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο, εργαζόταν στα κτήματα της οικογένειας του.  Μαζί με την οικογένεια του, τα αδέρφια του και τη σύζυγο του, εντάχθηκαν στην ΕΟΚΑ όπου και η συνεισφορά τους ήταν τεράστια.  Συνεργάστηκαν με την ανταρτική ομάδα της περιοχής , κατασκεύασαν κρυσφήγετο στο χωράφι τους όπου εκει προστάτευαν αντάρτες της ΕΟΚΑ. Πολλοί αντάρτες  κρύβωνταν στο κρυσφηγετο του Αντρεα και της οικογένειας του, ανάμεσα τους και ο Μιχαλάκης Παρίδης , ο οποίος  δραπέτευσε απο το νοσοκομείο στις 12 Δεκεμβρίου 1957 όπου είχε μεταφερθεί από τις φυλακές για εγχείρηση.

Την νύκτα της 1ης Αυγούστου 1958, η ομάδα της ΕΟΚΑ  στους Τρουλλους  και οι αντάρτες που ήταν κρυμμένοι στο σπίτι του Σουρουκλή, έστησαν ενέδρα στους Άγγλους στρατιώτες στην τοποθεσία ‘’Σαμέρη’’ σε ένα γεφύρι  του δρόμου Λάρνακας – Τρούλλων. Ο Αντρέας  τους προσέφερε κάλυψη μια καλαμιά. Ωστόσο η υποχώρηση ήταν δύσκολη λόγω και του φεγγαριού και ο Αντρέας κτυπήθηκε κατά την οπισθοχώρηση.

Μετά το θάνατο του Αντρέα Σουρουκλή οι Άγγλοι μετά απο εξωνυχιστικό έλεγχο στα χωράφια του δεν κατάφεραν να εντοπισουν το κρυσφήγετο. Στην κηδεία του ήρωα, οι Άγλλοι είχαν επιτρέψει σε ελάχιστους να παραστούν, παρεμποδίζοντας ακόμα και μερικά από τα αδέλφια του.

 

Advertisements