Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη

Οι συζητήσεις για τα τετελεσμένα του Κρανς Μοντάνα δίνουν και παίρνουν, με όλους τους εμπλεκομένους να στηρίζονται στην επίρριψη ευθυνών. Ο ΠτΔ ανοίγει «πόλεμο» με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με απειλές για δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων, χωρίς βέβαια να τιμά το λόγο του. Το προεκλογικό κλίμα γίνεται ολοένα και πιο ζεστό με τα κόμματα αντί να προσπαθούν να εξυψώσουν το «σπίτι» τους να προσπαθούν να κατεδαφίσουν τα σπίτια των υπολοίπων. Το ξεπούλημα της πατρίδας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και η ανούσια προσπάθεια επαναπροσέγγισης στο βωμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας «καλά κρατεί». Όλα δηλαδή φυσιολογικά και όλα χάλια!

Η μόνη θετική εξέλιξη που υπάρχει είναι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Οι δηλώσεις όμως του Ιωάννη Κασουλίδη δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να μας αφήσουν αδιάφορους. Ο Υπουργός Εξωτερικών συγκεκριμένα δήλωσε πως τα 5/6 του Αναπτυξιακού Προϋπολογισμού από τα έσοδα των υδρογονανθράκων, μετά τη λύση, θα τα λαμβάνει η τ/κ κοινότητα και το 1/6 η ε/κ. Το ποσοστό αυτό διευκρίνισε πως αφορά τον ομόσπονδο προϋπολογισμό και όχι τον πολιτειακό και θα ισχύει μόνο για ένα περιορισμένο σχετικά χρονικό διάστημα, έως ότου το βιοτικό επίπεδο της υπό τ/κ διοίκηση κοινότητας φτάσει στα επίπεδα του δικού μας βιοτικού επιπέδου. Κάτι παρόμοιο εμφανίστηκε ανάμεσα στα συμφωνηθέντα του Μοντ Πελεράν Ι, το οποίο όμως δεν αφορούσε τα έσοδα από το φυσικό αέριο αλλά τις φορολογίες. Επιπλέον, μέσα από τις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης δείχνει να συμφωνεί με τη διάνοιξη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και προσπαθεί για ακόμα μια φορά να χειραγωγήσει το λαό εκφράζοντας την άποψη πως με αυτό τον τρόπο πολλοί από τους πρόσφυγες θα επιστρέψουν.

Στην αντίληψη τη δική μας δημιουργείται ένα πολύ εύλογο ερώτημα. Όπως αναφέραμε, ένα εκ των αποτελεσμάτων του Μοντ Πελεράν Ι, ήταν ότι για ένα μεταβατικό στάδιο τα 5/6 των φορολογιών θα τα λαμβάνει η τ/κ κοινότητα και το 1/6 η ε/κ, μέχρι το βιοτικό τους επίπεδο να πλησιάσει τα επίπεδα της δικής μας πλευράς. Μετά από περίπου 8 μήνες αυτό που άλλαξε είναι ότι αυτή την φορά παραδίδουμε στον κατακτητή τον φυσικό μας πλούτο. Αν γίνουμε πιο συγκαταβατικοί και δεχτούμε το γεγονός ότι στο Μοντ Πελεράν δεν είχαμε κάποιο δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί, τώρα που συμβαίνει η εξόρυξη των υδρογονανθράκων, ένα από τα πλέον δυνατά χαρτιά που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της, γιατί δεν το χρησιμοποιούμε; Γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει στη διεθνή κοινότητα ο φυσικός μας πλούτος, ούτως ώστε να καταφέρουμε να διώξουμε από τις πλάτες μας τον Τούρκο κατακτητή; Γιατί αποδεχόμαστε τον διαμερισμό των υπάρχοντών μας με αυτούς που κατέχουν παράνομα το 37% του νησιού μας, με αυτούς που σκότωσαν, βίασαν, βασάνισαν, φυλάκισαν, λεηλάτησαν ό,τι ιερό έχουμε;

Την απάντηση, δυστυχώς, δεν μπορούμε να την βρούμε πουθενά. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, μας έχει καταστήσει έρμαιο στις ορέξεις του κατακτητή και χαμηλά στην υπόληψη της διεθνούς γνώμης, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Λίγο η κατάσταση που περιγράψαμε στην αρχή, λίγο η κομματικοποίηση και η αποχαύνωση της κοινωνίας, λίγο οι μίζες, λίγο η προδοσία έχουν φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο. Δίνεται το δικαίωμα στον κάθε ξεπουλημένο ανθέλληνα πολιτικό να ξεστομίζει τέτοιου είδους κουβέντες και να ξεπουλά ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο εν λόγω κύριος είχε το θράσος να δηλώσει πως τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα αφιερωθούν στις επόμενες γενιές Κυπρίων. Κενά λόγια σε μια προσπάθεια να καλύψει τα προδοτικά σχέδια.

0152ecf6d1-770x439_cΜάθε λοιπόν κύριε Κασουλίδη και κάθε λογής ξεπουλημένε πολιτικάντη πως η επόμενη γενιά Κυπρίων δεν χρειάζεται ειδικό ταμείο από τα έσοδα των υδρογονανθράκων για να ζήσει. Δεν χρειάζεται επαναπροσεγγιστικά φεστιβάλ με τους τ/κ για να επιβιώσει. Δεν χρειάζεται αποζημίωση για τις κατεχόμενες περιουσίες. Δεν έχει την ανάγκη να ζήσει σε ένα φυλετικά, εθνοτικά και θρησκευτικά διαχωρισμένο ομόσπονδο κράτος. Έχει την ανάγκη να ζήσει σε μια πατρίδα Λεύτερη, σε μια πατρίδα ελληνική. Έχει την ανάγκη να ξεφύγει να από τα παρακμιακά φεστιβάλ και συγκεντρώσεις και να βιώσει σε ένα ανθισμένο ελληνικό πολιτισμό. Έχει την ανάγκη να ζήσει σε μια αυτονομημένη κοινωνία μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Έχει την ανάγκη να δει την Ενωτική σημαία να κυματίζει αγέρωχη εκεί ψηλά στο κάστρο της Κερύνειας. Γι’ αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση με όσες δυσκολίες και να παρουσιαστούν. «Μ’ ανέμους και με χιόνια, με λύκους και σκυλιά».

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements