ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Συνεδρία Ε.Φ.Ε.Κ Θεσσαλονίκης, 2/12/2018.

Μαύρη μέρα για το σύλλογο, μαύρη μέρα για τον φοιτητόκοσμο της Θεσσαλονίκης, μαύρη μέρα για τη μνήμη του Ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α, Κυριάκου Μάτση. Η κομματοκρατούμενη νοοτροπία που επικρατεί στα Ελληνικά Κυπριακά εδάφη εισρέει για τα καλά στο φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης. Οι μάσκες πέφτουν και οι αιώνιοι προδότες κομματικοί υπάλληλοι αποκαλύπτονται. Ο καταστροφικός κομματικός μηχανισμός, μέσω των ανδρείκελων που τον εκπροσωπούν, με μια καλοστημένη ψηφοθηρική επιχείρηση, έρχεται να αμαυρώσει τη μνήμη του ιδρυτή του συλλόγου μας, 60 χρόνια μετά τη θυσία του.

Προς ενημέρωση όλων των συμφοιτητών μας θέλουμε να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά τα γεγονότα όπως εκτυλίχθηκαν.  Όλα άρχισαν τον Μάρτιο του 2017, όταν το φοιτητικό παράρτημα του ΑΚΕΛ κατρακύλησε στην τρίτη θέση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Υπαίτιοι, μερικοί ακομμάτιστοι, αυτόνομοι φοιτητές που δεν υπολογίζουν κανένα κομματικό μηχανισμό, δεν υποκύπτουν, δεν υποτάσσονται. Παρά μόνο αγωνίζονται σθεναρά, για ένα αυτόνομο και διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα, για μια Κύπρο Ελεύθερη για πάντα Ελληνική.

Το δράμα εκτυλίσσεται στο κομματοκρατούμενο δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών, την ΠΟΦΕΝ. Σε συνεδρία της Διοικούσας επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2017 η Προοδευτική καταθέτει πρόταση όπως δεν αναγνωριστούν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και ο σύλλογος προβεί σε καταστατικές αλλαγές. Τα πρόβατα του Συναγερμού, αφού δεν μπορούσαν να δουν τα χτισμένα στην άμμο καστράκια τους να γκρεμίζονται, αποχώρησαν από την ΠΟΦΕΝ με αποτέλεσμα οι έδρες τους να διαμοιραστούν στις λοιπές κομματικές παρατάξεις, καθιστώντας τους ανθέλληνες του ΑΚΕΛ σε κυρίαρχο κομματικό όργανο των κατά τα άλλα φοιτητικών παρατάξεων. Και όλα αυτά εν αγνοία της ιστορικότερης παράταξης της Θεσσαλονίκης, εν αγνοία της Π.Ε.Ο.Φ. Να αναφέρουμε επίσης την ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η Ε.Φ.Ε.Κ.Θ, η οποία υπερψηφίστηκε από Πρωτοπορία και Αναγέννηση και στην οποία αναφερόταν ότι η Ε.Φ.Ε.Κ.Θ θα απείχε από τις διεργασίες της Π.Ο.Φ.ΕΝ, καθώς έκρινε πως η Ομοσπονδία παρεκκλίνει από τη βασική της αρμοδιότητα και έχει γίνει έρμαιο ανταλλαγής θέσεων και συμφερόντων. Πλέον, με τη συμβολή των κομμάτων τους, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Ε.Φ.Ε.Κ.Θ.

Η βεβιασμένη απόφαση της Πρωτοπορίας για αποχώρηση από την ΠΟΦΕΝ, φαίνεται ότι δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία της Πινδάρου, με αποτέλεσμα να υποκύψουν στους «εκβιασμούς» του ΑΚΕΛ. Οι φοιτητικές παρατάξεις των δύο μεγαλύτερων καρκινωμάτων, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία του πολύπαθου μας νησιού, κατέληξαν σε συνεργασία με σκοπό να κτυπήσουν την μόνη αυτόνομη, ακομμάτιστη παράταξη της Θεσσαλονίκης. Η μετάνοια των Συναγερμικών για την αποχώρηση τους από την ΠΟΦΕΝ τους οδήγησε στο να υποκύψουν στις απαιτήσεις της Προοδευτικής περί διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών με βάση τους καταλόγους των προεδρικών εκλογών και διεξαγωγή καταστατικής συνέλευσης τον Δεκέμβριο.

Μετά από μια σειρά τραγελαφικών γεγονότων υπερίσχυσε η κομματοκρατία, πράγμα όμως που δεν μας πτόησε. Αντιθέτως, μας πείσμωσε με αποτέλεσμα να καταφέρουμε, από μηδενική βάση, να διατηρήσουμε τις έδρες μας, έχοντας μάλιστα και αυξημένες ψήφους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Απ’ ότι φαίνεται όμως, η κομματική πλεκτάνη δεν σταμάτησε στις περσινές φοιτητικές εκλογές. Καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και ενώ εμείς προετοιμαζόμασταν για τις αντικατοχικές μας εκδηλώσεις, οι άβουλοι συμφοιτητές μας, χωρίς ίχνος ντροπής προετοίμαζαν την καταστροφή του Συλλόγου. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε καταλάβει ότι κάτι ετοιμάζουν πίσω από την πλάτη μας εξαιτίας της αδράνειας του συλλόγου και της απαθούς συμπεριφοράς τους. Εκτός όμως από τα προφανή σημάδια οι εκπρόσωποι των εν λόγω παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένου αυτή τη φορά και της παράταξης της ΕΔΕΚ, εθεάθησαν σε μυστικές συναντήσεις σε καφετέριες της πόλης. Μετά από δύο ολόκληρες τακτικές συνεδρίες σε διάστημα δύο μηνών και μετά από πολλές προφάσεις περί λανθασμένου εγγράφου και μιας ερμηνείας για Όσκαρ, κατέθεσαν κοινή πρόταση οι τρεις κομματικές παρατάξεις, στις 16/10/2018, για διεξαγωγή καταστατικής συνέλευσης. Αρνήθηκαν «δημοκρατικά» την αναβολή που ζητήσαμε έως ότου κατατεθεί το προς ψήφιση καταστατικό και εξέδωσαν όλως τυχαίως πολυσέλιδη ανακοίνωση λίγα μόλις λεπτά μετά τη λήξη της συνεδρίας.

Από τις 16/10/2018, που κατέθεσαν και υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση, δεν τέθηκε ξανά το ζήτημα των καταστατικών αλλαγών σε συνεδρία της ΕΦΕΚΘ. Σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 29/11/2018, τα ανδρείκελα του ΑΚΕΛ αποφάσισαν να κοινοποιήσουν και στους εκπροσώπους μας το προς ψήφιση καταστατικό, μια εβδομάδα πριν από την διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης. Σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 30/11/2018, οι εκπρόσωποι του σάπιου πολιτικού συστήματος επέμεναν πως ήμασταν υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τις απόψεις μας και τυχόν αντιπροτάσεις μας όσον αφορά το εν λόγω καταστατικό. Σε διάστημα δηλαδή κάποιων ωρών εφ’ ότου το παραλάβαμε.

Ο κύκλος του δράματος έκλεισε με τη λήξη της πολύωρης χθεσινής τακτικής συνεδρίας του Συλλόγου, 2/12/2018. Με την Πρωτοπορία και τον Αγώνα να ακολουθούν πιστά και χωρίς σκέψη ή συζήτηση τις οδηγίες των εκπροσώπων τις Προοδευτικής, ήμασταν αναγκασμένοι να συμμετέχουμε στο θέατρο του παραλόγου το οποίο εκτυλισσόταν. Είχαν το θράσος οι άβουλοι συμφοιτητές μας να θεωρούν πως στο ελάχιστο χρονικό διάστημα το οποίο προφανώς σκόπιμα μας άφησαν, μπορούσαμε να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση που να αφορά τις καταστατικές αλλαγές και να λάβουμε απόφαση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Εμείς, σεβόμενοι το σύλλογο, αποφασίσαμε να παραβλέψουμε το τραγικό της διαδικασίας και ζητήσαμε αναβολή της Καταστατικής Συνέλευσης για να δοθεί χρόνος για συζήτηση και κατάθεση ομόφωνης πρότασης, εφ’ όσον τέθηκε επίσημα το εν λόγω καταστατικό και μας γνωστοποιήθηκε. Οι κομματικοί υπάλληλοι όμως καταψήφισαν την πρότασή μας, προφασιζόμενοι το καλό του φοιτητόκοσμου ο οποίος είναι ήδη ενημερωμένος για τη διεξαγωγή της Συνέλευσης και αγνοώντας παλιότερες ακυρώσεις και αναβολές Γενικών Συνελεύσεων και Εκλογών για ηλίθιες δικαιολογίες. Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όμως, η αναβολή δεν ήταν εφικτή.

Μέσω μια γελοίας διαδικασίας, μιας πλεκτάνης που στήθηκε από τη φοιτητομάνα Προοδευτική και ακολουθήθηκε πιστά από τα άβουλα όντα της Πρωτοπορίας και του Αγώνα, όρισαν τελικά την Καταστατική Συνέλευση και εξέδωσαν και το προς ψήφιση καταστατικό, αγνοώντας το 27% των φοιτητών. Τελικά το καλό του φοιτητόκοσμου ισχύει μόνο για τους ψηφοφόρους τους. Επικαλούμενοι συνέχεια τον νόμο και τις συμβουλές που πήραν από τους δικηγόρους τους, προφανώς κομματικοί υπάλληλοι και μέσω της αδιαφορίας των εκπροσώπων της Πρωτοπορίας, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να επιβάλουν την άποψή τους σε όλα τα ζητήματα. Επί της ουσίας, όριζε η Προοδευτική και ακολουθούσαν οι υπόλοιποι χωρίς να ξέρουν πολλές φορές τι ψήφιζαν και τι υπέγραφαν. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Τα ανδρείκελα των κομματικών παρατάξεων είναι σαφώς ευχαριστημένα καθώς πιστεύουν πως έχουν επιτύχει το σκοπό τους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν μπορούν να κομματικοποιήσουν το φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τις ιδέες και τα επιχειρήματά τους και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν να συνεργαστούν και να επιβάλουν την κομματοκρατία, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτί. Με τη στάση τους έχουν καταντήσει το σύλλογο σε αχταρμά συμφερόντων και υποκρισίας, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μια πλαστή επιτυχία σε ένα καλοστημένο παιχνίδι για να αυξήσουν τα ποσοστά τους στην κομματοκρατούμενη ΠΟΦΕΝ και να προσθέσουν ένα ακόμα πλεονέκτημα στο κομματικό βιογραφικό τους. Υπόγειες συμφωνίες οι οποίες είναι καταδικασμένες να ναυαγήσουν, καθώς βασίζονται μόνο στην ανταλλαγή συμφερόντων και όχι στην εμπιστοσύνη.

Αυτό που δεν έχουν κατανοήσει τα κομματικά φερέφωνα είναι το ότι για εμάς η προσφορά προς την πατρίδα και το φοιτητικό κίνημα δεν τερματίζεται στις φοιτητικές εκλογές, δεν εγκλωβίζεται σε μυστικές συμφωνίες και δεν παρεμποδίζεται από κουρελόχαρτα ξεφτιλισμένων απάτριδων που κοιτάνε μόνο το δικό τους προσωπικό και κομματικό συμφέρον. Η προσφορά μας στο φοιτητικό κίνημα και στην πατρίδα είναι αμερόληπτη, ανένδοτη, αέναη και αγνή.

Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε περήφανοι. Περήφανοι για τις θέσεις μας, περήφανοι για τη δράση μας, περήφανοι για τις ιδέες μας. Περήφανοι διότι αναγκάσαμε τρεις κομματικούς μηχανισμούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια τους να πλήξουν μια ομάδα ακομμάτιστων φοιτητών που στέκεται εμπόδιο στα προδοτικά τους σχέδια. Να ξέρετε όμως ότι δεν έχουμε πληγεί. Αντιθέτως. Δυναμώσαμε, πεισμώσαμε και όπως πάντα, έτσι και τώρα, είμαστε έτοιμοι να σας αντιμετωπίσουμε σταράτα, με κάθε δυσκολία και κάθε κόστος. Τα άδικα δεν ευλογούνται και οι ιδέες δεν φυλακίζονται σε ένα κομμάτι χαρτί.

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements