Δελτίο Τύπου για τις δηλώσεις Ερντογάν

Δελτίο Τύπου για τις Δηλώσεις Ερντογάν

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη η Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφο έξω από το τζαμί, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Το σημαντικό των δηλώσεων είναι ότι αφορούσαν τα τουρκικά στρατεύματα και τη συνθήκη εγγυήσεων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός όρισε 3 σημεία τα οποία, όπως υποστήριξε, είναι οι βασικοί πυλώνες στην επίτευξη λύσης. Είναι 3 όροι στην ουσία τους οποίους έθεσε. Για να υπάρξει λύση, δήλωσε, πρέπει να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα και τα Κόκκινα να ενωθούν με τη Μόρφου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ευτυχώς θα μας παραχωρήσει τα Βαρώσια, όπως είπε. Για το θέμα διοίκησης διατύπωσε την άποψη πως αν θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, θα πρέπει να διοικεί  μια περίοδο η  ΤΔΒΚ και δύο η Ε/Κ πλευρά. Τέλος, όσον αφορά τις εγγυήσεις τόνισε πως δεν τίθεται θέμα επίτευξης λύσης χωρίς την Τουρκία σαν εγγυήτρια δύναμη, ενώ ακόμα επεσήμανε πως επιδιώκουν όπως υπάρχει ίσος αριθμός στρατευμάτων τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Κύπρο.

Έχουμε βέβαια και από την άλλη πλευρά τον επίτιμο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος δηλώνει ευχαριστημένος με τις εξελίξεις στη Γενεύη, ενώ εκφράζει έμμεσα την περηφάνια  την οποία νιώθει για την ορθότητα της απόφασής του, για τη σύγκληση της διάσκεψης αυτής. Συνεχίζει όμως να διατηρεί τα χαρτιά του κλειστά και να κρατά το λαό της Κύπρου σε πλήρη άγνοια για το τι ΑΚΡΙΒΩΣ συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στην πολύ κρίσιμη αυτή διάσκεψη.

Η αισιοδοξία αυτή του προέδρου αφήνει πολλά ερωτηματικά. Είναι η πολλοστή φορά που, εν μέσω συνομιλιών, Τούρκοι  αξιωματούχοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίφαση με όλα αυτά που υποστηρίζουν ο ΠτΔ και η  διαπραγματευτική του ομάδα. Είναι συνάμα πολύ παράλογο όλες αυτές οι  δηλώσεις να μην τυχαίνουν της κατάλληλης σημασίας και ουσιαστικά να περνούν απαρατήρητες και  ασχολίαστες, την ίδια ώρα που η  κυβέρνηση προσπαθεί  να καθησυχάσει τον λαό της Κύπρου και να τον στρέψει με το μέρος της στην προσπάθεια εξεύρεσης μια ταπεινωτικής, συμβιβαστικής, ρατσιστικής και αντιδημοκρατικής λύσης με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Είναι ξεκάθαρο πως όλα αυτά προκύπτουν από τους λάθος χειρισμούς τους οποίους καταδικάζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η υποχωρητική και παραχωρητική στάση της κυβέρνησης,  σε συνδυασμό με την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, είναι οι παράγοντες που τους δίνουν το δικαίωμα να προβαίνουν ανενόχλητοι σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις ούτε από τη Ε.Ε ούτε από  το ΕΔΑΔ ούτε από  οποιοδήποτε άλλο  παράγοντα, τη  στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε καμιά προσπάθεια να διεκδικήσουμε αυτά που μας  ανήκουν και να καταδικάσουμε την Τουρκία, τόσο για τα εγκλήματα  πολέμου που διέπραξε στο νησί, όσο  και για την  προκλητική και απαράδεκτη στάση της. Αντιθέτως, της δίνουμε το δικαίωμα να έχει όλο και περισσότερες απαιτήσεις. Απαιτήσεις πρέπει να  έχει ΜΟΝΟ η δική μας πλευρά. Απαιτήσεις όμως οι οποίες πηγάζουν από ένα αγώνα για τη  μόνη δίκαιη και  βιώσιμη λύση, την πραγματική Απελευθέρωση.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements