Εξελίξεις στο Κυπριακό

Πολλαπλές εξελίξεις όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος συνέβησαν τον τελευταίο μήνα στις συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακκινντζί στο Μοντ Πελεράν. Πέραν των συναντήσεων όμως, διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά για τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και δηλώσεις πολιτικών αρχηγών γύρω από το εθνικό μας πρόβλημα. Εξελίξεις βέβαια που για το δικό μας χώρο, τον αντιομοσπονδιακό, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από το ξεπούλημα της πατρίδας και την υποδούλωση.

Αρχικά, είχαμε τις συναντήσεις 8-11 Νοεμβρίου στο Μοντ Πελεράν οι οποίες, όπως φαινόταν βέβαια, θα οδηγούσαν στην επίτευξη συμφωνίας. Από την ελάχιστη ενημέρωση της οποίας  τύχαμε, τόσο εμείς όσο και ο υπόλοιπος ελληνοκυπριακός λαός, αφού ο πρόεδρος με τους διαπραγματευτές του επιλέγουν να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, αποκομίσαμε κάποιες πληροφορίες οι οποίες δεν μας ικανοποιούν. Τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λίστες με κριτήρια, στις οποίες με κόκκινο χρώμα αναγράφονταν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς και με μπλε χρώμα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής όσον αφορά το εδαφικό. Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωνε ευθέως πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Μόρφου. Ο παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό  ρόλο στην μη επίτευξη συμφωνίας με βάση τα κριτήρια ήταν η παράλογη θέση της Τουρκίας, πως οι τουρκοκύπριοι δεν πρέπει  να προσφυγοποιηθούν για δεύτερη φορά. Επιπρόσθετο στην παράλογη αυτή θέση, ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας όσον αφορά το ζήτημα της απόσυρσης των εγγυήσεων, δηλαδή το δικαίωμα της Τουρκίας για στρατιωτική επέμβαση. Συγκεκριμένα δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των εγγυήσεων δια το λόγο ότι ο πόλεμος στη Συρία βρίσκεται σε εξέλιξη και η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το μόνο θέμα για το οποίο είχαμε αρκετές πληροφορίες μετά τη πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακκιντζί ήταν το οικονομικό. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε το ποσό των 25 δις. ευρώ, ως αποζημίωση στους πρόσφυγες οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Το 94% των φορολογιών στις οποίες θα υποβάλλονται τα δύο συνιστώσα κρατίδια, θα το εισπράττει κατευθείαν το ομόσπονδο κράτος ενώ το υπόλοιπο 6% θα μοιράζετε  στις δύο κοινότητες. Για ένα μεταβατικό στάδιο όμως, και ως ότου το βιοτικό επίπεδο του τουρκοκυπριακού συνιστών κρατιδίου, ανέλθει στο  85% του βιοτικού επίπεδου της ελληνοκυπριακής πλευράς, τα  5/6 αυτού του 6% θα τα λαμβάνει η  τουρκοκυπριακή πλευρά και το 1/6 που απομένει η ελληνοκυπριακή. Ουσιαστικά,  δεν θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο της τουρκοκυπριακής πλευράς. Απλά θα πέσει το δικό μας βιοτικό επίπεδο παράλληλα με τη δική τους ανάπτυξη, μέχρι να φτάσουν στα συμφωνηθέντα ποσοστά. Ακόμα όσον αφορά το οικονομικό, τα δύο κρατίδια θα μπορούν να κάνουν τις εισαγωγές- εξαγωγές και γενικότερα τις οικονομικές τους συμφωνίες το καθένα ξεχωριστά και θα διατηρήσουν τα δάνειά τους για τα οποία εγγυητής θα είναι το ομόσπονδο κράτος. Με λίγα λόγια, αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν αποπληρώσει τα δάνεια της στην Τουρκία, θα πληρώνονται κατά κάποιο τρόπο από τη δική μας πλευρά.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως οι δύο πλευρές, βρίσκονταν ένα βήμα πριν την επίτευξη συμφωνίας, ήρθε η  δεύτερη συνάντηση στο Μοντ Πελεράν η οποία δεν ολοκληρώθηκε με τους καλύτερους οιωνούς. Σκοπός της έκβασης της συνάντησης αυτής ήταν η επίτευξη συμφωνίας σε εδαφικό και περιουσιακό, καθώς και η δημοσίευση οδικού χάρτη. Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν ομαλά. Κατ’ αρχάς τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών το ποσοστό εδάφους που θα επιστρεφόταν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητούσε ένα ποσοστό της τάξης του 29,2% ενώ η τουρκοκυπριακή έδινε το 28,2%. Το ζήτημα όμως το οποίο, όπως αναφέρουν τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ναυάγιο των της ώρας συζητήσεων, ήταν το ποσό των προσφύγων που θα επέστρεφαν στις περιουσίες  τους και στις πατρογονικές τους εστίες. Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν για επιστροφή 85 με 95 χιλιάδων προσφύγων ενώ της τουρκοκυπριακής για 65 με 75 χιλιάδες. Αυτή ήταν και  η μεγάλη διαφορά των δύο πλευρών. Η δεύτερη συνάντηση του Μοντ Πελεράν έφερε στο φως της δημοσιότητας και ένα νέο φρούτο επονομαζόμενο, Ομοσπονδιακά Πάρκα. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες θα  υπόκεινται στο ομόσπονδο κράτος. Σκοπός της δημιουργίας των περιοχών αυτών είναι ο ‘’δίκαιος’’ διαχωρισμός της ακτογραμμής, καθώς μέσω των εν λόγω περιοχών ο διαχωρισμός γίνεται 50-50.

Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η στάση της Ελλάδας επί  του θέματος. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κύριος Κότζιας, δήλωσε ξεκάθαρα πως  δεν τίθεται  θέμα αποδοχής της συνθήκης εγγυήσεων και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πράγμα βέβαια που δεν έπρεπε να τίθεται καν στο τραπέζι των συνομιλιών. Υπάρχουν βέβαια κάποιες πληροφορίες, χωρίς να γνωρίζουμε με σιγουριά, πως ο Γενικός Γραμματές του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, προσπαθεί σε απευθείας επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα να παρακάμψει των Υπουργό Εξωτερικών ή να τον πείσει να κρατήσει μια συγκαταβατική στάση στο θέμα των εγγυήσεων, ούτως ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καθορίσουν πολυμερή συνάντηση.

Το πιο τραγικό της όλης υπόθεσης είναι οι δηλώσεις τόσο του Ακκιντζί και του νεοσουλτάνου Ερντογάν, αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων. Είναι γνωστο εδώ και καιρό πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει παρατραβηχτεί η όλη κατάσταση. Σαν έναυσμα των αλλεπάλληλων προσβλητικών δηλώσεων ήταν οι δηλώσεις του τουρκοκύπριου κοινοτάρχη Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά πως με τη στάση της και την αδιάλλακτη πολιτική της προσέγγιση, έφερε τις δύο πλευρές σε ρήξη. Αυτά συμβαίνουν όταν κάνεις τόσες υποχωρήσεις, δίνεις το δικαίωμα σε περαιτέρω παράλογες απαιτήσεις.  Αμέσως μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε πως η μικρή μας ιδιαίτερη πατρίδα δεν είναι ελληνική αλλά τουρκική ενώ ο Ερντογάν με τη σειρά του κατηγόρησε την πλευρά μας για το λόγο ότι πάει στις συνομιλίες έχοντας μαζί της την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλα αυτά, αποτελούν ένα μέρος των σημερινών εξελίξεων  γύρω από το εθνικό μας πρόβλημα. Πολλοί υποστηρίζουν τις προσπάθειες από πλευράς κυβέρνησης, είτε γιατί έχουν βαρεθεί με το ζήτημα αυτό, είτε γιατί θέλουν να εξυπηρετήσουν τα κομματικά και παραταξιακά τους συμφέροντα, είτε γιατί είναι πιστοί στην προσπάθειά τους για αφελληνισμό του νησιού και παρθενογένεση, μέσω του μορφώματος της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εμείς όμως δεν πτοούμαστε. Για εμάς έστω και  τα λίγα αυτά στοιχεία αποτελούν αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση.  Για εμάς, οι παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς αποτελούν προϊόν της απαράδεκτης στάσης της κυβέρνησης στις συνομιλίες. Για εμάς οι  αποτρόπαιες αυτές δηλώσεις των εκπροσώπων της Τουρκίας αποτελούν αφορμή για αναπτέρωση της ελληνικής μας ψυχής και της θέλησης μας να διατηρήσουμε άθικτο τον ελληνισμό της Κύπρου. Όσα και  να ακούγονται, όσες εξελίξεις και να υπάρχουν, για εμάς η μόνη ορθή εξέλιξη θα είναι ο τερματισμός  των συνομιλιών με το φερέφωνο της Τουρκίας, Μουσταφά Ακκιντζί, η  τοποθέτηση του Κυπριακού προβλήματος  στην ορθή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και  κατοχής και να καθίσει η άμεσα υπεύθυνη για το πρόβλημα αυτό, Τουρκία, στο τραπέζι των συνομιλιών.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΖΩΝΙΚΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΑΠΕΛΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements