Ολοκλήρωση διαδικασίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» στο κράτος των Σκοπίων, υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από πλευράς των Σκοπίων, εκκρεμούσε η έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης από το σκοπιανό κοινοβούλιο, αφού είχε προηγηθεί η επικύρωση της συμφωνίας και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή της ή όχι από το λαό των Σκοπίων. Παρ’ όλο που η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα δεν ξεπέρασε το 40%, καθιστώντας έτσι το αποτέλεσμα της υπερψήφισης της αποδοχής άκυρο, η κυβέρνηση προχώρησε στις συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με τη θετική ψήφο των 81 βουλευτών (πλειοψηφία δύο τρίτων) στις 11/01/2019. Αυτό που απομένει για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, είναι η επικύρωσή της από την Ελληνική Βουλή.

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ. Οι τροπολογίες αφορούσαν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών των Σκοπίων. Στην πολύωρη συνεδρίαση συμμετείχαν 81 βουλευτές, ενώ οι 39 βουλευτές του κόμματος VMRO-DPMNE της αντιπολίτευσης απείχαν από αυτήν.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιείτο στις 10/01, όταν τελικά αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα, προκειμένου ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των 80 βουλευτών, αφού οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος BESA, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους όσον αφορά τη διατύπωση στη συμφωνία για την υπηκοότητα. Ο όρος των Αλβανών για να αποδεχτούν τελικά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ήταν να μη χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδόνας» σε επίσημα έγγραφα και οι πολίτες να αποκαλούνται «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και άλλοι κάτοικοι της χώρας είναι «Μακεδόνες», όπως ισχυρίζονται.

Προκειμένου ο Ζάεφ να πείσει τους δύο Αλβανούς να ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση, ως το τελικό στάδιο της διαδικασίας πριν τη σειρά της Ελλάδας να επικυρώσει τη συμφωνία, αποδέχτηκε δύο τροποποιημένες τροπολογίες, που ξεχωρίζουν το «μακεδονικό λαό» από τους υπόλοιπους λαούς που κατοικούν στα Σκόπια. Συμφωνήθηκε όπως η ιθαγένεια παραμείνει «Μακεδονική/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» και έγινε δεκτή μια τροποποίηση του συνταγματικού νόμου που επιβεβαιώνει την ιθαγένεια για τους Αλβανούς πολίτες στην αλβανική γλώσσα, που θα καθιερωθεί επίσης σε όσους νόμους χρειάζεται.

Για τη μεγάλη αυτή «επιτυχία» της κυβέρνησης Ζάεφ, δε θα έλειπαν φυσικά τα συγχαρητήρια από τους ανθέλληνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση του πρώην Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναφέρει: «Βόρεια Μακεδονία καλωσόρισες στη ζωή μας». Τις «ευχές» τους εξέφρασαν επίσηςη Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αφού με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγεται ο δρόμος για ένταξη των Σκοπίων στους δύο Διεθνείς Οργανισμούς. Σύμφωνα με τη Συμφωνία, αφού τεθεί σε ισχύ, η Ελλάδα υποχρεούται να στηρίξει και να κυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία εισδοχής των Σκοπίων σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπου η πρώτη είναι μέλος. Αδιαμφισβήτητα, η Συμφωνία αποσκοπεί στη μετατροπή του κρατιδίου των Σκοπίων σε μια νατοϊκή βάση, που θα διευκολύνει τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛ, Πάνου Καμμένου, με τον Πρωθυπουργό της χώρας, το πρωί της Κυριακής 13/01, κατά την οποία, ο πρώτος ανακοίνωσε επισήμως την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Σημειώνεται ότι ως νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ορίστηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Έτσι, λοιπόν, πριν την έναρξη της διαδικασίας για επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση Τσίπρα καταθέτει πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Στο άρθρο 84 του Συντάγματος, «Εμπιστοσύνη της Βουλής – Αρχή της δεδηλωμένης», διατυπώνεται η κοινοβουλευτική αρχή, ότι δηλαδή η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή, αν οι θετικές ψήφοι είναι τουλάχιστον 120. Αν η κυβέρνηση στηριχθεί από 120 έως 150 βουλευτές, τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής». Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει τον πήχη στις 151 ψήφους, δηλώνοντας ότι θέλει να εξαντλήσει την κυβερνητική του θητεία με την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Ο Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι αν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι σαν να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και στο προσύμφωνο των Πρεσπών. Με τις τελευταίες διαγραφές κάποιων μελών του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ από τον ίδιο, τίθεται θέμα διατήρησης της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ο λόγος περί Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, που δήλωσαν ότι θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, τα δύο στελέχη προτίμησαν να «ανταλλάξουν τη ψήφο και το όνομα της Μακεδονίας με την υπουργική καρέκλα». Όσον αφορά τον Κώστα Ζουράρη και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, δεν τίθεται θέμα διαγραφής, αφού ο πρώτος δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, όμως θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, ενώ ο δεύτερος παρ’ όλο που θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την έδρα του αμέσως μετά. Επομένως, ο Καμμένος θα πρέπει να στραφεί σε άλλους βουλευτές, προκειμένου η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ να μη μείνει με λιγότερους από πέντε βουλευτές και να πάψει να βρίσκεται σε λειτουργία.

Το εν λόγω «πατριωτικό» κόμμα που κάποτε θα έριχνε την κυβέρνηση «εις το όνομα της Μακεδονίας», αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο για ακόμα μια φορά, αφού τα αποτελούμενα στελέχη του είτε στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε στηρίζουν την κυβέρνηση στο σύνολό της. Φαίνεται ότι ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού προς το πρόσωπό του, με τον πάντοτε γνωστό τρόπο των «θερμών» δηλώσεών του περί ελληνικότητας της Μακεδονίας. Είχε κάποτε την ευκαιρία να ρίξει την «αριστερή» κυβέρνηση, όπως δήλωνε, όμως προτίμησε να «ανταλλάξει τη Μακεδονία με την καρέκλα», για το οποίο κατηγορεί τώρα άλλα πρώην στελέχη.

Οι εχθροί «εκ των έσω», είτε με την απάθειά τους εις χάριν ψήφου, είτε με τη σθεναρή τους στήριξη στη συμφωνία, διαπράττουν εσχάτη προδοσία εις βάρος του ελληνικού λαού και των εθνικών συμφερόντων, σβήνοντας τους ιστορικούς και ένδοξους αγώνες υπεράσπισης της Ελληνικής Μακεδονίας εις βάθος των αιώνων με ένα χαρτί. Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει επανειλημμένα τη συνεχιζόμενη υποδούλωσή της στις Μεγάλες Δυνάμεις, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και διακινδυνεύοντας την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός, όμως, τιμώντας τους αγώνες των Μακεδονομάχων προγόνων του, είναι έτοιμος για ακόμα μια φορά να απαντήσει σύσσωμος, με μεγαλειώδη συλλαλητήρια, στις προδοτικές ενέργειες των βουλευτών που τον εκπροσωπούν. Η Μακεδονία του Φιλίππου Β’, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Παύλου Μελά, είναι μία, αδιάσπαστη και αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης