Η Κρίση των Ιμίων

Ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 και ο Εθνικός Ύμνος κόβεται στη μέση. Τρεις Αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων περνούν στο Πάνθεο των Ηρώων, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στο Αιγαίο. Πρόκειται  για τους Αντιναύρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.

Το περιστατικό συνέβη κατά την  περίοδο της κρίσης των Ιμίων. Η κρίση ξεκίνησε από το τις 25 Δεκεμβρίου 1995, όταν Τουρκικό  πλοίο που προσάραξε στην περιοχή των Ιμίων εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο της Καλύμνου που είναι και το πιο κοντινό, έστειλε αμέσως ρυμουλκό πλοίο για βοήθεια, όμως ο Τούρκος πλοίαρχος αρνήθηκε υποστηρίζοντας πως είναι  τουρκικές περιοχές. Στις 28 Δεκεμβρίου 1995, δύο ελληνικά πλοία αποκόλλησαν το τουρκικό και το οδήγησαν στην ακτή Κιουλούκ της Τουρκίας. Την  ίδια μέρα ένα τούρκικο μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε σε ελληνικά χωρικά ύδατα μετά από μάχη με ελληνικά μαχητικά. Ο πιλότος του σώθηκε με τη βοήθεια των Ελλήνων.

Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε όταν στα τέλη Ιανουαρίου 1996, ως αντίδραση  στις Τουρκικές προκλήσεις, ο δήμαρχος Καλύμνου κατευθύνθηκε στην περιοχή και ύψωσε στη Μικρή Ίμια την Ελληνική σημαία. Η απάντηση των Τούρκων ήρθε από δύο δημοσιογράφους, οι οποίοι μετέβησαν στην περιοχή, κατέβασαν την Ελληνική σημαία και ύψωσαν τη δική τους, σκηνικό το οποίο προβλήθηκε και στην τουρκική τηλεόραση. Στις 28 Ιανουαρίου, πλοίο του πολεμικού ναυτικού κατέβασε την τουρκική σημαία και  ύψωσε την Ελληνική, ενώ Έλληνες βατραχάνθρωποι μετέβησαν στα Ίμια με σκοπό τη διαφύλαξη της σημαίας. Στόλοι και  από τις δύο πλευρές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή ενώ μαρτυρίες λένε ότι το Ελληνικό  Πολεμικό Ναυτικό ήταν σε ετοιμότητα και περίμενε άδεια από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σιμήτη, για να «τσακίσει» τον τουρκικό στόλο.

Στις 31 Ιανουαρίου 1996, ελικόπτερο  του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο επέβαιναν οι τρεις Ήρωες, απογειώθηκε για να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι τουρκικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή. Κατά την επιστροφή στη  φρεγάτα «Ναυαρίνο», το ελικόπτερο κατέπεσε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τρεις επιβαίνοντες. Οι ελληνικές αρχές απέδωσαν την πτώση του ελικοπτέρου σε μηχανική βλάβη και κόπωση των επιβαινόντων  πράγμα το οποίο απ’ ότι  φαίνεται, αποτελούσε απλά το κλειδί για εκτόνωση της κρίσης.

Συγκλονιστική είναι η φετινή μαρτυρία του 21χρονου πλέον γιου του Χριστόδουλου Καραθανάση. Ο νεαρός  φοιτητής της Αρχιτεκτονικής, δήλωσε στις 29 Ιανουαρίου 2017, μετά το ετήσιο μνημόσυνο, πως η ελληνική κυβέρνηση όπως τότε έτσι και σήμερα, αποκρύπτει την πραγματική αλήθεια. Αποκάλυψε επίσης πως η στολή του πατέρα του, έχει ακόμα αίμα και τρύπες από σφαίρες. Αξιοσημείωτη είναι και η μαρτυρία ενός από τους Έλληνες βατραχάνθρωπους που μετέβησαν στην περιοχή κατά την περίοδο της κρίσης. Μιλά ξεκάθαρα για την προδοτική στάση  που κράτησε ο τότε πρωθυπουργός, ο οποίος διέταξε τα παλληκάρια όχι μόνο να φύγουν από την περιοχή αλλά και να κατεβάσουν την σημαία. Ο στρατιώτης, εξέφρασε την απογοήτευση που ένιωσαν αυτός και η ομάδα του και την ντροπή, όταν έπρεπε να καταστείλουν τη σημαία για την οποία εκπαιδεύτηκαν να πεθαίνουν για να την προστατέψουν.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Τόσο το Πάσχα του 1996 όσο και τον Απρίλιο  του 2005, τουρκικά πολεμικά πλοία παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα της περιοχής. Πιο πρόσφατη πρόκληση είναι η φετινή, όταν στις 29 Ιανουαρίου 2017, ημέρα που όπως είπαμε τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο, Τουρκική Πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο Αρχηγός του τουρκικού στρατού, με τη συνοδεία δύο πλοίων ανορθόδοξου πολέμου στα οποία επέβαιναν Τούρκοι πεζοναύτες, πλησίασαν πολύ κοντά στις βραχονησίδες. Παράλληλα, έγιναν και αρκετές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, δύο από τα οποία μπλέχτηκαν και σε εικονική αερομαχία με Ελληνικά F-16.

Η τουρκική αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας συνεχίζεται ακάθεκτη τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο. Στην Κύπρο μάλιστα φαίνεται πως οι κυβερνήσεις ακολουθούν πιστά τις διαταγές που είχε δώσει τότε ο Κώστας Σιμήτης, για υποχώρηση. Θέλουν να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα Ιερά χώματά μας στις προδοτικές τους ενέργειες. Θέλουν να καταστείλουν από  την Κύπρο την Ελληνική σημαία, μια σημαία για την οποία αγωνίστηκαν και πέθαναν τόσα αμούστακα παλληκάρια και να κάνουμε υποχωρήσεις για παραχώρηση  των κατεχόμενων εδαφών μας στην Τουρκία, μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εμείς όμως με τη σειρά μας, δεν υπακούμε στις προσταγές της κυβέρνησης. Υπακούμε μόνο στη διαταγή που μας έδωσαν οι τρεις αυτοί Ήρωες, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην προσπάθεια για διάνοιξη  της οδού Ελευθερίας. Θα υπερασπιστούμε τα εδάφη  της πατρίδας και του έθνους μας με κάθε δυνατό τρόπο και θα αντισταθούμε σε κάθε είδους ξεπούλημα.

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ!

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements