Δεν έχουν ηθική οι ανήθικοι

Στις 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Β’ Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΦΕΝ. Στόχος ήταν η έγκριση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών του 2017 και των εκλεγμένων αντιπροσώπων κάθε Παράταξης που συμμετέχει σε Φοιτητική Ένωση, για το 44ο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ και τη νέα Διοικούσα Επιτροπή.

Αφού ούτε συμμετέχουμε, ούτε ήμασταν “καλεσμένοι” (ούτε σαν Π.Ε.Ο.Φ. αλλά ούτε και σαν Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.), αν και δημοκρατικά εκλεγμένοι ως δεύτερη δύναμη στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Θεσσαλονίκης, για να ενημερωθούμε έπρεπε να διαβάσουμε τις ανακοινώσεις των κομματικών παρατάξεων, οι οποίες όντας κομματικές και ομοσπονδιακές είχαν και το δικαίωμα αλλά και την πρόσκληση για να συμμετέχουν.

Στην εν λόγω συγκέντρωση των (κομματικοποιημένων) φοιτητών, η Προοδευτική έκανε λόγο για μη αναγνώριση των τελευταίων εκλογών της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές αυτές, η παράταξη της νεοφιλελεύθερης κόκκινης δεξιάς, ή αλλιώς Α.Κ.Ε.Λ. έπεσε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην 3η θέση. Τι να πεις με τέτοια αποτελέσματα στον Άντρο, στον Δημήτρη ή στον όποιο ζητήσει να μάθει το γιατί; Ότι μια χούφτα αυτόνομων φοιτητών, αφού κατάφερε να πλειοψηφήσει στην μοναδική (εξ αιτίας Προοδευτικής) Γενική Συνέλευση και να περάσει τα δικά της ψηφίσματα, μια εβδομάδα αργότερα κατάφερε να ξεπεράσει και στις εκλογές τη φοιτητική παράταξη ενός εκ των μεγαλύτερων κομμάτων του νησιού; Σιγά μην το έλεγαν. Άλλωστε είναι γνωστό ότι την προπαγάνδα την έχουν για “άσσο στο μανίκι” όποτε τα βρουν μπαστούνια.

Ο λόγος για τον οποίο η Προοδευτική δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα είναι η, κατά τους ίδιους, «εξόφθαλμη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» σε εκλογές οι οποίες διεξάγονται δημοκρατικά και πάντα με βάση το καταστατικό κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ουσιαστικά δεν άντεξαν την 3η θέση για πρώτη φορά και ο λόγος είναι απλός. Ζουν και αναπνέουν γι’ αυτές. Οι επιτυχίες στις φοιτητικές εκλογές είναι κάτι σαν καλό βιογραφικό για μια καλύτερη θέση στο κόμμα.

Έτσι στην Β’ Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΦΕΝ η Προοδευτική έκανε λόγο και για καταστατικές αλλαγές της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. ώστε να γίνει το “παιχνίδι” των εκλογών ευκολότερο για τους κομματικούς υπαλλήλους που έχουν την ιδιότητα του φοιτητή. Ζήτησε “ καταστατικές αλλαγές και εκδημοκρατικοποίηση της φοιτητικής ένωσης με κύριο αίτημα τις εγγραφές μελών και τη δημιουργία καταλόγων ”. Το καταστατικό  της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ προνοεί και εγγραφές μελών σε καταλόγους ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και τις ημέρες των Γενικών Συνελεύσεων και των εκλογών.

Κάνουν λόγο για Δημοκρατία, οι ίδιοι που στη Θεσσαλονίκη δεν επέτρεψαν την είσοδο σε αυτόνομους φοιτητές σε ΑΝΟΙΧΤΗ εκδήλωση του “ανεξάρτητου” υποψήφιου για την Προεδρεία, Σταύρου Μαλά. Οι ίδιοι που μετά την κατρακύλα τους σε Γενική Συνέλευση και εκλογές διατυμπάνιζαν μέσα στα πανεπιστήμια ότι οι “φασίστες” δεν επέτρεψαν σε φοιτητές να ψηφίσουν. Οι ίδιοι που δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα αφού μας κατηγορούσαν και για το ότι εσκεμμένα κρύψαμε συγκεκριμένα έγγραφα και τοποθετήσεις φοιτητών από τα πρακτικά, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να γίνει αδρανέστερος απ’ ότι ήταν για πολύ περισσότερο από ένα μήνα, αλλά τελικά τα είχαν οι ίδιοι και δεν τα εμφάνιζαν. Ζητούν καταστατικές αλλαγές οι ίδιοι που στις εκλογές του 2016 (οι οποίες έγιναν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τις περσινές, αλλά η Προοδευτική ήρθε 2η και το άντεξε) είχαν πληρωμένο (από το κόμμα) δωμάτιο στον 7ο όροφο του ΙΔΙΟΥ ξενοδοχείου των εκλογών για να μπορούν με την άνεση τους να τυπώσουν και καμία βεβαίωση αν κάποιος φοιτητής δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυθεντική από το Πανεπιστήμιο. Μιλούν για αλλοίωση των αποτελεσμάτων αυτοί που εδώ και χρόνια εκδίδουν πλαστές βεβαιώσεις για να δίνουν το δικαίωμα στους απολιτίκ ψηφοφόρους της τελευταίας ώρας και μετά από πολύ παρακάλιο, να ψηφίσουν.

Προτεραιότητα τους ο φοιτητής, φτάνει να τους ψηφίζει. Αν όχι; Το πιο πιθανό να τον στιγματίσουν με τον κλασσικό χαρακτηρισμό του “φασίστα”, του ”εθνικιστή”, ακόμα και του “απόγονου πραξικοπηματιών”

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ΔΕΝ δεχόμαστε μαθήματα Δημοκρατίας από κανέναν κομματικό, την ίδια ώρα που συμμετέχει και ταυτίζεται με την αντιδημοκρατική ΠΟΦΕΝ, η οποία με τη σειρά της ΔΕΝ επιτρέπει την συμμετοχή σε αυτήν, βάσει καταστατικού, σε κανέναν ο οποίος διαφωνεί με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 3.3α αναφέρει: “Συμμετοχή των φοιτητών στον αγώνα για μιαν Κύπρο ενωμένη, ομοσπονδιακή, ανεξάρτητη, εδαφικά ακέραιη, κυρίαρχη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.”, στο Άρθρο 4.4α: “Οι Φοιτητικές Ενώσεις – μέλη έχουν υποχρέωση: α. Να αποδέχονται το καταστατικό της Ομοσπονδίας και να εργάζονται ενεργά για την πραγματοποίηση των αρχών και των σκοπών της.” και στο Άρθρο 5.1α : “ ΑΠΩΛΕΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ: μέλος μπορεί να αποβληθεί από την Ομοσπονδία σε περίπτωση κατά την οποία: α. Απομακρύνεται ή παραβιάζει το παρόν καταστατικό.” Αλλά νωρίτερα  στο Άρθρο 2.1 γίνεται λόγος για: “Πίστη στη δημοκρατία, την ελευθερία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών.”
Άρα αν κάποιος φοιτητής ή παράταξη κρίνει ότι στην ομοσπονδιακή λύση ενδέχεται   κίνδυνος  για την Κύπρο και δεν είναι δίκαιη και βιώσιμη λύση τότε δεν θα μετρά η διαφορετική άποψή, δεν θα υπάρξει συζήτηση επί του θέματος και θα γίνει διαγραφή.

Σε αυτήν την “φοιτητική ένωση” κατέφυγε λοιπόν η Προοδευτική για να  “βρει το δίκαιο της”. Σε αυτήν η οποία αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο των (κομματικοποιημένων) φοιτητών, άρα κατ’ επέκταση κανένα δικαίωμα δεν έχει να επεμβαίνει στο εσωτερικό καμίας φοιτητικής ένωσης. Οι φοιτητικές ενώσεις αποτελούν το πρωτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των φοιτητών και κανένα άλλο σύνολο, κομματικό και μη.

Αναλυτικότερα η Προοδευτική σε ανακοίνωσή της στις 22-12-2017 αναφέρει: «Δείχνοντας καλή θέληση χθες, προτείναμε όπως οι παρατάξεις που συμμετέχουν στην ΠΟΦΕΝ (Προοδευτική, Πρωτοπορία, Αναγέννηση και Αγώνας) υπογράψουν σχετικό έγγραφο, που να μας υποχρεώνει ούτως ώστε να γίνουν οι σχετικές καταστατικές αλλαγές και να εφαρμοστούν από τις επόμενες εκλογές. Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα αναγνωρίζαμε τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη για χάρη της συναίνεσης, κάτι που συμφώνησαν και οι παρατάξεις της Αναγέννησης και Αγώνα

Οι καταστατικές αλλαγές ΔΕΝ μπορούν να γίνουν με κανένα ενυπόγραφο χαρτί που προέρχεται από την οποιαδήποτε ΠΟΦΕΝ, με την απουσία της Π.Ε.Ο.Φ. και παράλληλα με την υπογραφή τριών (3) κομματικών παρατάξεων, δύο εκ των οποίων δεν συμμετέχουν καν στην Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. Ο Αγώνας εδώ και χρόνια σταμάτησε να συμμετέχει στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης και η Προοδευτική ΔΕΝ συμμετείχε σε καμία συνεδρία του συλλόγου φέτος ούτε και στην Ά Γενική Συνέλευση όπου θα μπορούσε κάλλιστα να θίξει το θέμα για αλλαγές του καταστατικού. Φοβόταν όμως ότι δεν θα κατάφερνε κάτι αφού και φέτος οι Αυτόνομοι φοιτητές πλειοψήφησαν έναντι των κομματικών.

Κλείνοντας θα θέλαμε να απαντήσουμε και για το “αντιδημοκρατικό” καταστατικό αλλά και για τους “αντιδημοκράτες” συμμετέχοντες στην Ε.Φ.Ε.Κ.Θ αναφέροντας ότι υπάρχει συμμετοχή ΟΛΩΝ των ομοσπονδιακών-κομματικών παρ’ όλο που δεν θα έπρεπε, με βάση το Άρθρο 2, 2α  και 2β  που αναφέρει ότι: “Σκοποί της ενώσεως είναι: η εντός των νομίμων και εθνικών πλαισίων: α) Η προώθηση του εθνικού αιτήματος των Κυπρίων και των εν γένει εθνικών αιτημάτων και δικαίων, β) Η παντοία προβολή της Ελληνικής Κύπρου” και το Άρθρο 4 που αναφέρει: “Η Ένωση επιδιώκει τα ανωτέρω μακράν πάσης κομματικής αναμίξεως και πολιτικής κινήσεως”. Αυτή είναι η διαφορά μιας Δημοκρατικής Ένωσης (Ε.Φ.Ε.Κ.Θ.) από μία Αντιδημοκρατική (ΠΟΦΕΝ).

Ως Π.Ε.Ο.Φ. θα παραμείνουμε πιστοί στην ύψιστη αρχή μας, την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ των φοιτητών και κατ’ επέκταση την Αυτονόμηση όλου του φοιτητικού κινήματος, μακριά από καθοδηγήσεις κομμάτων και κομματαρχών, πιστοί στις Δημοκρατικές μας αρχές και τέλος πιστοί στον αγώνα για Απελευθέρωση και Αυτοδιάθεση του νησιού μας.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης