«Ου περί χρημάτων το αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής» – Κυριάκος Μάτσης

Ο Κυριάκος Μάτσης, γιος της Κυριακούς και του Χριστοφή, γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1926 στο ορεινό Παλαιχώρι, της επαρχίας Λευκωσίας. Από μικρός ασχολήθηκε με τη γεωργία και την αμπελουργία, κυρίως λόγω και της οικογένειας του αλλά και της αγάπης του για την ‘’γή’’ που τόσο λάτρευε. Χαρακτηριστικό του Κυριάκου από την εφηβική του ηλικία, ήταν η ωριμότητα που τον διακατείχε. Κοινωνικοποιημένος και πολιτικοποιημένος διακρίθηκε για την πνευματική και εθνική του δράση.

Αφού τελείωσε το γυμνάσιο της Αμμοχώστου, τον Οκτώβριο του 1946, λαμβάνει υποτροφία από την Κυπριακή Αγροτική Εταιρεία, για να σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Γεωπονίας.  Όντας φοιτητής, ανέπτυξε πλούσια εθνική δράση. Συμμετείχε και οργάνωνε εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατά του Αγγλικού προξενείου, προωθούσε το Κυπριακό πρόβλημα της κατοχής από τους Άγγλους τόσο στους συμφοιτητές του, αλλά και στο λαό της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη, έγινε και η γνωριμία του με τον Αυξεντίου. Γρήγορα δημιουργήθηκε μια αδελφική φιλία, γεμάτη εκτίμηση και αλληλοσεβασμό. Αγνός ιδεολόγος πιστός στις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, ποτέ δεν άφηνε τον φανατισμό να παραμερίσει τον ανθρωπισμό του. Ακόμα μια σημαντική προσφορά του Κυριάκου Μάτση, ήταν και η ίδρυση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης (Ε.Φ.Ε.Κ.Θ) σύλλογος ο οποίος υπάρχει μέχρι και σήμερα και εκπροσωπείται από τις κυπριακές φοιτητικές παρατάξεις της Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι του 1952, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα της Γεωπονικής, επέστρεψε στην Κύπρο όπου και εργάστηκε ως διευθυντής στο αγρόκτημα της Κυπριακής Αγροτικής Εταιρείας στα Κουκλιά Αμμοχώστου. Με το που ξέσπασε ο Αγώνας της  Ε.Ο.Κ.Α., ο Μάτσης υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη που εντάχθηκαν στις τάξεις της Ε.Ο.Κ.Α..  Στο Μάτση, ο οποίος έφερε το ψευδώνυμο Μιλτιάδης, ανατέθηκε ο τομέας Αμμοχώστου και η δημιουργία ομάδων κρούσεως σε Αμμόχωστο και Μιτσερό ενώ από τον Αύγουστο του 1955 ανέλαβε καθήκοντα ως παγκύπριος σύνδεσμος μεταξύ Γρίβα και αγωνιστών καθώς και υπεύθυνος μεταφοράς οπλισμού και εφοδίων. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κατέβαλε προσπάθειες για την απελευθέρωση του Καραολή, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Γρήγορα ανέπτυξε έντονη και πλούσια δράση σε Αμμόχωστο και Κερύνεια.

Στις 9 Ιανουαρίου 1956, ο Κυριάκος Μάτσης συλλαμβάνεται και οδηγείται στα κρατητήρια της  Ομορφίτας. Εκεί, δέχθηκε φρικτά και ανελέητα βασανιστήρια από τους Άγγλους προκειμένου να προδώσει και να δώσει πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση και τους συμπολεμιστές του. Μάταια όμως. Ο Κυριάκος δεν έβγαζε λέξη απ το στόμα του. Αντί αυτού, αντλούσε δύναμη και συνέχιζε το έργο του,  δημιουργώντας βιβλιοθήκη εντός των κρατητηρίων, μορφώνοντας τους συγκρατούμενους του. Ο ίδιος ο στρατηγός  Χάρτινγκ, προσπαθώντας να λύσει την σιωπή του παλικαριού, τον επισκέφθηκε στο κελί του, προσφέροντας του το ποσό του μισού εκατομμυρίου λιρών, καθώς και εκτάσεις γης.  Ο λεβέντης αγωνιστής όμως, με την αποστομωτική του απάντηση ‘’Ου περί χρημάτων  τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής’’ έσβησε  κάθε προσπάθεια που κατέβαλαν οι Άγγλοι για να του αποσπάσουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956, ο Μάτσης μεταμφιεσμένος σε οικοδόμο, επιχείρησε επιτυχώς να αποδράσει από την Κοκκινοτριμιθιά, και ανέλαβε εκ νέου να συνεχίσει το έργο του στο πεδίο της μάχης . Στις 19 Νοεμβρίου, κατόπιν προδοσίας, ο αγωνιστής μας περικυκλώνεται από Άγγλους στρατιώτες στο κρησφύγετο του στο Δίκωμο, μαζί με τους συναγωνιστές του Ανδρέα Σοφιόπουλο και Κώστα Χριστοδούλου. Με διαταγή του, οι δυο συναγωνιστές του παραδίνονται στους Άγγλους, όχι όμως και ο ίδιος.  Αρνούμενος να παραδοθεί και δεχόμενος τις χειροβομβίδες των  Άγγλων , ο ήρωας μας πέρασε στο πάνθεο των ηρώων με τον ηρωισμό  και την ανδρεία του.  Οι Άγγλοι κατακτητές, φοβούμενοι περαιτέρω  αντιδράσεις αρνήθηκαν να παραδώσουν στην οικογένεια του Μάτση το λείψανο του, το οποίο και τάφηκε στον περίβολο των Κεντρικών Φυλακών. Αξιοσημείωτη είναι και η απάντηση που έδωσε ο ήρωας μας στους Άγγλους αποικιοκράτες όταν αυτοί του ζήτησαν να παραδοθεί. Φώναξε ότι μόνο πυροβολώντας θα έβγαινε από το κρησφύγετο, πράγμα αδύνατο αφού η  είσοδος ήταν ένα μικρό παραθυράκι στην οροφή του κρησφυγέτου.

Διαβάζοντας το σεμνό αυτό κείμενο για τον μεγάλο αυτό ήρωα μόνο απογοήτευση μπορεί να μας διακατέχει όσον αφορά τις σημερινές εξελίξεις στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Μετά από τόσους αγώνες, μετά από τόσες θυσίες παλικαριών προικισμένων με αγνά ιδανικά και αξίες, με απέραντη αγάπη για την πατρίδα και τα ελληνικά ιδεώδη, να βλέπουμε τις σημερινές κυβερνήσεις να ξεπουλούν την πατρίδα μας στο βωμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μια λύση άκρως απαράδεχτη, η οποία θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και την τουρκοποίηση του νησιού και όχι στην απελευθέρωση, για την οποία θυσιάστηκαν, μαζί με τον Κυριάκο Μάτση, άλλα τόσα παλληκάρια.

Ως Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης υποκλινόμαστε στο μεγαλείο και την ανδρεία που διακατείχε τον  Κυριάκο Μάτση. Επιβάλλεται και είναι χρέος όλων μας να τιμούμε μια από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της Ε.Ο.Κ.Α.. Άνθρωπος προικισμένος και με σπάνιες αρετές και ιδανικά, προκαλούσε τον σεβασμό των συναγωνιστών του. Η δύναμη , το θάρρος, η ευγένεια και το μεγαλείο της ψυχής του, του έδινε την δύναμη να εμψυχώνει,  να παρηγορεί και να συμβουλεύει  τους συναγωνιστές του για να συνεχίσουν  τον Αγώνα της λευτερίας και της Ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα!

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

 

Advertisements