Μοιραία πτήση της Helios Airways

Για έναν ακόμα μαύρο Αύγουστο, η Κύπρος θρηνεί για τα παιδιά της. Σαν σήμερα, η μοιραία πτήση των κυπριακών αερογραμμών Helios Airways συντρίβει στο Γραμματικό της Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο 115 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος. Η πτήση HCY 522 αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Λάρνακας με τελικό προορισμό την Πράγα. Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροσκάφος ενεργοποιήθηκε η διαδικασία σύμφωνα με το σχέδιο για ανάλογες περιπτώσεις και διατάχτηκε από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. να απογειωθούν μαχητικά για να εντοπίσουν το αεροσκάφος. Στις 11:05 απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικά F-16 τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο στις 11:18 και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στην θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες. Το αεροσκάφος μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο. Κατευθυνόμενο προς Εύβοια σε κάποια στιγμή έστριψε νότια και στις 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου που είχε πτυχίο πιλότου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου. Μετά από λίγο τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε ο αριστερός (11:50) και ο δεξιός κινητήρας (12:00) και στις 12:05 συνετρίβει στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική.
Η δίκη των 5 κατηγορουμένων που βρέθηκαν υπεύθυνοι για τη συντριβή του Boeing 737-31S που οδήγησε στο θάνατο 121 αθώες ψυχές και βύθισε στο πένθος ολόκληρο το νησί, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009. Το Φεβρουάριο του 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε δεκαετείς ποινές φυλάκισης, εξαγοράσιμες έναντι 80.000 ευρώ εκάστη, σε τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους.
Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες στην αδικία που βασιλεύει στον τόπο μας, όπου οι πραγματικοί υπαίτιοι καταφέρνουν στο τέλος να ξεφύγουν ατιμώρητοι παρά τα όσα φρικτά εγκλήματα τους!
Ουδείς ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν και τα ορφανά που έμειναν πίσω… Τρανταχτή απόδειξη η περίπτωση του νεαρού ορφανού Ανδρέα Ευριπίδου, τον οποίο η κυπριακή κοινωνία παραγκώνισε και λησμόνησε…
Επιβάλλεται να γίνουμε όλοι μας πιο σοφοί από τα λάθη μας και πιο άνθρωποι. Να βάλουμε το εμείς πιο πάνω από το εγώ και το προσωπικό μας κέρδος, διότι ο τόπος μας δεν θα έχει μέλλον.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Θ. Θεσσαλονίκης

Advertisements