Διάγγελμα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας 22 Μαΐου 2017

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε διάγγελμα την Δευτέρα 22 Μαΐου με σκοπό να παρουσιάσει στον λαό μια πρόταση η οποία, με βάση τα λεγόμενά του, θα θέσει βάσιμες προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο.

Ξεκινώντας αναφέρθηκε στην ‘’πρόοδο’’ στα 5 κεφάλαια (διακυβέρνηση, οικονομία, περιουσιακό, Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδαφικό) και στην κατάθεση-ανταλλαγή, για πρώτη φορά, χαρτών. Είπε πως παραμένουν διαφωνίες και τόνισε ότι σημαντικός παράγοντας της παρούσας κατάστασης είναι η παραμονή ή όχι των κατοχικών στρατευμάτων. Ένας παράγοντας στον οποίο ο κατοχικός ηγέτης είναι αδιάλλακτος.

Στη συνέχεια είπε πως «δική μας επιθυμία είναι να τεθεί επιτέλους η Τουρκία ενώπιων των ευθυνών της» και γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιήθηκε και η διάσκεψη στη Γενεύη επί του Κυπριακού. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σύσταση ομάδας τεχνοκρατών(!) για την προετοιμασία της συνέχισης της Γενεύης.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις 2 προτάσεις του, για να φανούμε και παραγωγικοί (όπως είπε) στον κατακτητή, τις οποίες όμως ο δεύτερος αρνήθηκε.
1) καταγραφή επί ενός 3πτύχου: α) συγκλήσεις
β) εκκρεμότητες
γ) διαφορές
2) Κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη (με τον κατοχικό ηγέτη) με σκοπό την ενημέρωση του λαού για την πρόοδο (με γνώμονα ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα).

Κατά την τελευταία συνάντησή τους ο κατοχικός ηγέτης, επικαλούμενος έλλειψη προόδου, προτείνει νέα διάσκεψη στη Γενεύη κατά την οποία, να το πούμε ωμά, θα παζαρέψουν την Κύπρο «μέσα από διαδικασία πάρε-δώσε», όπως είπε ο Πρόεδρος, με σκοπό να επιτευχθεί πρόοδος. Παράλληλα ο τ/κ «συμπατριώτης» μας αξίωσε την αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που ο Πρόεδρος απέρριψε.

Η αντιπρότασή του Αναστασιάδη, που είναι και η πρόταση που αναφέρθηκε στην αρχή, είναι :
α) Να συνέλθει διάσκεψη για την Κύπρο με στόχο την κατάληξη στο κεφάλαιο εγγυήσεων και ασφάλειας.
β) Αν επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, να γίνει συζήτηση με σκοπό τη λύση και του εδαφικού.
γ) Παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί προκειμένου, όπως είπε, να επιτευχθεί ακόμα και συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Η Τούρκικη και η Τ/κ πλευρά, αν μπορούν να διαχωριστούν, ισχυρίστηκαν πως η πρότασή αυτή είτε αποτελεί τάχα πρόταξη είτε επικεντρώνεται σε θέματα διαδικασίας, όπως είπε ο Πρόεδρος. Ακολούθως κάλεσε Τουρκία και κατεχόμενα να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρότασή του, αν όπως ισχυρίζονται επιθυμούν λύση στο Κυπριακό καθώς, ο ίδιος θεωρεί, πως με αυτό τον τρόπο θα εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον διάλογο (παζάρεμα).

Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση για «υστάτη φορά» προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό «πως οι προκλήσεις, οι απειλές, αλλά και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πέραν και πάνω από σκοπιμότητες που υπαγορεύονται από προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις».

Εμείς με τη σειρά μας θα θέλαμε να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά πως ΔΕΝ πρόκειται να δεχτούμε κανένα παζάρεμα της πατρίδας μας και πως αν όντως το «σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος» που ονειρεύεται ο Πρόεδρος θα διασφαλίζει τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των ΝΟΜΙΜΩΝ κατοίκων του νησιού τότε απλά πρέπει να γίνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Η συγκεκριμένη οδός νομιμοποιεί την εισβολή και την ύπαρξη εποίκων στο βόρειο τμήμα του νησιού μας και ΔΕΝ καθιστά δυνατή την επιστροφή ΟΛΩΝ των προσφύγων στα σπίτια τους στα κατεχόμενα.

Κρούομαι για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κίνδυνου και καλούμε κυβέρνηση και κόμματα να θέσουν το πρόβλημα στη σωστή του βάση, δηλαδή εισβολής και κατοχής, να μην το υποβαθμίζουν σε δικοινοτικό και να μην εθελοτυφλούν στις δηλώσεις των κατακτητών αφού αυτές δεν έχουν κανένα ίχνος καλής θέλησης, εν αντιθέσει με τις δηλώσεις του Προέδρου.

Κλείνοντας, όσον αφορά το «εφικτό» και το «ανέφικτο» θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η συγκεκριμένη βάση λύσης είναι θέμα συζήτησης από το 1977 και δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόοδος παρά μόνο συνεχείς παραχωρήσεις από την δικιά μας πλευρά και μόνιμη στάση αδιαλλαξίας από Τουρκικής και Τ/κ πλευράς (επαναλαμβάνουμε, ΑΝ μπορεί να διαχωριστεί). Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η λύση αυτή έχει τεθεί ενώπιων του λαού υπό τη μορφή δημοψηφίσματος και η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού δεν την αποδέχτηκε.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements