Λευτεριά στον Τσερκέζ Κορκμάζ

Συνελήφθη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας Κούρδος πολιτικός κρατούμενος, έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του από τις γερμανικές αρχές για «τρομοκρατική δράση» στη Γερμανία. Πρόκειται για τον 60χρονο αγωνιστή της Ελευθερίας, Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος ήταν στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών, λόγω της φερόμενης δράσης του στο PKK. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έχει επανειλημμένες δράσεις στη Γερμανία, στην οποία λόγω των συμφερόντων της που συνυφαίνονται σε αρκετά σημεία με αυτά της Τουρκίας, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Ο κ. Κορκμάζ έχει ζητήσει και του έχει αποδοθεί άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας και διατηρεί ταξιδιωτικά έγγραφα. Ποια η αξιοπιστία της ΚΔ όταν αποδίδει πολιτικό άσυλο, αλλά μετά συλλαμβάνει τους ανθρώπους που νόμιμα αιτήθηκαν για αυτό; Για ποιο λόγο η ΚΔ να συλλάβει ένα Κούρδο αγωνιστή όταν μάχεται για τα δικαιώματα του; Αν ταυτίζουν τους αγωνιστές για την Ελευθερία του Κουρδιστάν με «τρομοκράτες», να ενθυμηθούν οι κυβερνώντες ότι και οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α τους οποίους τιμούν, «τρομοκράτες» χαρακτηρίζονταν από τους Βρετανούς.

Ο κ. Κορκμάζ, είχε καταδικαστεί παλαιότερα στην Τουρκία σε δεκαετή κάθειρξη λόγω του αγώνα που διατελούσε με σκοπό να αποκτήσουν οι Κούρδοι τις βασικές ελευθερίες. Μετά την αποφυλάκιση του συνέχισε τη δράση του, με αποτέλεσμα να επικηρυχθεί από τις τουρκικές αρχές. Τελικά, κατάφερε να διαφύγει και να καταλήξει στην Κύπρο το 2009. Ο κ. Κορκμάζ παρέμεινε στην Κύπρο μέχρι το 2014 και αργότερα μετέβηκε στη Γερμανία, στην οποία βρήκε καταφύγιο στις αντίστοιχες κουρδικές οργανώσεις της χώρας. Εκεί δραστηριοποιήθηκε στο πολιτικό μέρος του Αγώνα των Κούρδων. Ένα χρόνο αργότερα, επέστρεψε στην Κύπρο στην οποία συνελήφθηκε στις 21 Μαρτίου. Για τις υποθέσεις του κ. Κορκμάζ στη Γερμανία είναι αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλάκιση, ενώ για αυτές στην Τουρκία, αντιμετωπίζει 35 χρόνια φυλάκιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο γιος του κ. Κορκμάζ είναι καταζητούμενος από την Τουρκία και κρύβεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ έχει ήδη εκτίσει πενταετή φυλάκιση.

Η Γερμανία έχει αποδειχθεί ισχυρός σύμμαχος του Ερντογάν όσον αφορά τις διώξεις, καθώς εκατοντάδες Κούρδων αγωνιστών συνελήφθησαν στην Ευρώπη μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τη Γερμανία. Η κουρδική κοινότητα Κύπρου έχει ήδη πραγματοποιήσει εκδήλωση αλληλεγγύης για τον κ. Κορκμάζ, την ημέρα που μεταφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για την ακροαματική διαδικασία στις 2 Απριλίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και Ελληνοκύπριοι υποστηρικτές, καθώς και ο Σύνδεσμος Αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν του Θεόφιλου Γεωργιάδη. Επίσης, έχουν αποσταλεί επιστολές σε κόμματα και πολιτικούς φορείς με σκοπό την απελευθέρωση του. Η ακρόαση θα συνεχιστεί στις 10 και 12 Απριλίου

Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η Τουρκία διώκει τους Κούρδους χαρακτηρίζοντας τους «τρομοκράτες» επειδή διεκδικούν τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικάδικαιώματα τους, που πηγάζουν από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τσερκέζ Κορκμάζ αγωνίζεται για την Ελευθερία της πατρίδας του. Δεν είναι τρομοκράτης. Τρομοκρατία μπορεί να χαρακτηριστεί το καθεστώς κάτω από το οποίο ζούνε οι Κούρδοι στην Τουρκία. Τρομοκρατημένα είναι τα παιδιά των Κούρδων που ζούνε κάτω από απειλές και συνήθως μεγαλώνουν χωρίς πατεράδες γιατί αυτοί είτε σκοτώνονται, είτε αναγκάζονται να φύγουν μακριά τους λόγω των διώξεων από το καθεστώς Ερντογάν.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements