Δελτίο Τύπου για τη διαμαρτυρία στο Κυπριακό Προξενείο

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στη σφαίρα των διαπραγματεύσεων (αν μπορεί κανείς να τις θεωρήσει ως τέτοιες) για το Κυπριακό, αλλά και την άκρως υποχωρητική στάση που διατηρεί η ηγεσία της Κ.Δ τα τελευταία χρόνια, προχωρήσαμε χθες 18/01 σε διαμαρτυρία μπροστά από το Κυπριακό Προξενείο. Η νεολαία, όπως έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές, οφείλει να πρωτοστατεί κινητοποιήσεων που ζητούν δικαιοσύνη και ελευθερία για την πατρίδα. Μακριά από πολιτικές και κομματικές προκαταλήψεις εκφράσαμε με κάθε δημοκρατικό τρόπο, την εναντίωση μας ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών, καθώς και τη βάση διά-λυσης που επιδιώκεται από το 1977 (συμφωνίες Μακαρίου- Ντενκτάς) για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Αναρτήσαμε πανό και πραγματοποιήσαμε διαφωτισμό για το εθνικό μας πρόβλημα, διαμοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια για να προβάλουμε ταυτοχρόνως όλα όσα αντιπροσωπεύει η Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης από το 1978. Να αφυπνίσουμε δηλαδή τον ελληνικό και κυπριακό λαό, για το έγκλημα που σχεδιάζεται εις βάρος του και να καλλιεργήσουμε συνειδήσεις με μόνο γνώμονα την προστασία και την πρόοδο του Ελληνισμού σε Ελλάδα, Κύπρο και όπου αλλού αναπνέει ελληνική ψυχή. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε κανονικά. Μια χούφτα αυτόνομων και ακομμάτιστων φοιτητών με ελεύθερη βούληση και κριτική σκέψη, αφιέρωσε και πάλι χρόνο και κόπο, παρά τις απαιτητικές υποχρεώσεις της εξεταστικής περιόδου, αποδεικνύοντας ότι εκτός από φοιτητές είναι και συνειδητά πολιτικοποιημένοι και έχουν ξεκάθαρη άποψη και γνώμη για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στο πολύπαθο νησί μας. Έδωσαν το μήνυμα πως η νεολαία του σήμερα δεν είναι μόνο νεολαία του καφέ ή του κέντρου διασκέδασης, αλλά μια νεολαία που ξέρει να μάχεται για τα δίκαια, τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι πρόγονοι μας. Αυτό να έχουν στο νου τους όλοι αυτοί που σήμερα εμπαίζουν τη νοημοσύνη του λαού, πουλώντας του φούμαρα και πουκάμισα αδειανά, πως «αγωνίζονται» για ένα καλύτερο μέλλον και για την επανένωση της πατρίδας. Δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν το ξεπούλημα της Κύπρου ούτε στον Ερντογάν, ούτε στον Ακκιντζί, ούτε στους εποίκους, ούτε σε κανένα!  Ο μεγάλος ήρωας του σημαντικότερου απελευθερωτικού αγώνα στην ιστορία της Κύπρου, Γρηγόρης Αυξεντίου, είχε πει τα παρακάτω λόγια:

«Να χαρώ τη νεολαία να πιστεύει σ’ ένα ιδανικό και ν’ αγωνίζεται για το Μεγάλο, το Καλό και τ’ Αληθινό. Τώρα που αυτό έγινε, πιστεύω πως τη Λευτεριά μας θα την κερδίσουμε»

Παραθέτουμε πιο κάτω το ενημερωτικό φυλλάδιο:

Κυπριακό Πρόβλημα

Είμαστε Έλληνες Κύπριοι φοιτητές και εκπροσωπούμε την Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών  Θεσσαλονίκης (Π.Ε.Ο.Φ.), μια αυτόνομη παράταξη η οποία ιδρύθηκε το 1978 με κύριο στόχο, να αντισταθεί στη βάση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ως αυτόνομοι φοιτητές που είμαστε απέχουμε σθεναρά από κόμματα και κομματικές νεολαίες, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης κοινωνικής συνοχής και ορθολογιστικής σκέψης.  Με λύπη παρατηρούμε ότι ο κόσμος δεν είναι ενήμερος για την κατάσταση στο Κυπριακό και τις πρόσφατες συζητήσεις στη Γενεύη. Για το λόγο αυτό οργανώσαμε την εν λόγω διαμαρτυρία για να διαμαρτυρηθούμε αλλά και να ενημερώσουμε τον κόσμο για την κατάσταση που επικρατεί.

Η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο το 1974. Αποτελέσματα της εισβολής είναι:

 • Η παράνομη κατοχή του 37% του νησιού
 • Ο εκτοπισμός 200.000 προσφύγων από τις πατρογονικές τους εστίες
 • Η τύχη 1619 Ελλήνων της Κύπρου και Ελλαδιτών να αγνοείται (ο αριθμός έχει μειωθεί βέβαια τα τελευταία χρόνια)
 • Ο εποικισμός σημαντικού ποσοστού των κατεχόμενων εδαφών μας από Τούρκους εποίκους
 • Η ίδρυση της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», από την Τουρκία, το 1983, στα κατεχόμενα εδάφη μας
 • Ο εκτοπισμός έστω και αυτών των λίγων Ελλήνων της Κύπρου που πήραν την απόφαση να παραμείνουν στις κατεχόμενες περιοχές (γνωστοί ως «Εγκλωβισμένοι») . Το 1974 οι εγκλωβισμένοι ήταν 20.000 ενώ σήμερα υπολογίζονται γύρω στους 330 .

 

 

Μετά από όλα αυτά τα προβλήματα και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν στο νησί  μας από την φασιστική Τουρκία, οι εκάστοτε κυβερνήσεις του νησιού προσπαθούν διαχρονικά για επίτευξη λύσης στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

 

Η Δ.Δ.Ο προνοεί :

 • Το διαχωρισμό βάσει φυλετικών, και θρησκευτικών χαρακτηριστικών, των κατοίκων του νησιού σε δύο ζώνες. Στο Βόρειο τμήμα οι Μουσουλμάνοι Τουρκοκύπριοι και στο Νότιο οι Χριστιανοί Έλληνες Κύπριοι
 • Καθεστώς ποσόστωσης βάσει του οποίου δεν επιστρέφουν ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, όπως προκύπτει από την πρόνοια πληθυσμιακής και εδαφικής πλειοψηφίας στο εκάστοτε συνιστών κρατίδιο.
 • Τη νόμιμη παραχώρηση του 28 – 29% του νησιού υπό τουρκική διοίκηση
 • Την παραμονή σημαντικού αριθμού εποίκων, πράγμα το οποίο παραβιάζει την 4η Συνθήκη της Γενεύης του 1949, Άρθρο 49(6).
 • Τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της εισβολής
 • Τη δια παντώς απαγόρευση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 2 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ

Εμείς ως νέοι, νοιαζόμαστε για το μέλλον της πατρίδας μας αφού συνάδει άμεσα με το δικό μας και απαιτούμε :

 • Άμεση αποχώρηση των Τουρκικών Στρατευμάτων
 • Επιστροφή ΟΛΩΝ των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες
 • Εξακρίβωση της τύχης ΟΛΩΝ των αγνοουμένων
 • Άμεση κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων
 • Άμεση αποχώρηση ΟΛΩΝ των εποίκων και των παραγώγων τους με την Τουρκία να αναλάβει την ομαλή και ανθρώπινη αποκατάστασή τους
 • Χάραξη κοινής στρατηγικής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου τόσο σε εσωτερικά όσο και σε εξωτερικά ζητήματα
ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η συνεχής ενημέρωση των Ελλαδιτών για το Κυπριακό πρόβλημα αποτελεί σημαντικό παράγοντα ούτως ώστε ο κοινός λαός Ελλάδας και Κύπρου να παραμείνει ενωμένος και να διεκδικεί με κοινούς αγώνες τα δίκαια του Ελληνισμού. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση όλων μας διότι το Κυπριακό είναι ΕΘΝΙΚΟ πρόβλημα και ζήτημα εισβολής και κατοχής.

16145163_10211303250848254_2066600573_o

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements