Το νησί της παρατυπίας και της φυγοστρατίας

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δημοσίευσε την Έκθεση για τον έλεγχο του συστήματος επιστράτευσης της Εθνικής Φρουράς, στην οποία εντοπίζονται αρκετές παρατυπίες. Σε κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα της Έκθεσης, γίνεται αναφορά σε Βουλευτές, μεταξύ άλλων, που παραμένουν παρανόμως στη διαγραμμένη εφεδρεία κι έτσι δεν τηρούν τις εφεδρικές τους υποχρεώσεις. Χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται κάποιο όνομα από τις κατηγορίες των ατόμων αυτών και παρ’ όλο που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν αποτελούσε μέρος των ευρημάτων της Έκθεσης, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, παραδέχεται σε δημοσίευσή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τη μη παρουσίασή του ως έφεδρος, με τη δικαιολογία ότι «δεν κλήθηκε ποτέ στην εφεδρεία».

Συγκεκριμένα, σε ένα από τα ευρήματα της Έκθεσης αναφέρεται: «Εντοπίστηκαν πρώην στελέχη της ΕΦ, καθώς και μέλη των ανωτέρω Σωμάτων Ασφαλείας τα οποία, παρόλο ότι έχουν παραιτηθεί από την Υπηρεσία τους, παραμένουν στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Νόμου.  Σημαντικός αριθμός εφέδρων, ηλικίας από 30 έως 47 ετών, εξακολουθούν να παρουσιάζονται στο μηχανογραφικό σύστημα του ΓΕΕΦ με την ένδειξη «εξωτερικό φοιτητής», με αποτέλεσμα να μην καλούνται για εφεδρική υπηρεσία στις Μονάδες της ΕΦ επί σειρά ετών. Για τους πλείστους από αυτούς, προκύπτει, βάσει στοιχείων του Αρχείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ότι εργοδοτούνται στην Κύπρο. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται άτομα που διατελούν σήμερα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων, ποδοσφαιριστής αθλητικού σωματείου, καθώς και διατελέσαν στέλεχος του Γραφείου του Προέδρου της ΚΔ. Επίσης, αφορούν άτομα που είναι απόγονοι/συγγενείς διατελεσάντων ανώτατων στελεχών της ΕΦ, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, Δημάρχων, Προέδρων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), νυν κρατικού Αξιωματούχου, Βουλευτών, λειτουργών του Υπουργείου Άμυνας και γνωστών επιχειρηματιών».

Επίσης, «Εντοπίσθηκε σημαντικός αριθμός εφέδρων που είναι καταχωριμένοι στο μηχανογραφικό σύστημα του ΓΕΕΦ με την ένδειξη «εξωτερικό για λόγους εργασίας» και ως εκ τούτου έχουν διαγραφεί προσωρινά από τη δύναμη εφεδρείας της ΕΦ, επί σειρά ετών, παρόλο ότι βάσει στοιχείων του Αρχείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκύπτει πως διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ποδοσφαιριστές αθλητικών σωματείων, εκπρόσωπος τύπου Κοινοβουλευτικού Κόμματος και επώνυμος δικηγόρος, καθώς επίσης απόγονοι/ συγγενείς διατελέσαντος ανώτατου στελέχους της Αστυνομίας, νυν Βουλευτή, λειτουργών του Υπουργείου Άμυνας και γνωστών επιχειρηματιών».

Χωρίς να κατονομάζεται οποιοσδήποτε Βουλευτής, ο Δημήτρης Δημητρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού το εξής: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι η διαρροή αφορά εμένα. Υπηρέτησα στην Εθνική Φρουρά για 26 μήνες, από τον Ιούλιο του 1999 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2001. Υπηρέτησα με το βαθμό του απλού στρατιώτη στο πεζικό με την ειδικότητα του οδηγού. Δεν κλήθηκα ποτέ στην εφεδρεία. Άγνοια νόμου φυσικά δεν συγχωρείται και αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία. Έκανα λάθος και είμαι στη διάθεση της πολιτείας».

Ο εν λόγω Βουλευτής, προσπαθώντας να προλάβει τυχόν διαρροή του ονόματός του από τρίτους, προέβη σε δήλωση «απολογίας» εκθέτοντας ο ίδιος τον εαυτό του, αφού τελικά αποκαλύφθηκε στη συνέχεια από τον Γενικό Ελεγκτή ότι η Έκθεση δεν αφορούσε τον συγκεκριμένο. Για αυτή του την πράξη, δε θα έλειπαν βεβαίως τα συγχαρητήρια για «ανάληψη ευθύνης» από ομόλογούς του, όπως φαίνεται από τη δημοσίευση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Φαίνεται ότι το «εθνικόφρων» κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, το κόμμα με το σύνθημα «Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω», αποφεύγει την υποχρεωτική υπηρεσία της πατρίδας, εφευρίσκοντας γελοίες δικαιολογίες. Ο Βουλευτής «παραδέχτηκε το λάθος του», προσπαθώντας να παρουσιάσει ένα κόμμα με ήθος, με ειλικρίνεια, ένα κόμμα που αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ανάληψη ευθύνης, κύριοι, θα λεγόταν αν ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ δήλωνε εξαρχής αυτοβούλως την επιστροφή του στην πατρίδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, προκειμένου να κληθεί ως έφεδρος, και όχι με το να «απολογείται» στο λαό, αφού προηγήθηκε η δημοσίευση της Έκθεσης. Ανάληψη ευθύνης θα λεγόταν αν ο Βουλευτής μετά από αυτήν του τη δήλωση, δήλωνε και την παραίτησή του.

Με τα συγχαρητήρια του Αβέρωφ που ακολούθησαν, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά το τι εκπροσωπεί στην πραγματικότητα το κατά τα άλλα πατριωτικό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε μια ημικατεχόμενη, εδώ και 45 σχεδόν χρόνια, πατρίδα, όπου η Εθνική Φρουρά συνεχώς αποδυναμώνεται, είτε με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του θεσμού των Συ.Οπ., είτε με την αύξηση της φυγοστρατίας, ανταλλάσσονται συγχαρητήρια μεταξύ των Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στο πλαίσιο των παρατυπιών στο σύστημα εφεδρείας. Οι «υπεύθυνοι» πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού της Κύπρου αποτελούν για ακόμα μια φορά «παράδειγμα προς μίμηση» για αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρανομίας και εκπλήρωση του καθήκοντος υπηρεσίας της πατρίδας.

Ενώ η Τουρκία του Ερντογάν επιμένει στις απειλές εις βάρος του νησιού εκμεταλλευόμενη τις συνεχείς υποχωρήσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ενίσχυση της στρατιωτικής μας δύναμης και κατ’ επέκταση της άμυνας μας έναντι στους εχθρούς του Έθνους, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η αυξανόμενη τάση για φυγοστρατία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ενισχύεται από την ίδια την κυβέρνηση και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εις χάριν ψήφου που πλήττουν την ΕΦ. Τασσόμαστε κατά της οποιασδήποτε ενέργειας που αποδυναμώνει την άμυνα μας και απαιτούμε όπως ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τη Δικαιοσύνη για όσους αποφεύγουν την εφεδρεία ενάντια στο νόμο. Ας αναλάβουν πραγματικά τις ευθύνες τους όσοι μέχρι σήμερα απέφευγαν «με μαγκιά» το εθνικό καθήκον.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements