Συνάντηση Μαλά-Αναστασιάδη

Την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρώην υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου για το Κυπριακό με τους υποψήφιους στις Προεδρικές Εκλογές.

Συγκεκριμένα, μετά την συνάντηση ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι «οι εξελίξεις θα είναι πολύ καθοριστικές τα επόμενα χρόνια και δεν θα έχουμε τις ίδιες συνθήκες να συζητήσουμε και τα ίδια δεδομένα για το Κυπριακό». Συμπλήρωσε ότι οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, είναι οι δύο τελευταίοι ηγέτες που μπορούν να συνεννοηθούν σχετικά με τη επίλυση του Κυπριακού.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχαν στο Προεδρικό ειλικρινή, παραγωγική και πως η κάθε άποψη ήταν σεβαστή. Κατέθεσε επίσης και την ανησυχία του σχετικά με την εξέλιξη του Κυπριακού, την τούρκικη προκλητικότητα η οποία έχει επιδεινωθεί αλλά και για την ανάπτυξη μιας συζήτησης εντός της Ελληνοκυπριακής κοινότητας σχετικά με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία  η οποία προκαλεί σύγχυση.  Δήλωσε ακόμη ότι επιβάλλεται οι δύο ηγέτες να προχωρήσουν την διαδικασία με θάρρος, δηλώνοντας «είμαι έτοιμος προσωπικά όπως και άλλες προσωπικότητες  να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι κινείται στο σωστό πλαίσιο».

Παράλληλα εξέφρασε ότι η άποψη του σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για το κυπριακό πρέπει να κινείται σε δύο άξονες. Αρχικά να αποδεχτούμε το πλαίσιο Γκουτέρες, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της τόσο η Ελληνοκυπριακή κοινότητα όσο και η Τουρκοκυπριακή και στη συνέχεια «να αξιοποιήσουμε την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ και κυρίως την επιθυμία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την τελωνειακή ένωση, κάτι το οποίο θα είναι και η καταληκτική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας» όπως ανέφερε.

Έπειτα είπε, πως στα πλαίσια της συζήτησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για τις σκέψεις του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, δηλώνοντας ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτές οι θέσεις του και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και οι όποιες προτάσεις να μην κινούνται εκτός του πλαισίου της ομοσπονδίας» συμπληρώνοντας πως «πρέπει να επεξηγηθεί αυτή η θέση μεταξύ χαλαρής ομοσπονδίας και λειτουργικότητας, διότι ο Κύπριος πολίτης θα διερωτάται αν χαλαρή ομοσπονδία και λειτουργικότητα σημαίνει ότι θα μπορούμε να ζούμε περισσότερο ξεχωριστά παρά μαζί για να έχουμε μια λειτουργική λύση».

Σχετικά με τα όσα ακούστηκαν τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα για τη συνομοσπονδία, για τη λύση δυο κρατών, ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι αυτά τα αφήνει κατά μέρος όπως αφήνει κατά μέρος και δηλώσεις ορισμένων οι οποίοι φαίνεται γνώριζαν μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου ότι αυτές οι συζητήσεις έγιναν. Το γεγονός ότι κανένας από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θέλει να εξηγήσει στον κόσμο τη διαφορά μεταξύ αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, δεν μας ανησυχεί ούτε στο ελάχιστο;

Τελειώνοντας, ανέφερε  «Ο καθείς κρίνεται από τις πράξεις του, όμως δεν είναι η ώρα ορισμένοι να βάλλουν πάνω από όλα το προσωπικό τους συμφέρον, να επιδιώκουν αυτοδικαίωση, να περιχαρακώνονται και να έχουν ως στόχο το 2023». Προσθέτοντας, ότι το 2023 το Κυπριακό θα είναι πολύ διαφορετικό λέγοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε θυσιάσει το Κυπριακό προς όφελος προσωπικών σκοπιμοτήτων». Επιτέλους κύριε Μαλά! Παραδεχτήκατε άθελα σας ότι η πολιτική ηγεσία, έχει θυσιάσει πάμπολλες φορές το Κυπριακό, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Για ακόμη μια φόρα, παρουσιάζεται ξεκάθαρα η στήριξη της αντιπολίτευσης στη κυβέρνηση και η θέση που έχουν τα δύο κόμματα, ΔΗΣΑΚΕΛ, να κυμαίνονται στον ίδιο άξονα λύσης του κυπριακού παρουσιάζοντας το κυπριακό ως πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αντί να το θέσουν στην κανονική του βάση, δηλαδή ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονικής καταδικάζουμε κάθε συνομιλία-συνεργασία η οποία αποσκοπεί στη στέρηση των βασικών ελευθεριών που κάθε πολίτης απαιτείται να έχει συνεχίζοντας τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε κυβέρνηση η οποία θέλει να ξεχάσουμε την Ελληνική καταγωγή μας ξεπουλώντας την πατρίδα μας στον κατακτητή.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements