Απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Συρία

Μια αντιπαράθεση που προκαλούσε κρίση στις σχέσεις Αμερικής και Τουρκίας αποτελούσε εδώ και καιρό η συμμαχία των αμερικανικών στρατευμάτων με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG(Μονάδες Προστασίας του Λαού), έναντι στο Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Μανμπίτζ της Συρίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, θεωρούσε την κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση ως τρομοκρατική, εξαιτίας των σχέσεων της με τους αντάρτες του PKK, που πολεμούν έναντι των Τούρκων για την Ελευθερία και την αυτονόμηση των κουρδικών περιοχών. Έτσι επιθυμούσε την εξαφάνισή της.

Πρώτα, απείλησε για μια τρίτη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και στη συνέχεια στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, με σκοπό τον ολοκληρωτικό αφανισμό των κουρδικών δυνάμεων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι αμερικανικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις YPG στον αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες, θα έπρεπε να αποσυρθούν.

Τον Ιούνιο, λοιπόν, είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, όπως ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών κοινές περιπολίες στη βόρεια Συρία. Δημιουργήθηκε έτσι, οδικός χάρτης που προέβλεπε την αποχώρηση των YPGαπό τη Μανμπίτζ. Παρά την ανακοίνωση των Κούρδων μαχητών που περιλάμβανε την απόφασή τους για απομάκρυνση από την περιοχή, οι δυνάμεις τους παρέμειναν για τον αγώνα έναντι στο ISIS. Κατηγορώντας την Αμερική ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της ούτως ώστε οι Κούρδοι να εξαλειφθούν εντελώς, ο Ερντογάν απειλούσε για νέα επίθεση στη Συρία.

Τελικά, ο Ντόναλντ Τραμπ, παρ’ όλες τις διαφωνίες και τις παραιτήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αποφάσισε την αποχώρηση των δυνάμεων από τη βόρεια Συρία. Υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ο Αμερικανός Πρόεδρος δε βρίσκει άλλο λόγο για να παρίστανται οι ΗΠΑ στην περιοχή. Η απόφαση-«έκπληξη» του Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της απόφασης του Σουλτάνου για στρατιωτική επίθεση, μέχρι να πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου η αποχώρηση.

Δεδομένων των παραπάνω εξελίξεων, οι YPGκάλεσαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη Μανμπίτζ, έτσι ώστε να προστατευθεί η πόλη από οποιανδήποτε επίθεση από την Τουρκία. Η ανάπτυξη των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων ξεκίνησε με την αποστολή τους στα περίχωρα της περιοχής. Εφόσον ο συριακός στρατός ανακαταλάβει πλήρως την πόλη της βόρειας Συρίας, θα δημιουργηθούν κίνδυνοιγια την Τουρκία, αφού οι δυνάμεις της θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους Κούρδους, το συριακό στρατό, τα γαλλικά στρατεύματα που επιμένουν στην παραμονή των κουρδικών δυνάμεων, αλλά και τη Ρωσία και το Ιράν που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου των τελευταίων ημερών,τα στρατεύματα θα αποσυρθούν «σταδιακά», έτσι ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν τους Κούρδους μαχητές κατά την αποχώρηση των στρατευμάτων των πρώτων. Τόνισε, επίσης, ότι δεν τέθηκε ποτέ χρονοδιάγραμμα διάρκειας τεσσάρων μηνών.Η πρόσφατη ανακοίνωση του Τραμπ για «αργή» αποχώρηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχική του θέση. Κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Συρία έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Και εκτός αυτού, μιλάμε για άμμο και θάνατο. Γι’ αυτό μιλάμε. Δε μιλάμε για κάποιο τεράστιο πλούτο».

Όσον αφορά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων, δημοσιεύτηκε από το συριακό Υπουργείο Άμυνας ένα οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζει μια μακρά αυτοκινητοπομπή οχημάτων, στα οποία επέβαιναν μαχητές σε στρατιωτικές στολές, κρατώντας σημαίες των YPGκαι SDF. Η ανακοίνωση του Υπουργείου ανέφερε για το υλικό ότι Κούρδοι μαχητές με περισσότερα από 30 οχήματα αποχώρησαν από τη Μανμπίτζ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μαχητές που φαίνονται στο υλικό να αποχωρούν, «δεν ανήκαν στις δυνάμεις του YPG, αλλά σε πολιτοφυλακές».

Από την πλευρά τους, οι YPG, δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Η περιοχή της Μανμπίτζ εφάπτεται με εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο Σύριων ανταρτών, που φέρουν τη στήριξη της Άγκυρας. Οι αντάρτικες αυτές δυνάμεις απέσυραν τις ενισχύσεις που είχαν αναπτύξει στη γραμμή οριοθέτησης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σε μια ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Αξιοσημείωτη είναι η ανακοίνωση της Μόσχας για διεξαγωγή συνομιλιών με Τουρκία και Ιράν στις αρχές του 2019, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την αποχώρηση των δυνάμεών τους. Σύμφωνα με τον Ρώσσο Υπουργό Εξωτερικών ΣεργκέιΛαβρόφ, Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις ενέργειές τους στη Συρία, με στόχο την εξάλειψη των τρομοκρατών. Από την άλλη, οι Κούρδοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία υπό την αιγίδα της Ρωσίας με τον Άσαντ, παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη κατά τις πρόσφατες συναντήσεις της Συρίας στη Ρωσία. Αναμένεται η απάντηση της Μόσχας επί του σχεδίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Κούρδων, Μπαντράν Τζία Κουρντ, που παρίστατο στις διμερείς συναντήσεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που δήλωναν σύμμαχοι των Κούρδων μαχητών κατά της τρομοκρατίας, υπέκυψαν τελικά στις απειλές του Σουλτάνου για εισβολή και ανακοίνωσαν τη σταδιακή απόσυρσή τους. Η εξάρτηση των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης από τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και μόνο, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά από τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου, αφού σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει σημασία τελικά ο ολοκληρωτικός αφανισμός των τρομοκρατών, αλλά το ότι η Συρία «δεν πρόκειται για κάποιο τεράστιο πλούτο».

Παρά την αρνητική, για τους Κούρδους, απόφαση για απομάκρυνση των στρατευμάτων της Αμερικής, η επαναστατική οργάνωση των Μονάδων Προστασίας του Λαού συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά και για την ελευθερία του λαού της. Φαίνεται ότι δεν πτοείται από τις συνεχιζόμενες απειλές των Τούρκων, που ανέκαθεν επιθυμούσαν την πλήρη εξάλειψή της, φοβούμενοι τον αγώνα της για αυτονομία.Δεν τη φοβίζει η συνεργασία Μεγάλων και ισχυρών Δυνάμεων που στοχεύουν στην καταστροφή του λαού των Κούρδων. Αντιθέτως, μετά από κάθε χτύπημα, οι Κούρδοι απαντούν με ένα μήνυμα αντίστασης και αγώνα για Ελευθερία.

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements