Αλισβερίσι σε ανατολίτικο παζάρι

Συνάντηση με τον «υπέρτατο άρχοντα» της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα. Το κυρίως θέμα της συζήτησης φαίνεται να ήταν οι 8 αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το μεταναστευτικό, η «κρίση» στο Αιγαίο, αλλά και το Κυπριακό ζήτημα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται μερικές ώρες μετά την επικήρυξη των 8 από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για 700 χιλιάδες ανά κεφαλή. Η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να δικαιολογήσει την όποια αντίδραση της Αθήνας ή ακόμα και την ακύρωση της συνάντησης. Δυστυχώς όμως, για να μην χαλάσει την εικόνα του «καλού παιδιού», ο κύριος Τσίπρας δουλικά επέλεξε να μεταβεί στην Άγκυρα και να παραστεί στην συνάντηση με τν Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Ερντογάν ζήτησε όπως η Ελλάδα παραδώσει στην Τουρκία «τους φυγάδες τους οποίους περιθάλπει» όπως τόνισε ο ίδιος, αφού «πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε αυτούς που έχασαν την ζωή τους για να αντιμετωπίσουν αυτό το πραξικόπημα». Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ερντογάν και αργότερα σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα ότι στην Ελλάδα οι εξουσίες είναι διαχωρισμένες η μία από την άλλη και πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης σχετικά με την παραχώρηση ασύλου στους 8 πραξικοπηματίες.

Παρά ταύτα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα «δεν είναι καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες». Ναι, όντως κ. Τσίπρα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι. Όμως, σε μια συνάντηση κορυφής με ένα ηγέτη που συνεχίζει την πάγια πολιτική της τρομοκρατίας έναντι των κρατών με ισχνότερη δυναμική θα έπρεπε να είσαι κάθετος και να προασπιστείς πρώτα από όλα τη Δημοκρατία. Η απόφαση της Δικαιοσύνης ΔΕΝ συζητείται και ΔΕΝ τίθεται υπό αμφισβήτηση από κανένα.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και οι δύο ηγέτες παρουσίασαν με άπταιστο τρόπο το γεγονός ότι και η Τουρκία φιλοξένησε πρόσφυγες από χώρες της Μέσης Ανατολής χωρίς να αναφέρουν ότι τα ποσοστά ήταν δυσανάλογα σε σχέση με την πληθυσμιακή διαφορά της Τουρκίας με την Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να μεταφέρει το βάρος στον Ερντογάν, μιλώντας απλά για «συνεργασία σε θέματα χαμηλής πολιτικής». Αυτό και μόνο το γεγονός παρεκκλίνει κατά πολύ από την πραγματικότητα που είναι πολύ διαφορετική από τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν κατά τη συνάντηση.

Όσον αφορά την αιμορροούσα Θράκη, ο Ερντογάν έκανε μια πολύ σημαντική δήλωση που θα έπρεπε να μας αφυπνίσει σχετικά με τις προθέσεις του. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αν δώσει η Ελλάδα τους μουφτήδες στην Θράκη θα ανοίξει και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης». Η Θράκη βρίσκεται σε ένα κομβικό στρατηγικό σημείο που η Τουρκία διεκδικεί εδώ και χρόνια. Αν δεν καταλάβουμε το παιχνίδι των Τούρκων, η Θράκη θα βρεθεί στα χέρια τους, είτε με την αυτονόμηση της Δυτικής Θράκης σε ένα περιβάλλον φιλοτουρκικό, είτε με προσάρτηση της αν καταλάβουν οι Τούρκοι ότι τα αισθήματα των «δυτικοθρακών» τείνουν να ταυτιστούν με τα αισθήματα των Τούρκων. Η προσπάθεια δημογραφικής και πολιτιστικής αλλοίωσης της Θράκης μας μεταφέρει χρόνια πίσω.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει κλείσει από το 1971 και είναι μια σχολή στην οποία βρίσκουν στέγη περί των 40 χιλιάδων βιβλίων. Έχει πολύ πλούσια ιστορία και από αυτή αποφοίτησαν μερικοί από τους σπουδαιότερους διδασκάλους Θεολογίας. Έχει κλείσει στην προσπάθεια της Τουρκίας για διαγραφή οποιασδήποτε κουλτούρας έχει να κάνει με τον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό στα χερσαία όρια της σημερινής Τουρκίας. Σε αντίθεση με τους μουφτήδες της Θράκης, βρίσκεται σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να απειλήσει για προσάρτηση της Χάλκης από την Ελλάδα. Η διάνοιξη της θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλλιέργεια του Ελληνικού στοιχείου σε μια περιοχή που ήταν Ελληνική εκ αρχαιοτάτων χρόνων.

Η «ελληνοτουρκική φιλία» που ανέφεραν συνεχώς οι δύο ηγέτες, δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Δεν μπορεί να καλλιεργηθεί γιατί η Τουρκία διατηρεί ακόμη αυτή τη συμπεριφορά έναντι των Ελλήνων. Γιατί 44 συναπτάκατέχειπαράνομα το 37%της Κύπρου μας. Γιατί πιλότοι στο Αιγαίο έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να αναχαιτίσουν αεροπλάνα των Τούρκων που προσπαθούσαν να εδραιώσουν την «κυριαρχία τους στο Αιγαίο», ακόμα και αν υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που ίδιοι υπέγραψαν και ακυρώνουν την «τουρκική κυριαρχία».

Σχετικά με το Κυπριακό, ανέφεραν ότι τα δύο μέρη θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες ξανά σε πλαίσιο Υπουργών Εξωτερικών. Την τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ξεπουλήσατε την Μακεδονία κύριε Τσίπρα. Επιτρέψτε μας να έχουμε αμφιβολίες σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών. Δεν πιστεύουμε ότι έχετε την δυνατότητα να πείσετε τον Ερντογάν, ούτε να καταργήσει τις εγγυήσεις, ούτε να αναλογιστεί τη σημασία της αποκατάστασης όλων των προσφύγων, ούτε να απομακρύνει και τον τελευταίο Τούρκο έποικο από το νησί μας.

Για ακόμα μια φορά ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτά που ζητά όσον αφορά την Κύπρο και το Αιγαίο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Ερντογάν είναι ένας διαλλακτικός ηγέτης που κόπτεται για την «πολιτική ισότητα» των τ/κ. Είναι πασιφανές ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μπορεί να παρεμβαίνει στο νεοσύστατο κράτος ομοσπονδιακού μοντέλου. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στο θέμα των εγγυήσεων, ούτε στο θέμα της «ισότητας», όπως ο ίδιος την ερμηνεύει. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανικανότητας των ηγετών μας να διεκδικήσουν αυτά που μας ανήκουν δικαιωματικά.

Αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας, Μπαρμπαρός, βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγνοώντας πλήρως κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που ξεκίνησε μετά την Κρίση των Ιμίων το 1996, βρίσκεται σε περίοδο ακμής, αφού σε χάρτες που εκδίδει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών «γκριζάρει» ολόκληρη την περιοχή από το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Φροντίζουν να μας θυμίζουν συνεχώς την «κυριαρχία» τους στο Αιγαίο με την έκδοση αλλεπάλληλων Navtex και την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιούν.

Όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας τα βλέπει ως «ευρωτουρκικές στρατηγικές» και εξομαλύνσεις των «ελληνοτουρκικών σχέσεων».Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει ότι τον εμπαίζει με τον χείριστο τρόπο ο Νεοσουλτάνος. Σε ποιες ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρεται, όταν η Τουρκία διεκδικεί άμεσα έδαφος της Ελλάδας και εισβάλλει καθημερινά παράνομα στα χωρικά της ύδατα; Προφανώς ή ζείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν ή κάποιος σας πρόσταξε να εκφράζετε αυτή την πολιτική, κύριε πρωθυπουργέ.

Η Άγκυρα πάντα είχε μια δική της αντίληψη για το πώς  λειτουργεί το Διεθνές Δίκαιο. Διεκδικούσε πάντα πράγματα που δεν της ανήκαν παίζοντας με τις λέξεις, τους νόμους και ερμηνεύοντας τους όπως την συνέφερε. Οι «γείτονες» πάντα έτσι λειτουργούσαν και πάντα έτσι θα λειτουργούν. Το πρόβλημα είναι ότι αν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι μέσω της διπλωματικής οδού πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε το σθένος να διεκδικούμε. Αυτή τη στιγμή η Αθήνα έχει δείξει το ακριβώς αντίθετο πρόσωπο προς τη Διεθνή Κοινότητα, αφού περισσότερο ενδιαφέρεται να ερμηνεύσει τα λόγια του Ερντογάν έτσι ώστε να μην ακουστούν «λάθος», παρά να επιδείξει πολιτική βούληση έναντι της πολιτικής βουλιμίας του Τούρκου Νεοσουλτάνου.

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Advertisements