Δηλώσεις Ακκιντζί

Μετά την εισβολή του 1974, ο ελληνικός λαός της Κύπρου θρηνεί περισσότερους από 1500 αγνοούμενους. Μάλιστα, 43 χρόνια μετά, ακόμα ψάχνει… Μάνες περιμένουν ένα νέο για τα παιδιά τους, γυναίκες περιμένουν άγρυπνες τους συζύγους τους, παιδιά με καρδιές όλο λαχτάρα από την αναμονή, περιμένουν τους γονείς τους… Όλη η πατρίδα μας βρίσκεται σε αναμονή. Αναμονή για τους αγνοούμενους, αναμονή για την απελευθέρωση, αναμονή για την επιστροφή, αναμονή. Μόνο αναμονή.

Η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν σταματούν να «κτυπούν» με βία την καθημερινότητά μας. Μάλιστα, πριν κάποιες μέρες, ο ψευτοηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί, που πάμπολλες φορές μας απέδειξε ότι χαρακτηρίζεται από προκλητικότητα και θρασύτητα, έστειλε προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, επιστολή με θέμα τις έρευνες αγνοουμένων που πραγματοποιούνται στο  Ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Μίλησε για μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων, ζήτησε την παρεμβολή των ΗΕ και ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συμβάλει για τη διακρίβωση των στοιχείων των 5 τουρκοκυπρίων που πιστεύεται ότι βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και για τις δύο κοινότητες στο νησί.

Ο επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτης Φωτίου, σήκωσε άμεσα το μπαλάκι και δήλωσε: «Στα λόγια, μπορεί κανείς να μιλά εύκολα. Αν η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί σε ένα ανθρωπιστικό θέμα, ας ανοίξει τα αρχεία της να μας πει πού είναι οι ομαδικοί τάφοι με τους αγνοούμενους μας που είναι θαμμένοι εκεί ανά εκατοντάδες. Ψάχνουμε ακόμα 900 αγνοούμενους από τους 1508, 43 χρόνια μετά, και οι πληροφορίες υπάρχουν, αλλά δεν τις δίνουν και δεν θα τις δώσουν. Ξέρετε γιατί; Γιατί υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Είναι έγκλημα πολέμου και απλώς δεν θέλουν να επιβεβαιωθεί.»

Η Τουρκική προκλητικότητα και αναίδεια πρέπει να σταματήσει. Αρνούμαστε να είμαστε θύματα τους και αρνούμαστε να είμαστε ο αδύναμος κρίκος. Είναι καιρός να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και να κινηθούμε με σωστά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Χάρτης των ΗΕ, το σύμφωνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι νομολογίες του Διεθνούς Δικαστηρίου και οι νόμοι για την προστασία ατομικών δικαιωμάτων πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν και για το λαό της Κύπρου.

Τέρμα πια στο ξεπούλημα του έθνους μας, τέρμα στο ξεπούλημα του νησιού μας. Τέρμα στις αρρωστημένες χειραψίες με τον κατακτητή και τέρμα στην υποταγή. Θέλουμε η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό μας και να διεκδικήσει τα δικαιώματά μας. Να προβεί σε πράξεις που θα έχουν ως άμεση συνέπεια την τιμωρία της Τουρκίας και που θα ξεκαθαρίζουν το ποιος έχει την νόμιμη κυριαρχία του νησιού. Είναι ντροπή και μέγα λάθος να βλέπουμε ψευδοηγέτες ή Τούρκους αντιπροσώπους να προβαίνουν σε πράξεις που κανονικά η κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να είχε υλοποιήσει προ πολλού!

Θέλουμε να ζήσουμε σε ένα ελεύθερο κράτος που θα νιώθουμε ασφάλεια.  Μακριά από εγγυήσεις, στρατό κατοχής, εποίκους, κατακτητές και πουλημένους πολιτικούς. Θέλουμε να δούμε την κυβέρνηση και όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους να μάχονται με σθένος για να αναγκαστεί η Τουρκία να μιλήσει, έτσι ώστε να βρεθούν οι αγνοούμενοί μας. Η Απελευθέρωση της Κύπρου έπρεπε ήδη να έχει έρθει.  Μην καθυστερούμε άλλο.  Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε ελεύθεροι! Σφίξτε τα δόντια και τις γροθιές σας αδέρφια! Ο Πενταδάκτυλος μας περιμένει! 42002-0.mustafa_akinci660.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002_4

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements