«Γλωσσάρι ή φίμωτρο»

Παρουσιάστηκε, στα πλαίσια του προγράμματος «Διάλογος Κύπρος» του Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Ευρώπη, το υποτιθέμενο «γλωσσάρι» με λέξεις οι οποίες είναι «ευαίσθητες» για Ε/κ και Τ/κ. Το έντυπο θα είναι μεταφρασμένο σε τρεις γλώσσες και θα περιέχει μέσα 56 εκφράσεις, οι οποίες θα αφορούν το Κυπριακό Εθνικό Ζήτημα. Σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Αρλέμ Ντεζίρ, προσπάθησε να πείσει, αλλά δεν τα κατάφερε, ότι αυτό (το γλωσσάρι) δεν θα καταπιέζει την Ελευθερία του Τύπου και ότι δεν θα είναι επιβολή αλλά εισήγηση.

Δυστυχώς κύριοι, δεν υπάρχει ωραίος τρόπος να πεις την λέξη «πρόσφυγας», δεν υπάρχει ωραίος τρόπος να πεις την λέξη «Αττίλας», δεν υπάρχει ωραία εκδοχή των λέξεων «ψευδοκράτος», «εγκλωβισμένος» και «έποικος». Οι όροι αυτοί, αντικατοπτρίζουν τον πόνο των Ελλήνων της Κύπρου, που εδώ και 44 χρόνια ζούνε στην προσφυγιά, έχοντας συγγενείς που δεν εξακριβώθηκαν ακόμα οι τύχες τους, σπίτια μερικά χιλιόμετρα μακριά στα οποία δεν μπορούν να πάνε και ανθρώπους που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από «μακελάρηδες» τ/κ που δηλώνουν περήφανοι για αυτό.

Από πότε υπάρχουν λέξεις που οι εκφραστές του λαού, οι δημοσιογράφοι, απαγορεύεται να αναφέρουν; Ζούμε σε κάποια χώρα με αυταρχικό καθεστώς, που η Ελευθερία του Τύπου καταπατείται πολλάκις από την κυβέρνηση της, όπως η Τουρκία; Δεν νοείται χώρα που θέλει να θεωρείται Δημοκρατική, να απαγορεύει στους δημοσιογράφους λέξεις, επειδή μπορεί να ενοχλήσουν κάποιους. Συγκεκριμένα, κάποιους που παράνομα κατέχουν το 37% του νησιού μας και υποτίθεται πως δεν τους αναγνωρίζουμε.

Με το γλωσσάρι διαφώνησαν με γραπτή κοινή έντυπη δήλωση 170 δημοσιογράφοι, ενώ πολλές οργανώσεις της ελεύθερης Κύπρου, διαφώνησαν έντονα με την ενέργεια αυτή. Το «γλωσσάρι» αυτό το μόνο που καταφέρνει είναι να παραχαράξει την ιστορία και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον πόνο του Ελληνικού Κυπριακού λαού. Οι βαρβαρότητες του Τουρκικού στρατού κατά την εισβολή δεν μπορούν να χαρακτηριστούν διαφορετικά πέρα από αυτό που ακριβώς είναι. Σύμφωνα με τον Γιώργο Θεοδούλου, ο οποίος είναι Διοικητικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, το γλωσσάρι δημιουργήθηκε υπό την εύνοια της ΕΣΚ, παρά το ότι επίσημα η ηγεσία της δηλώνει πως έγινε εν αγνοία της.

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, αναγκαζόμαστε να τονίσουμε την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να το παρουσιάσει όπως ακριβώς είναι, ως πρόβλημα ΕΙΣΒΟΛΗΣ και ΚΑΤΟΧΗΣ. Όταν ένας Διεθνής Οργανισμός, όπως ο ΟΑΣΕ, το παρουσιάζει ως «διακοινοτικές» συγκρούσεις, σημαίνει πως αποτυγχάνουμε να δείξουμε στο εξωτερικό πως η πατρίδα μας είναι κατεχόμενη. Όλα αυτά γίνονται σε μια πολύχρονη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για ισοπέδωση της Εθνικής ιστορικής μνήμης, με σκοπό την ευκολότερη αποδοχή από την «αγελοποιημένη» μάζα, της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Για οποιονδήποτε νοήμων άνθρωπο, είναι αδιανόητη η προσπάθεια ωραιοποίησης του προβλήματος αυτού. Το κατεχόμενο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί το πιο στρατιωτικοποιημένο μέρος σε ολόκληρη την Ευρώπη και αυτός ο στρατός, βρίσκεται εκεί παράνομα καθώς κατέχει κομμάτι άλλης χώρας σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο και παραμένει εδώ μέχρι και σήμερα, εισβάλλοντας παράλληλα και σε άλλες περιοχές. Αυτά είναι τα γεγονότα και η όποια προσπάθεια ωραιοποίησης τους, είναι τουλάχιστον γελοία από τους δήθεν «επαναπροσεγγιστές» της δεκάρας.

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν στον λαό και στην δημοσιογραφική τους ιδιότητα να μην αποδεχτούν αυτή τη φίμωση της φωνής τους. Η αντίδραση οφείλει να είναι κοινή. Οι θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας της Έκφρασης, γίνονται θρύψαλα, στην προσπάθεια να χαϊδέψουν τα αυτιά του κάθε ψευδοηγέτη που αποτελεί υποχείριο της Τουρκίας. Το «γλωσσάρι», είναι μια προσβολή για τους ανθρώπους που έζησαν την ΕΙΣΒΟΛΗ και αυτούς που μέχρι σήμερα μάχονται για την πραγματική ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της Κύπρου από το ΚΑΤΟΧΙΚΟ καθεστώς.

Εμείς, ως Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης, καταδικάζουμε την όποια προσπάθεια φίμωσης της κοινής γνώμης στα πλαίσια της «επαναπροσέγγισης». Θα αντισταθούμε στην χρόνια προσπάθεια ωραιοποίησης των γεγονότων της εισβολής. Αυτές οι ανοησίες, έχουν ως στόχο την δημιουργία μιας «Κυπριακής» εθνικής συνείδησης, παραγράφοντας 35 αιώνες Ελληνικής ιστορίας του νησιού, αποσκοπώντας στην αποδοχή της δια-λύσης του Κυπριακού Εθνικού Ζητήματος με μια λύση που θα είναι προς όφελος της Τουρκίας. Εδώ και χρόνια, η Τουρκία εξαπολύει μια επίθεση με διπλωματικό τρόπο, που έχει πολύ περισσότερο αντίκτυπο απ’ ότι εάν την εξαπέλυε με στρατιωτικούς τρόπους. Εμείς, ακολουθώντας τη γενικότερη απάθεια και τον εθνομηδενισμό των ημερών, φτάσαμε στο σημείο να αποδεχτούμε και να προσπαθούμε να «συμβιβαστούμε» με τους κατακτητές μας, επιδεικνύοντας μια απαράδεκτη στάση «ραγιαδισμού».

ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ, Η ΜΙΣΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΣ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements