Μέχρι πόσο θα τον αφήσουμε να αλωνίζει;

Η Τουρκία έχει ξεφύγει! Ο σουλτάνος Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και καθημερινά γίνεται όλο και πιο προκλητικός και επικίνδυνος για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και γενικότερα το παγκόσμιο.

Λίγες μέρες πριν η δικτατορία της Τουρκίας έδειξε ξανά το πρόσωπό της και παρενέβη στα εσωτερικά θέματα του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας , γεγονός σύνηθες πλέον για τα δεδομένα της Κύπρου. Συγκεκριμένα παρεμπόδισε το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως το παράκτιο κράτος της εν λόγω περιοχής, για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Η παρεμπόδιση αυτή έγινε με την παρενόχληση του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία, πράξη που είχε ως αποτέλεσμα μπλοκάρει τη διέλευση κάθε πλοίου στην περιοχή του οικοπέδου 3.

Νιώσαμε προσωρινά ανακούφιση όταν είδαμε την Ιταλία να ενεργεί άμεσα και να δηλώνει ότι το Ιταλικό Ναυτικό θα αποστείλει για την προστασία και συνοδεία του Saipem 12000, την φρεγάτα Euro (F575) κλάσης Maestrale. Αλήθεια όμως, πόσο δυναμικό μήνυμα προς την Άγκυρα μπορεί να αποτελέσει η ιταλική αντίδραση με ένα σκάφος το οποίο είναι 34 ετών και πρόκειται να αποσυρθεί το 2020;

Για τον ΠτΔ τα λόγια είναι περιττά. Ο ίδιος δηλώνει  για το θέμα ότι: «το πρόβλημα και όλες μου οι προσπάθειές μου για την επίλυση του γίνονται προς το παρόν μέσω της διπλωματικής οδού». Πραγματικά έχουμε κουραστεί να είμαστε τα θύματα της αναισθησίας και της εγωπάθειας του ΠτΔ και γενικότερα της Κυβέρνησής μας που ενώ βλέπει, ακούει και μαθαίνει καθημερινά τις απανωτές προκλήσεις του Ερντογάν κρατά μια εντελώς αδιάφορη στάση την οποία προσπαθεί να κρύψει με δηλώσεις για διάλογο και διπλωματία αλλά στην πραγματικότητα δεν αντιδρά ούτε και στο ελάχιστο για την πραγματική αναχαίτιση της Τουρκίας και την άμεση  απομάκρυνση της από έδαφος, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Παράδειγμα των όσων αναφέρουμε πιο πάνω είναι η συνάντηση του ΠτΔ με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για να επισημάνει ότι αυτές οι ενέργειες από πλευράς Τουρκίας δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό! Αντί δηλαδή να προβεί σε καταγγελία της Τουρκίας και να απαιτήσει την απομάκρυνση της από την Κύπρο και την παραδειγματική τιμωρία της για όλα τα αδικήματα και εγκλήματα που έπραξε από το 1974 μέχρι σήμερα στο νησί, μένει κολλημένος στη λύση  – που ο Θεός να την κάνει λύση- της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος να προκαλεί γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του, το Διεθνές Δίκαιο, το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την κυριαρχία της Κύπρου, τα Δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της.

Δεν φτάνει στην Τουρκία το γεγονός ότι καταπατά κάθε δικαίωμα της Κύπρου, ανοίγει κι άλλα μέτωπα και το «μπαρούτι μυρίζει ακόμη περισσότερο». Αναφερόμαστε φυσικά για το επεισόδιο στα Ίμια που θυμίζει κατά πολύ σκηνικό πολέμου. Εκεί ,το βράδυ της Δευτέρας που μας πέρασε, μία τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη ελληνικού πλοίου του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακίνητο. Για την εν λόγω πράξη το υπουργείο Ναυτιλίας τονίζει ότι δεν πρόκειται για εμβολισμό, αλλά για πρόσκρουση. Αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι η επίθεση αυτή είχε ως σκοπό να διώξει το πλοίο από την περιοχή. Για καλή μας τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα πάρα μονό υπήρξαν υλικές ζημιές.

Ο Έρντογαν θέλησε να ανάψει περαιτέρω τα αίματα με τις απειλές του «Να μην σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την στάση μας ως κράτος και να πούμε «ορίστε». Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό». Συνεχίζει λέγοντας ότι: «Αυτήν την ώρα, οι μονάδες ασφαλείας μας, οι οποίες έχουν λάβει την εντολή για την λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών όταν χρειαστεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Συνιστούμε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, να μην υπερβούν τα όρια τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι χειρονομίες (απειλές) αυτών τερματίζονται όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας. Οι μαγκιές αυτών είναι μέχρι να δουν τα πλοία μας, τα αεροπλάνα μας, και τον στρατό μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλατφόρμας ερευνών». Πριν τελειώσει τόνισε ότι: «Υπήρξε ένα γεγονός στα Ίμια αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς οι Έλληνες πάλι απόρησαν. Τα ελληνικά πλοία πάνε και έρχονται στα Ίμια. Μην κάνετε τέτοια πράγματα. Θα μας βάλετε σε μπελάδες. Άστο να πάει… Φυσικά οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ.»

Και ενώ πιστέψαμε ότι ο διεθνής παράγοντας θα τρέξει να συνετίσει τον σουλτάνο και να τον σταματήσει μια και καλή πέσαμε πάλι έξω. Ο Ερντογάν μας χλευάζει ξανά, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη Χίο. Η Άγκυρα απέστειλε μία κορβέτα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Τσεσμέ και τη Χίο, η οποία και έμεινε αγκυροβολημένη σε σημείο κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Ελλάδα απάντησε άμεσα στέλνοντας την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» η οποία και είναι αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Χίου και σε πλήρη επιφυλακή. Άμεση ήταν και η αντίδραση του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Ο ίδιος απεύθυνε αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αναφέροντας ότι «η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».

Ως Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη για πράξεις! Πράξεις που θα έχουν αποτελέσματα και όχι πράξεις ή λόγια που δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τον σχιζοφρενή δικτάτορα της Τουρκίας. Πράξεις από τον Ο.Η.Ε. που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται και μάχεται για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Πράξεις από την Ε.Ε. που στόχους της έχει να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της, την ευημερία των πολιτών της, να προσφέρει ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη χωρίς την ύπαρξη εσωτερικών συνόρων. Πράξεις πρέπει να γίνουν και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούνται άμεσα από την Τουρκία. Ειδικά οι κυβερνόντες της Κύπρου έχουν χάσει κάθε λογική και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ιδέα της αντικειμενικής προστασίας του κυπριακού λαού. Καταδικάζουμε την Τουρκία και τον σουλτάνο, καταδικάζουμε κάθε πράξη της που έχει ως αποτέλεσμα να νοσεί περισσότερο τη χώρα και τις ψυχές μας, καταδικάζουμε την προκλητικότητα και τις απειλές της, καταδικάζουμε την ύπαρξη χωρών που ζουν για να ταΐζουν την εγκληματικότητα, τους πολέμους, τους θανάτους και την υποβάθμιση του ανθρώπινου είδους. Πού πρέπει να απευθυνθούμε τέλος πάντων για να δούμε αποτελέσματα; Ποίος μάχεται για το κοινό καλό και την ειρήνη; Πώς ακριβώς περιμένουμε να φοβηθεί ο Ερντογάν και «να κάτσει στα αυγά του» αφού κανείς δεν κάνει τίποτα άλλο από να «δηλώνει» και να «τονίζει»;

ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ  ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ;

ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΙ ΕΣΤΙ «ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ»;

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΣ ;

 

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

ertogan

 

 

Advertisements