Από το μυστικό δείπνο, στο δείπνο του ξεπουλήματος

Μετά τους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του ενδοξότερου αγώνα της σύγχρονης ελληνικότατης κυπριακής ιστορίας, ο ΠτΔ πέταξε τη μάσκα και συνέχισε τις προσπάθειες ξεπουλήματος του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, ΠτΔ και κατοχικός ηγέτης δείπνησαν χθες στο Λήδρα Πάλας, υπό την επίβλεψη του Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Στόχος του δείπνου ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε μια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Το δείπνο κράτησε περίπου τέσσερις ώρες όμως δεν είχε ουσιαστική κατάληξη. Η τ/κ πλευρά προσπάθησε να θέσει στο τραπέζι το «θεσμό των Μ.Ο.Ε.» (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), σε μια προσπάθεια να τεθούν κάποιοι όροι όσον αφορά τις αποφάσεις και κινήσεις κάθε κοινότητας (χρονοδιαγράμματα). Συζητήθηκε επίσης η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις, ενώ η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του δείπνου φαίνεται να προέκυψε εξαιτίας της επαναφοράς του ζητήματος κατάργησης της τροπολογίας για το Ενωτικό Δημοψήφισμα από τον τ/κ ψευδοηγέτη. Παρόλα αυτά φαίνεται πως το θέμα αυτό έχει πάρει ήδη το δρόμο του, αφού την ερχόμενη Παρασκευή θα ανέβει το τελευταίο κομμάτι της τραγωδίας, με τον εξευτελισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων από το φασισμό του ΔΗΣΑΚΕΛ.

Σε κοινό ανακοινωθέν μετά το δείπνο, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία για επανέναρξη του διαλόγου, όμως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες. Ο κ. Ακκιντζί από την πλευρά του παρουσιάστηκε αισιόδοξος, αφού όπως δήλωσε μετά το πέρας του δείπνου, η λύση είναι εφικτή εντός δύο μηνών εφ’ όσον υπάρξει η θέληση. Γινόμαστε ξανά θεατές στο ίδιο σκηνικό, όπου ξαναστήνεται ο ιστός της αράχνης του καλού και ελπιδοφόρου κλίματος στις διαπραγματεύσεις. Οι Τούρκοι διαιωνίζουν το κυπριακό και αυτό είναι προς δικό τους όφελος και μόνο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταντήσει κομπάρσος στην όλη διαδικασία, μέσω των επανειλημμένων υποχωρήσεων, της ανύπαρκτης στρατηγικής  και πολιτικής βούλησης.

Τραγική και η εικόνα της μειοδοτικής οργάνωσης «Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος» , η οποία σε καμία περίπτωση δεν προάγει την ειρήνη και τη συμφιλίωση αλλά ούτε και κατανοεί τη ζημιά που επιφέρει η δράση της στην πατρίδα μας. Πως μπορεί να συνδυαστεί το πανό που αναγράφει πάνω του « I love Morfou», με τα όσα προνοεί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία τόσο για τις εδαφικές όσο και για τις πληθυσμιακές αναλογίες στο κάθε συνιστών κρατίδιο, είναι αδιανόητο να το καταλάβει ο κάθε λογικός και νοήμων πολίτης.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να καταδικάσουμε τη στάση αυτή του ΠτΔ, καθώς θεωρούμε αδιανόητο τη μια μέρα να βρίσκεται σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α και των ηρώων μας, που θυσιάστηκαν για την Απελευθέρωση του νησιού και την Ένωση με την Ελλάδα και την επομένη να παρεβρίσκεται σε δείπνο «καλής θελήσεως» με το φερέφωνο του Ερντογάν στο νησί. Η προδοτική στάση του Προέδρου συνεχίζεται μέσω των συνομιλιών της ντροπής και τις υποχωρήσεις που γίνονται «χάριν της λύσης». Ας αφήσει λοιπόν τόσο ο ίδιος όσο και τα κομματικά τσιράκια του ΔΗΣΑΚΕΛ τους υποτιθέμενους πατριωτισμούς και ας πράξουν αυτό που πραγματικά θα ωφελήσει την πατρίδα μας, που δεν είναι άλλο από την απαγκίστρωση από τις συμφωνίες 77-79, την τοποθέτηση του προβλήματος στην ορθή του βάση και τη χάραξη μιας νέας ουσιαστικής στρατηγικής. Πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και να ακολουθήσουμε το δρόμο των προγόνων μας, το δρόμο της Απελευθέρωσης.

 

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements