Αχυρώνας Λιοπετρίου

Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Χρήστος Σαμάρας, Ηλίας Παπακυριακού. Τέσσερεις θαρραλέοι αγωνιστές που πολέμησαν για την Ελλάδα και για την Ένωση. Που πρωταγωνίστησαν στην σκυταλοδρομία του θανάτου στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, στο χωριό Λιοπέτρι.

Οι Άγγλοι εισβάλλουν στο χωριό αναζητώντας μετά από προδοσία τέσσερεις καταζητούμενους εκ των οποίων οι δύο-ο Φώτης και ο Ανδρέας- είχαν δραπετεύσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πύλα. Αμέσως καταστρώνεται το σχέδιο διαφυγής των ηρώων. Με αυτοκίνητο συναγωνιστή τους προχωρούν προς την έξοδο του χωριού όπου αντικρίζουν αυτοκίνητο των εχθρών. Αυξάνουν ταχύτητα ενώ ταυτόχρονα πυροβολούν τους άγγλους στρατιώτες οι οποίοι ήταν πολλοί και έτσι η μάχη δεν κράτησε αρκετή ώρα. Και οι τέσσερεις κατέφυγαν σε ένα κοντινό σπίτι για να κρυφτούν. Ο ιδιοκτήτης, Παναγιώτης Καλλής, τους βοήθησε κρύβοντας τους στον αχυρώνα του. Οι Εγγλέζοι δεν μπόρεσαν με τίποτα να τους βρουν.

Κήρυξαν κατάσταση αποκλεισμού και αναγκαστικού κατ’ οίκον περιορισμού, το γνωστό τότε κέρφιου, τα ξημερώματα 1ης Σεπτεμβρίου. Οι έρευνες και οι ανακρίσεις ξεκίνησαν χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα αφού οι αγωνιστές έκρυψαν με έξυπνο τρόπο τα ίχνη τους.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Σεπτεμβρίου επέστρεψαν και πήγαν αμέσως σπίτι του Καλλή. Τον βασάνισαν και αυτόν και την οικογένεια του μέχρι να μαρτυρήσουν που είναι οι καταζητούμενοι όμως πότε δεν θα τους πρόδιδαν. Περικύκλωσαν τον αχυρώνα και φώναζαν στους αγωνιστές να παραδοθούν. Καμία απάντηση. Αρχίζουν να πυροβολούν μέσα στον αχυρώνα αλλά και πάλι τίποτα.

Δεύτερος κατ’ οίκον περιορισμός. Πρωί 2ης Σεπτεμβρίου 1958. Ο Παναγιώτης Καλλής υπέστη περισσότερα βασανιστήρια. Δε λύγισε. Με την πρώτη ευκαιρία μπήκε κρυφά στον αχυρώνα να μιλήσει με τους ήρωες. Μα αυτοί ήταν έτοιμοι να δώσουν μάχη. Ήταν αποφασισμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους, να θυσιαστούν! Στον εχθρό δεν θα παραδίνονταν ποτέ! Τέσσερεις αγνοί ιδεολόγοι, μάχονταν για τα ιδανικά και τις αξίες με τα οποία μεγάλωσαν. Λευτεριά ή Θάνατος. Το φώναζαν σε διαδηλώσεις, το έγραφαν σε τοίχους, μα τώρα αυτό θα το έκαναν πράξη. Και δεν δίστασαν ούτε λεπτό. Δεν άντεχαν να βλέπουν την Κύπρο μας σκλαβωμένη. Η Ένωσις! Μόνο αυτή ήταν ο στόχος τους! Η Ένωσις με τη μητέρα Ελλάδα!

Οι εχθροί πλησίασαν στον αχυρώνα. Αμέσως μόλις δέχτηκαν πυροβολισμούς ζήτησαν ενισχύσεις αφού δεν μπορούσαν να τους αντιμετωπίσουν. Ο άγγλος δεκανέας τους φώναξε τρείς φορές:

«Παραδοθείτε κι εβγάτε έξω, αλλιώς οι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ εναντίων σας»

Απόλυτη ησυχία..

«Αν θέλετε τη ζωή σας παραδοθείτε!»

Και πάλι επικρατούσε εντάφια σιγή καθώς οι εγγλέζοι έπαιρναν θέσεις μάχης..

«Παραδοθείτε.»

«ΜολώνΛαβέ!»

Απάντησαν. Μα όχι μόνο αυτοί, αλλά ολόκληρος ο ελληνισμός. Οι πρόγονοι τους, οι πρόγονοι όλων μας, που ποτέ δεν παραδίνονταν! Ποτέ δεν υπόκυπταν. Μάχονταν μέχρι το τέλος. Μα γι αυτούς πολέμησαν οι τέσσερεις αυτοί άντρες, χωρίς να ξέρουν πως σε λίγη ώρα θα γέμιζαν και αυτοί με τον ηρωισμό τους τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Μολών Λαβέ..και κοίταξαν κατάματα τον θάνατο. Πυροβολισμοί, εκρήξεις, φωνές, κραυγές… Μερικοί Άγγλοι πλησιάζουν τον αχυρώνα. Οι σφαίρες βροχή και τους ρίχνουνκάτω άμαχους. Ο εχθρός τους φοβόταν. Κάποιοι βγήκαν στην στέγη και έριξαν μέσα στα άχυρα ρούχα λουσμένα βενζίνη. Η φωτιά έσβησε εύκολα. Τότε ένα ελικόπτερο πέταξε εμπρηστικά. Δεν τα έβαζαν κάτω οι σταυραετοί. Τίποτα δεν τους σταματούσε.

Μα δεν θα τους άφηναν έτσι οι Άγγλοι. Μετά από ώρες μάχης, στις δύο το μεσημέρι ένα άλλο ελικόπτερο λούζει τον αχυρώνα με βενζίνη. Τον μετατρέπει σε βωμό θανάτου. Το νέο χάνι της Γραβιάς.. Και τα σώματα του Ανδρέα, του Φώτη, του Ηλία και του Χρίστου καθώς φώναζαν:

«ΜολώνΛαβέ!» τους άκουσε όλο το νησί, όλος ο ελληνισμός. Τους άκουσε και η μάνα του Κάρυου μαζί με όλους τους ήχους του θανάτου. Μα οι μάνες των ηρώων δεν κλαίνε, δεν πενθούν.. Βγήκε περήφανη έξω και φώναξε: «Δύναμην γιέ μου, να πεθάνεις λεβέντης!»

Μολών Λαβέ. Η φράση που προκαλεί την οργή του εχθρού! Που τον κάνει θηρίο ανήμερο αλλά περισσότερο τον φοβίζει. Και προσπαθεί μάταια να νικήσει την ελληνική ψυχή. Μα η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

 

 

Advertisements