Δελτίο Τύπου για Διάγγελμα ΠτΔ

Ερχόμενος από το πολιτικό και διπλωματικό βατερλό, στο οποίο οδήγησε την Κ.Δ, ο ΠτΔ κ. Αναστασιάδης έδωσε χθες το βράδυ το διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό. Ένα διάγγελμα, στο οποίο επιχείρησε να παρουσιάσει την εικόνα των όσων συνέβησαν στη διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντάνα. Ανέλυσε, κατά τα λεγόμενα του, εκτενώς, τις θέσεις και τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε τόσο ο ίδιος σε συνεργασία με τον Έλληνα Υπ.Εξ. κ. Κοτζία, όσο και η τουρκική πλευρά. Έτσι λοιπόν κι εμείς ως Π.Ε.Ο.Φ και ως άτομα με λογική και κριτική σκέψη, διασταυρώνοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τα όσα δήλωσε ο ΠτΔ, θα δώσουμε τη δική μας ανάλυση και εικόνα για τα δρώμενα της πενταμερούς διάσκεψης στην Ελβετία, μακριά από επιρροές κομματικής πειθαρχίας και παρωπιδισμούς. Εφόσον το κύριο θέμα, των διαπραγματεύσεων ήταν το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων, από αυτό θα ξεκινήσουμε.
Ο κυριότερος λόγος που η όλη διαδικασία ναυάγησε, ήταν ότι οι απόψεις σχετικά με τις Συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας- Κ.Δ., απείχαν σημαντικά. Η τουρκική πλευρά, μιλούσε για αναθεώρηση τους, άρα συνέχιση αυτών βάση ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος, ενώ η δική μας πλευρά (Κ.Δ., Ελλάδα ) και η Ε.Ε. (παρόλο που είχε ρόλο παρατηρητή), εννοούσε κατάργηση τους, βάση των ευρωπαϊκών αρχών και δικαίου. Στο παρόν άρθρο, θα αναφερόμαστε μόνο στην τουρκική πλευρά, καθώς είναι αυτονόητο και έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές ότι το ψευδοκράτος, εκτός από παράνομο δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να αναδείξει δική του βούληση και απαιτήσεις. Ακολουθεί και υπακούει τον ευεργέτη του, δηλαδή την Τουρκία. Ο κ. Ακκιντζί ήταν ένα πολιτικό φάντασμα και ένα άβουλο ον, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο. Υπάρχει άνθρωπος, νοήμων, σώφρων, και ο οποίος παρακολουθεί εντατικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό τα τελευταία 50 χρόνια, που να μην έχει καταλάβει ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι αυτές;;; Αυτός είναι και ο λόγος, που ενήργησε πολιτικά όσο και στρατιωτικά δια να εδραιώσει την παρουσία της στο νησί. Οι Τούρκοι μέσω του Υπ.Εξ. κ. Τσαβούσογλου, δήλωσαν ή μάλλον έδωσαν τελεσίγραφο προς πάσα κατεύθυνση, ότι αποδέχονται να φύγει μεγάλο μέρος του κατοχικού στρατού, αλλά θα παραμείνει μια δύναμη (π.χ σε μορφή βάσεων). Σε ότι αφορά τις εγγυήσεις, είπαν κοροϊδευτικά, ότι θα συζητήσουν για κατάργηση τους σε περίοδο 10-15 χρόνων εφόσον είμαστε «καλά παιδιά». Τόλμησαν να το πουν αυτό, οι εισβολείς και οι ειδήμονες της προβοκάτσιας και των πογκρόμ! Αντίθετα ο ΠτΔ, αφού αντιλήφθηκε ότι η όλη διαδικασία δεν οδηγούσε πουθενά, προχώρησε στην κατάθεση μιας πρότασης, άθλιας και πλήρως ασύμφωνης με τις αρχές της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης. Η πρόταση αυτή, έβαζε ως προϋπόθεση την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων σε προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα, σε αντάλλαγμα από την πλευρά μας να αποδεχτούμε να μπούμε σε συζήτηση για την εκ περιτροπής προεδρία και για το θέμα της θετικής ψήφου. Ζητήματα στα οποία πρέπει να τονίσουμε, ότι ο ΠτΔ για πολλοστή φορά υπεχώρησε παρόλο που είχε υποσχεθεί ότι αποτελούν κόκκινες γραμμές. Φαίνεται ότι με τα χρόνια απέκτησε πολιτική αχρωματοψία και τα βλέπει όπως ο ίδιος επιθυμεί κι όχι όπως πραγματικά είναι.
Τώρα, στα υπόλοιπα κεφάλαια, περιουσιακού, εδαφικού, εσωτερικής διακυβέρνησης και διαχείρισης των τούρκων υπηκόων, αυτό που μπορεί ο καθένας να προσέξει, είναι ότι τελικά έγινε και πάλι αυτό που ο κ. Αναστασιάδης δήλωνε ότι δεν θα αποδεχόταν. Εννοούμε φυσικά, ότι η συζήτηση οδηγήθηκε μαεστρικά από την Τουρκία και τον εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε κ. Έιντε, στο να διασταυρωθούν τα πιο πάνω κεφάλαια με τα κεφαλαία Εγγυήσεων και Ασφάλειας και όχι να συζητηθούν ξεχωριστά, όπως υποσχόταν προ Νέας Υόρκης και Μοντ Πελεράν Ι και ΙΙ, ο κ. Αναστασιάδης. Αυτό το γεγονός και μόνο, λειτούργησε ως καταλύτης, στο να εγκλωβιστεί ο ΠτΔ στον ιστό, τον οποίο, ο ίδιος ύφαινε και αφελώς νόμιζε πως θα τυλίξει την Τουρκία. Έτσι, οδηγήθηκε στο αισχρό, όπως προαναφέραμε, πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ως έσχατη προσπάθεια διάσωσης των συζητήσεων.
Στο περιουσιακό, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε από την όλη διαδικασία, είναι ότι σε περίπτωση λύσης μέσω Δ.Δ.Ο., στο ε/κ συνιστών κρατίδιο- πολιτεία, όσον αφορά τα εδάφη που θα επιστραφούν, οι πρόσφυγες ή όπως τους ονομάζει ο κ. Αναστασιάδης, οι «έχοντες συναισθηματικό δεσμό», θα έχουν τον 1ο λόγο αλλά όχι στο 100%. Το ίδιο, θα ισχύει και στο τ/κ συνιστών κρατίδιο- πολιτεία, με τους «χρήστες» – χρησιμοποιούμε και πάλι ορολογία του ΠτΔ- να έχουν τον 1ο λόγο αλλά και πάλι όχι στο 100%. Παρατηρούμε ξεκάθαρα, αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε εδώ και αρκετό καιρό. Τη διαστρέβλωση δηλαδή, της πραγματικής εικόνας, όσον αφορά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παράνομης κατοχής των περιουσιών μας. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, μετατράπηκαν σε «έχοντες συναισθηματικό δεσμό» και οι σφετεριστές των περιουσιών μας στα κατεχόμενα, μετονομάστηκαν σε «χρήστες». Όλο αυτό με την ανοχή των αξιωματούχων της Κ.Δ., οι οποίοι είναι υπέρμαχοι της Δ.Δ.Ο. και των όσων αυτή προβλέπει.
Ας περάσουμε στο συνολικό πλάνο της πενταμερούς, στο τι πήρε και τι έχασε η κάθε πλευρά. Δυστυχώς, η όλη προσπάθεια, η οποία κράτησε 2 χρόνια, σπατάλησε μεγάλο και πολύτιμο χρόνο, κάτι το οποίο λειτουργεί εναντίων μας. Η Τουρκία κατάφερε για άλλη μια φορά να σαμποτάρει και να βομβαρδίσει το όλο εγχχείρημα, ούτως ώστε να οδηγήσει τις εξελίξεις προς όφελος της. Εννοούμε ασφαλώς, ότι επιχείρησε να αναδείξει στην επιφάνεια ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια της επίβλεψης και της συνεισφοράς του Ο.Η.Ε. Είναι απολύτως λογικό να το επιθυμεί, αφού μέσω των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού, καταδικάζεται η ίδια για εισβολή παράνομη κατοχή και σωρεία εγκλημάτων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Κατάφερε ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του, να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων με τις πολιτικές και τις ενέργειες τους, ένα από τα πιο ισχυρά διαπραγματευτικά μας όπλα. Το γεγονός, ότι ο ΠτΔ λειτούργησε ανεπιτυχώς και δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε στο ύψος των περιστάσεων, διαφάνηκε στο χθεσινό του διάγγελμα, όπου δήλωσε ότι θα προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα για τη διάσκεψη και τους λόγους του ναυαγίου αυτής. Να ενημερώσει τι και με ποιαν ιδιότητα; Ως η «Αυτού Μεγαλειότης» όπως τον όρισαν σε Μοντ Πελεράν Ι- ΙΙ, Νέα Υόρκη και Κρανς Μοντάνα, ή ως πρόεδρος της Κ.Δ.;;; Διότι τον τίτλο τον οποίο του έδωσε ο λαός, φαίνεται να τον χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Είναι πρόεδρος ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους και ως τέτοιος πρέπει να κατέρχεται σε διεθνείς συσκέψεις. Τέλος, μια χιλιοειπωμένη δήλωση του κ. Αναστασιάδη, είναι ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει το οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις ανησυχίες των Ε/Κ. Μια εκ των οποίων είναι και η εκ περιτροπής προεδρία, την οποία οι Ε/Κ στη μεγάλη πλειοψηφία τους, την απορρίπτουν κατηγορηματικά. Προστέθηκε κι αυτή στα πολλά «δεσμεύομαι» που όπως απεδείχθησαν ήσαν φρούδες ελπίδες και σκέτη κοροϊδία προς τον κυπριακό Ελληνισμό.
Έχουν περάσει, συνολικά 40 χρόνια από τότε που συμφωνήθηκε επίσημα η ομοσπονδία ως λύση στο Κυπριακό και μετέπειτα μετατράπηκε σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Δ.Δ.Ο). Όλα αυτά τα χρόνια, ήσαν γεμάτα αδιέξοδα, αποτυχίες, υποχωρήσεις και σπατάλη χρόνου. Η όλη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το 2004, η Δ.Δ.Ο πήρε σάρκα κι οστά με το σχέδιο Ανάν 5, μελετήθηκε, συζητήθηκε και στο τέλος απορρίφθηκε με το ξεκάθαρο 75.83%. Αντί να κατανοήσουν τότε, οι ηγέτες των κομμάτων ότι ο λαός έδινε το αυτονόητο μήνυμα, πως δεν αποδέχεται μια λύση ρατσιστική, αντιδημοκρατική και μη βιώσιμη, αυτοί συνέχισαν στο ίδιο τροπάριο, εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα και τις καλές τους σχέσεις με τα ξένα κέντρα αποφάσεων. Η στρατηγική υπάρχει και έχει υπόσταση, απλά εσείς δεν θέλετε να την ακούσετε και να της δώσετε λόγο να ακουστεί. Μα δεν σας χρειάζεται πλέον ο λαός, διότι η ίδια η ιστορία και τα γεγονότα ήρθαν να σας κρίνουν και να σας απομακρύνουν από την ηγεσία. Η εκμετάλλευση των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε, η σύναψη εθνοκεντρικής συνεργασίας με την Ελλάδα, όπου θα σταματήσει απλά να συμπαρίσταται και θα αναλάβει πιο άμεσο και ενεργό ρόλο στα θέματα που αφορούν τον κυπριακό Ελληνισμό, η ανάδειξη και ενδυνάμωση της εθνοκεντρικής παιδείας, η προβολή του Κυπριακού προβλήματος στο διεθνή παράγοντα ως ζήτημα εισβολής και κατοχής, η χρησιμοποίηση των κοινών συμφερόντων με χώρες μεγαλύτερου βεληνεκούς και ισχύος, ούτως ώστε να αντιστραφούν τα ισοζύγια δυνάμεων και να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό μας ζήτημα από καλύτερη διαπραγματευτική θέση αλλά και η ενίσχυση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις και τις ενέργειες τις οποίες προτείνει ο αντιομοσπονδιακός και πατριωτικά σκεπτόμενος χώρος. Κύριοι ομοσπονδιακοί, έχετε αποτύχει οικτρά και δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Παραιτηθείτε διότι το κακό που έχετε προκαλέσει στον Ελληνισμό είναι καίριο, αλλά ευτυχώς ακόμη αναστρέψιμο. Η μόνη λύση είναι η Απελευθέρωση μέσω πατριωτικής πολιτικής και στρατηγικής, με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς την ελληνική ιστορία και πολιτισμό.

 

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements