Τα «Πόθεν… Αίσχη» και η προεδρική καρέκλα

Με πολλή περιέργεια παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τις πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στον τόπο μας και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μένουμε έκπληκτοι με την τροπή που πήραν τα πράγματα. Εννοείται, πως εδώ και καιρό εκφράζουμε την άποψη πως ο διακοινοτικός διάλογος στον οποίο συμμετέχει ο ΠτΔ, πρέπει να τερματιστεί και όχι να διακοπεί απλά. Διακοπή στις εν λόγω συνομιλίες έγινε αρκετές φορές στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Η διαφορά που παρατηρούμε δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά του ΠτΔ, αλλά ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις διακοπής των συνομιλιών στο παρελθόν, βλέπαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «σχίζουν τα ιμάτιά τους» όσον αφορά τους χειρισμούς του ΠτΔ και να καταθέτουν συνεχώς προτάσεις επανέναρξης του διαλόγου. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προέβαιναν σε καυστικές δηλώσεις ενώ αρκετοί από αυτούς εξέφραζαν την άποψη πως είναι επιτέλους καιρός να αλλάξουμε στρατηγική. Από την πλευρά του ο ίδιος ο ΠτΔ προσπαθούσε να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα κατάφερνε την επανέναρξη του διαλόγου, χωρίς να τον νοιάζουν ούτε όροι, ούτε προϋποθέσεις. Τον τελευταίο καιρό όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν έχουμε ακούσει από κανέναν πολιτικό αρχηγό δηλώσεις που να αφορούν το κυπριακό, δεν έχουμε δει καμιά κίνηση επανέναρξης του διαλόγου, δεν έχουμε ακούσει για καμιά πρόταση ανανεωμένης στρατηγικής, δεν έχουμε δει κανένα να ασχολείται με το σημαντικότερο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί μας εδώ και 43 χρόνια.

Το λυπηρό δεδομένο στην εν λόγω συμπεριφορά των πολιτικών μας αρχηγών, είναι πως όλα αυτά γίνονται, ή μάλλον δεν γίνονται, εξαιτίας του ότι πλησιάζουν οι Προεδρικές Εκλογές. Για ακόμα μια φορά, όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, όλοι αυτοί οι νόμιμα εκλεγμένοι υπάλληλοι του λαού, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Δεν γίνεται όμως εύκολα αντιληπτό καθώς όπως πάντα, έχουν φροντίσει να φλομώσουν τον κόσμο με γεγονότα και δεδομένα ανούσια, αποσπώντας την προσοχή του από τα μείζον ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.

Η αρχή έγινε πριν από ένα μήνα περίπου, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο μέσω του ΠτΔ, εξέδωσε την απόφαση όπως επιστραφεί σε κάποιους δικαιούχους ένα κομμάτι από τις καταθέσεις οι οποίες κουρευτήκαν με δική του απόφαση, τον Μάρτιο του 2013. Ακολούθησε αυτή η ψεύτικη διαμάχη μεταξύ του ΠτΔ, του ΔΗΣΥ και των υπολοίπων κομμάτων, όσον αφορά τη διαρροή κάποιων απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν συγκλίσεις που έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών. Σφοδρά παράπονα επί του θέματος φαίνεται να εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, αφού όπως ισχυρίζεται καθυστέρησαν να του παραδώσουν το φάκελο. Φαίνεται πως ακολουθεί τα χνάρια του παλιάτσου που κυβερνούσε το νησί μας πριν το αναλάβει ο Ανανιστής, ο οποίος παλιάτσος αποχώρησε από το Εθνικό Συμβούλιο με δάκρυα στα μάτια αφού ο ΠτΔ δεν απάντησε το τηλέφωνο. Και μιλάμε για έγγραφα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να μένουν στην αφάνεια καθώς αφορούν το μέλλον ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού και θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενήμεροι για το τι συμβαίνει και τι συμφωνείται στις συνομιλίες.

Το τρίτο πράγμα με το οποίο νομίζουν πως ταΐζουν τον κόσμο κουτόχορτο, είναι η δημοσιοποίηση του λεγόμενου «πόθεν έσχες» 76 πολιτειακών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολιτικών αρχηγών, βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Έχουν βέβαια βγει στη φόρα αρκετά χρήσιμα στοιχεία τα οποία μαρτυρούν τις «τραγικές συνθήκες» διαβίωσης όλων αυτών που βρίσκονται στο πηδάλιο της πατρίδας μας. Βρήκαν την αφορμή πολλοί πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και αφελείς πολίτες, είτε να κατηγορήσουν, είτε να προστατέψουν, είτε να δικαιολογήσουν. Έχουμε πέσει, με λίγα λόγια, σα λαός στην καλοστημένη παγίδα τους, αφού μας θέλουν αδρανείς για να μπορέσουν να συνεχίσουν με τις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Κι όλα τα πιο πάνω να συμβαίνουν εν μέσω των εξελίξεων που αφορούν το φυσικό αέριο. Από στιγμή σε στιγμή περιμένουμε ενημέρωση όσον αφορά τα αποθέματα του τεμαχίου 11, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί για σύναψη συμφωνίας με τις  ExxonMobill και ENI – TOTAL. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την ExxonMobil, να ετοιμάζει σχέδια για δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο τεμάχιο 10, στο οποίο θα «ρίξει τρυπάνι» το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις απειλές και τις προκλήσεις εναντίον τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του Διεθνούς Δικαίου. Εξέδωσε διπλή Navtex η οποία ξεκινάει από σήμερα και θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά καθώς και ρυμούλκηση υποβρυχίου. Επιπλέον, το ερευνητικό πλοίο Barbaros συνεχίζει να αλωνίζει τα κυπριακά χωρικά ύδατα διεξάγοντας έρευνες εντός του τεμαχίου 6 και 7. Η κυβέρνηση όμως και οι πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν άλλα πιο σημαντικά απ’ ό,τι φαίνεται θέματα για να ασχοληθούν, που δεν έχουν βρει ακόμα την ευκαιρία ούτε να καταδικάσουν αλλά και ούτε να κινηθούν ενάντια στις προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας. Ούτε καν η πρόσφατη απόφαση του ψευδοκράτους να απαγορεύσει τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμα δεν τους ενόχλησε. Αντιθέτως, ανοίξαμε διάπλατα τις αγκάλες μας και υποδεχτήκαμε τους μουσουλμάνους που έσπευσαν να προσκυνήσουν στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα. Όλα στο πλαίσιο του καλού κλίματος και της υποτιθέμενης επαναπροσέγγισης.

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η στάση αυτή όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων. Έχουμε συνηθίσει σε προδοτικές συμπεριφορές, οι οποίες αποσκοπούν είτε στο καλό του εκάστοτε κόμματος είτε στο προσωπικό συμφέρον του κάθε πολιτικού αρχηγού, το οποίο βέβαια είναι αλληλένδετο με το κόμμα στο οποίο υπόκειται. Το ότι όμως έχουμε συνηθίσει σε αυτές τις συμπεριφορές δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως θα τις ανεχτούμε. Είναι λυπηρό να βλέπουμε τις εξελίξεις που αφορούν το κυπριακό να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι προεκλογικές εκστρατείες του κάθε υποψήφιου. Μπορεί να είμαστε κάθετα αντίθετοι στον τρόπο που οι διάφοροι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και να απαιτούμε εδώ και καιρό, όπως προαναφέρθηκε, τερματισμό του διακοινοτικού διαλόγου και τοποθέτηση του προβλήματος στην ορθή του βάση, όμως το να βλέπεις να περιθωριοποιείται το σημαντικότερο πρόβλημα της πατρίδας σου, το οποίο την καθιστά μοιρασμένη εδώ και 43 χρόνια είναι επιεικώς απαράδεκτο. Πιο λυπηρό είναι όμως το γεγονός πως ο λαός της Κύπρου, ο ελληνικός λαός της Κύπρου, αγνοεί αυτά τα σημάδια και στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα κλείσει και πάλι τα μάτια και θα ψηφίσει ‘’ελεύθερα’’ και ‘’δημοκρατικά’’, όποιον εξυπηρετεί το δικό του προσωπικό συμφέρον.

Σαν Αυτόνομοι και ακομμάτιστοι φοιτητές που είμαστε, δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την λύπη, και την αντίθεσή μας προς αυτού του είδους τις πολιτικές συμπεριφορές. Έχουμε πλέον σιχαθεί να ασχολούμαστε με τις αστειότητες και τις φαιδρότητες των πολιτικών μας, όμως δεν πρόκειται ποτέ να τα βάλουμε κάτω. Δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουν το σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από το να υπνωτίσουν τον κόσμο και να τον απομακρύνουν από κάθε είδους συμμετοχής στα κοινά, ούτως ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα δόλια σχέδιά τους χωρίς καμιά παρενόχληση. Η αγάπη για την πατρίδα και ο αγώνας για τη Λευτεριά της δεν αφορά ούτε χρώμα, ούτε ιδεολογία, ούτε «πόθεν έσχες». Ο αγώνας για την πατρίδα είναι ένας και θα πρέπει να είναι συλλογικός. Είναι καιρός όλοι μας να γυρίσουμε την πλάτη στα κόμματα, που αντί για εκφραστές και λειτουργοί της Δημοκρατίας κατάντησαν καρκίνωμά της και να ενταχθούμε στο μόνο αγνό και τίμιο αγώνα. Τον αγώνα για Απελευθέρωη του νησιού μας, τόσο από τον Τούρκο κατακτητή, όσο και από τους «δαίμονες» που διαστρεβλώνουν, αποχαυνώνουν και καταστρέφουν τη νεολαία του σήμερα και την κοινωνία του αύριο.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements