Το «λάθος» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μαθητές από διάφορα σχολεία της Κύπρου αντιπροσώπευσαν τη χώρα μας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, στα πλαίσια του προγράμματος EUROSCOLA. Τα παιδιά αυτά ήρθαν αντιμέτωπα με μία απαράδεκτη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, την ομιλία τους άνοιξε, αντί ο εθνικός μας ύμνος, ο ύμνος της Τουρκίας και έγινε  προβολή φωτογραφιών από τα κατεχόμενα, με μισοφέγγαρο και μιναρέδες…

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του μαθητή που άνοιξε την ομιλία, Κύρου Καραγιάννη, οι καθηγήτριες των μαθητών προσπάθησαν και μάλιστα για αρκετή ώρα να πείσουν τους διοργανωτές να επαναληφθεί, σωστά αυτή τη φορά, η διαδικασία.

Είναι απαράδεκτο, ανάρμοστο, ασυγχώρητο, μικροπρεπές και αναξιοπρεπές το σκηνικό που έζησαν οι μαθητές μας. Επηρεάζει άμεσα τον Κυπριακό λαό, τον εξευτελίζει και τον μηδενίζει. Δεν επιτρέπεται καμία οργάνωση και κανένα πρόγραμμα, πόσο μάλλον Ευρωπαϊκό, να κάνει τέτοιου είδους «λάθη». Δεν αποδεχόμαστε τη συγγνώμη των εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι επρόκειτο για λάθος.

Επίσης, οφείλουμε να μιλήσουμε με πάσα ειλικρίνεια και να επισύρουμε ευθύνες. Το νησί μας βρίσκεται υπό συνεχιζόμενη κατοχή από το 1974 και οι ηγέτες του αλλά και ο λαός του δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να υπερασπιστούν τα χώματά τους. 43 χρόνια χωρίς την απαραίτητη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος, 43 χρόνια χωρίς συζητήσεις με τους σωστούς παράγοντες, 43 χρόνια γεμάτα λάθη, ανασφάλεια και υποβάθμιση του κράτους της Κύπρου και του λαού της.  Για το «λάθος» που συνέβη στο Ευρωκοινοβούλιο όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης.

Ως λαός που έζησε τον ξεριζωμό του πολέμου και ως λαός που ακόμα μαραίνεται από τις συνέπειες της εισβολής, θα ‘πρεπε να είμαστε οι πρώτοι που θα παλεύαμε για να τιμωρηθούν οι Τούρκοι εισβολείς. Μονή μας έγνοια θα έπρεπε να είναι η Κύπρος και η Ελλάδα μας! Πόθος και στόχος μας έπρεπε να είναι η Απελευθέρωση και η Ένωση με την Ελλάδα!

Όμως, ξεχάσαμε. Ξεχάσαμε και συνηθίσαμε να ζούμε με μία τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο και με εποίκους που κατοικούν τα σπίτια μας και που γεύονται τους καρπούς των μόχθων μας.

Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης καταδικάζουμε τη στάση και τις ενέργειες που έλαβαν χώρα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ζητούμε, απαιτούμε και κραυγαλέα φωνάζουμε στην κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μάθει όλος ο κόσμος ποιος είναι ο εθνικός μας ύμνος, ποιο είναι το νησί μας και τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στην Κύπρο μας. Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να τιμήσουν την Ελληνική μας καταγωγή και ιστορία και να ξεσηκωθούν μαζί μας! Είναι κρίμα να κλείνουμε με φίμωτρα τα χείλη μας και να φυλακίζουμε το μοναδικό μας όπλο… τη φωνή μας! Είναι ντροπή να βλέπουμε την Τουρκία να προβαίνει σε ενέργειες που προβάλλουν την βόρεια Κύπρο ως κομμάτι και κτήμα της και να μένουμε ουδέτεροι. Είναι εξευτελιστικό να μας αντιπροσωπεύει ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας.

Πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε στους λαούς, στην Ευρώπη, στο διεθνή χώρο και σε όλο τον κόσμο ότι η Κύπρος είναι Ελληνική και ότι από το 1974 χαρακτηρίζεται από καθεστώς εισβολής και κατοχής! Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διεθνοποίησης του κυπριακού προβλήματος μπορεί να παίξει και ο απόδημος ελληνισμός! Επίσης, απαιτείται να διαγραφεί από το τραπέζι των συνομιλιών οποιαδήποτε λύση που αφορά ΔΔΟ και να ενταχθεί η μόνη δίκαιη λύση, της Απελευθέρωσης!

Είμαστε Έλληνες και είναι στο χέρι μας να παραμείνουμε Έλληνες!

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης