Εξελίξεις στο Κυπριακό!

Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση των συνομιλιών και συνάμα των εξελίξεων στο Κυπριακό Πρόβλημα. Η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία συνεχίστηκε σε έντονους ρυθμούς, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, που οι ηγέτες των δύο πλευρών δηλώνουν αισιοδοξία και ευχαρίστηση για την επίτευξη αρκετών συγκλίσεων σε σημαντικά ζητήματα. Πράγμα, βέβαια, το οποίο δεν βλέπουμε να ευσταθεί, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Η αρχή της όλης διαδικασίας έγινε στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης επικεντρώθηκαν στο εδαφικό αλλά και στο οικονομικό. Συστάθηκε μία λίστα με κριτήρια από κάθε πλευρά (με μπλε χρώμα της ε/κ πλευράς και με κόκκινο της τ/κ), με τα οποία η κάθε πλευρά γνωστοποιούσε τις αξιώσεις της και το ποσοστό των εδαφών που θα την ικανοποιούσε. Το μόνο ξεκάθαρο αποτέλεσμα του Μοντ Πελεράν 1 ήταν οι συμφωνίες στο οικονομικό. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε πως το 94% των φορολογιών θα το λαμβάνει το ομόσπονδο κράτος ενώ το υπόλοιπο 6% θα μοιράζεται στα δύο συνιστώσα κρατίδια. Για ένα μεταβατικό στάδιο, βέβαια, τα 5/6 θα τα λαμβάνει η τ/κ πλευρά και το 1/6 η ε/κ, έως ότου το βιοτικό επίπεδο της επί τουρκοκυπριακής διοίκησης κοινότητας φτάσει στο 85% της ελληνοκυπριακής. Οι δύο συνιστώσες πολιτείες θα έχουν μερική αυτονομία όσον αφορά τις οικονομικές τους συναλλαγές, ενώ τα δάνεια των δύο κοινοτήτων θα ισχύουν και μετά τη λύση με εγγυητή το ομόσπονδο κράτος.

Αξιοσημείωτες είναι και οι δηλώσεις των πολιτικών ηγετών από την πλευρά της  Τουρκίας κυρίως κατά την τρέχουσα περίοδο. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν μεταξύ άλλων πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Μόρφου επί ελληνοκυπριακής διοίκησης, ενώ όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν παρουσιάζονταν θετικοί στην κατάργησή τους. Όπως δήλωσαν, ο πόλεμος στη Συρία θέτει έμμεσο κίνδυνο για την ακεραιότητα των τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα πρέπει να είναι σε θέση επέμβασης σε περίπτωση άμεσου κινδύνου. Ακόμα μια θλιβερή αξίωση από πλευράς Τουρκίας, ήταν ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν την προσφυγοποίηση  των τουρκοκυπρίων για δεύτερη φορά.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως οι δύο πλευρές, βρίσκονταν ένα βήμα πριν την επίτευξη συμφωνίας, ήρθε η  δεύτερη συνάντηση στο Μοντ Πελεράν η οποία δεν ολοκληρώθηκε με τους καλύτερους οιωνούς. Σκοπός της έκβασης της συνάντησης αυτής ήταν η επίτευξη συμφωνίας σε εδαφικό και περιουσιακό, καθώς και δημοσίευση οδικού χάρτη. Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν ομαλά. Κατ’ αρχάς τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών το ποσοστό εδάφους που θα επιστρεφόταν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητούσε ένα ποσοστό της τάξης του 29,2% ενώ η τουρκοκυπριακή έδινε το 28,2%. Από τις πληροφορίες που είχαμε το τελικό ποσοστό θα κυμαινόταν γύρω στο 28,5%. Το ζήτημα όμως το οποίο, όπως αναφέρουν τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ναυάγιο των της ώρας συζητήσεων, ήταν ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν στις περιουσίες  τους και στις πατρογονικές τους εστίες. Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν για επιστροφή 85 με 95 χιλιάδων προσφύγων ενώ της τουρκοκυπριακής για 65 με 75. Αυτή ήταν και  η μεγάλη διαφορά των δύο πλευρών. Η δεύτερη συνάντηση του Μοντ Πελεράν έφερε στο φως της δημοσιότητας και ένα νέο φρούτο επονομαζόμενο, Ομοσπονδιακά Πάρκα. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες θα  υπόκεινται στο ομόσπονδο κράτος. Σκοπός της δημιουργίας των περιοχών αυτών είναι ο ‘’δίκαιος’’ διαχωρισμός της ακτογραμμής, καθώς μέσω των εν λόγω περιοχών ο διαχωρισμός γίνεται 50-50. Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η στάση της Ελλάδας επί  του θέματος. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κύριος Κοτζιάς, δήλωσε ξεκάθαρα πως  δεν τίθεται  θέμα αποδοχής της συνθήκης εγγυήσεων και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πράγμα, βέβαια, που δεν έπρεπε να τίθεται καν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Από το φόντο της δεύτερης αυτής συνάντησης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκ νέου προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων. Ο τουρκοκύπριος ‘’ηγέτης’’ Μουσταφά Ακκιντζί, δήλωσε αρχικά πως η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης και πολιτικής προσέγγισης της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναφερόμενος σε παράλογες απαιτήσεις. Με τη σειρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η μικρή μας ιδιαίτερη πατρίδα δεν είναι ελληνική αλλά τουρκική. Σαν επιστέγασμα των εν λόγω δηλώσεων ήταν και οι δηλώσεις του νεοσουλτάνου Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την «επιλογή» της Κυβέρνησης να κατέρχεται στις συνομιλίες με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως υποστηρίζει, και όπως βέβαια δήλωσε αρκετές φορές και ο πρώην ‘’ηγέτης’’ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ραούφ Ντεκτάς, η σημαία δεν είναι αυτούσια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς στο Βόρειο τμήμα του νησιού εδρεύει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Εν μέσω ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε την βεβιασμένη απόφαση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Αγγλίας και Τουρκίας. Σημαντικό γεγονός της διάσκεψης ήταν η κατάθεση χάρτη από τις δύο πλευρές, πράγμα το οποίο συνέβη για πρώτη φορά. Η εν λόγω διάσκεψη τελείωσε άδοξα κατά κάποιο τρόπο καθώς οι δύο πλευρές δεν ήλθαν σε συμφωνία. Οι γενικολογίες στις δηλώσεις του Προέδρου και των Κυβερνητικών εκπροσώπων συνεχίστηκε, κι εμείς ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε αν ο Νίκος Αναστασιάδης παραβρέθηκε στη διάσκεψη ως Νόμιμος Πρόεδρος Κράτους ή ως αρχηγός κοινότητας. Το μόνο που συμφωνήθηκε από την διάσκεψη ήταν η σύσταση ομάδας τεχνοκρατών οι οποίοι θα ήταν υπεύθυνοι για τη μελέτη των συγκλίσεων και αποκλίσεων των δύο κοινοτήτων.

Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία της Ελληνικής αντιπροσωπείας και συγκεκριμένα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά. Ο κύριος Κοτζιάς κατήλθε στη διάσκεψη αδιάλλακτος και φανερά αποφασισμένος για την προσπάθεια κατάργησης της συνθήκης εγγυήσεων και της απομάκρυνσης όλων των τουρκικών στρατευμάτων. Εξίσου σημαντική ήταν και η παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (πάγια θέση της παράταξης μας).

Τελειώνοντας, με τις πολύ σημαντικές συναντήσεις, ερχόμαστε στα πιο πρόσφατα γεγονότα, τα οποία βρίσκουν τις δύο πλευρές σε διαφωνία. Η συνάντηση της ομάδας τεχνοκρατών η οποία έγινε στη Γενεύη στις 18 Ιανουαρίου, δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα και έτσι οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν με συνάντηση των ομάδων διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων και στη συνέχεια με συνάντηση των δύο ηγετών. Κι ενώ οι δύο συναντήσεις ήταν προγραμματισμένες, η ψήφιση της τροπολογίας για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος από το κυπριακό κοινοβούλιο, ήρθε να ταράξει τα νερά. Η εν λόγω τροπολογία βρήκε την Τουρκία άκρως αντίθετη. Ο τουρκοκύπριος ‘’ηγέτης’’ αποτάθηκε μέχρι και στον ΟΗΕ με σκοπό να πιέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην υπογράψει την εν λόγω τροπολογία. Η συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων ακυρώθηκε, ενώ ο Μουσταφά Ακκιντζί σε συνάντηση που είχε με τον ΠτΔ, αποχώρησε χωρίς προειδοποίηση.

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν μπορούν να μην συσχετιστούν και με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μετά το στημένο, όπως φαίνεται, πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον του Ερντογάν, τις απολύσεις στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των εκατοντάδων νεκρών και φυλακισμένων, ήρθε η τροπολογία για συνταγματικές αλλαγές. Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το συνταγματικό σύστημα από πρωθυπουργικό σε προεδρικό, πράγμα που θα του δίνει όλα τα απαραίτητα δικαιώματα για να λειτουργεί ως σουλτάνος. Η εθνικιστική στάση η οποία υιοθέτησε εδώ και καιρό στο Κυπριακό, οφείλεται στην προσπάθεια του να προσεγγίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτως ώστε να τους φέρει με το μέρος του και να περάσει από τη βουλή το ψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές. Είναι πλέον ολοφάνερο πως η τροπολογία για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος, δεν ήταν καθ’ αυτή  ο λόγος αποχώρησης του τουρκοκύπριου ηγέτη από τις συνομιλίες, αλλά η αφορμή που έψαχνε  ο Ερντογάν για να διακοπούν οι συνομιλίες, έως ότου επέλθουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του σουλτανάτου του. Οπότε, καλό είναι οι ηγεσίες της αξιωματικής δήθεν αντιπολίτευσης αυτού του τόπου και κυρίως το Α.Κ.Ε.Λ, να σταματήσουν να κατακρίνουν τον ενδιάμεσο χώρο για την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας, που στο κάτω κάτω αφορά ένα ιστορικό γεγονός – σταθμό στην ιστορία του νησιού μας, και να ψάξουν επιτέλους τον πραγματικό λόγο πίσω από τη στάση της Τουρκίας.

Αυτά συμφοιτητές/συμφοιτήτριες, αποτελούν περιεκτικά τα γεγονότα όπως εκτυλίχθηκαν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, μια κριτικά σκεπτόμενη και ΑΥΤΟΝΟΜΗ πολιτική παράταξη θεωρούμε χρέος μας την ενημέρωσή σας για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Θέλουμε, παράλληλα, να εκφράσουμε για πολλοστή φορά την δυσαρέσκειά μας για την προσπάθεια λύσης στην εν λόγω βάση, που δεν είναι άλλη από τη φασιστική και ρατσιστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως πολλάκις αποδείχτηκε, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας και θα οδηγήσει το νησί μας με μαθηματική ακρίβεια στον εκτουρκισμό. Εμείς, πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας σαν ιεράν παρακαταθήκην, δηλώνουμε πως θα αντισταθούμε σε κάθε είδος ξεπουλήματος, σε κάθε προσπάθεια αφελληνισμού του νησιού, σε κάθε προσπάθεια «διά-λυσης» της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε κάθε είδους Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδιακής ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ. Με πρότυπα τους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α και φάρο και οδηγό τις θυσίες τους για Λευτεριά, σας καλούμε να συμπορευθείτε μαζί μας, ούτως ώστε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολιτικούς αρχηγούς μας, ΟΤΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements