Μεταγγραφές Κυπρίων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας

Την Υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών στα Ελλαδικά πανεπιστήμια υπόγραψε ο Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, μια μέρα πριν προβεί σε επίσκεψή του στη Λευκωσία. Η επίσκεψή του στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης Διάσκεψης Υπουργών Παιδείας, που  διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 22 και 23 Μαρτίου 2017.

Στη συνάντηση τους οι δύο αξιωματούχοι υπόγραψαν πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της Παιδείας, το οποίο έχει μια ιστορία από το 1993 και ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Στη συνέχεια ακλούθησε συζήτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Καδή με τον Ελλαδίτη ομόλογό του πάνω σε σημαντικά ζητήματα της παιδείας που αφορούν και τα δύο Υπουργεία.

Ένα από αυτά ήταν και το ζήτημα που αφορά τις μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών στα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Σε δήλωσή του ο κ. Γαβρόγλου γνωστοποίησε πως έκανε πράξη τη δέσμευσή του και υπέγραψε την υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών. Στη δήλωσή του είπε: «Να πούμε ένα ευχάριστο. Εκκρεμούσε μια υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών. Την υπέγραψα μια μέρα πριν έρθω και πρέπει να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός δυο-τριών ημερών. Ήταν υποχρέωσή μας, είχαμε πει να γίνει. »

Ο κ. Καδής ευχαρίστησε τον κ. Γαβρόγλου για το αίσιο τέλος που έδωσε στο ζήτημα το οποίο εκκρεμούσε για χρόνια, σημειώνοντας ότι: «Πλέον αδέλφια που φοιτούν στην Ελλάδα, σε διαφορετικά πανεπιστήμια στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων θα μπορούν να μετεγγράφονται από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο. Αυτό αντιλαμβάνεστε έχει και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αφού είχαμε παιδιά απόρων οικογενειών που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα με δύο σπίτια ανοικτά στην Ελλάδα».

Χαιρετίζουμε με τη σειρά μας την ολοκλήρωση της εκκρεμότητας, παρά την καθυστερημένη διευθέτηςή της, για τις μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών σε πανεπιστήμια της Ελλάδας. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας, όσον αφορά θέματα παιδείας, καθώς οικογένειες που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (π.χ άποροι, πολύτεκνοι κλπ.)  θα τυγχάνουν πλέον ειδικής μεταχείρισης από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και γενικότερα την Ελληνική Δημοκρατία.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements