Αποκαλύψεις Wikileaks για Κυπριακό

Παγκόσμια αναταραχή προκάλεσε η σύλληψη του Αυστραλού ιδρυτή του διεθνούς φήμης ιστότοπου Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ, που έχει προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με διαφθορές κυβερνήσεων, αλλά και πολύ σημαντικά ζητήματα του παγκοσμίου στερεώματος. Η διαρροή απορρήτων εγγράφων που αφορούν σπουδαίας σημασίας θέματα, όπως για το Κυπριακό, έχει συνεισφέρει αρκετά στην έκφραση σφαιρικότερης άποψης πάνω σε αυτά.

Ο κ. Ασάνζ ίδρυσε το Wikileaks το 2006 και από τότε η σελίδα έχει δημοσιεύσει πάνω από 10 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα. Η ιδέα πίσω από το Wikileaks είναι ότι δημοσιεύεται κάποιο έγγραφο, χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα της πηγής του. Όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλά έγγραφα που αποκαλύπτουν την ενδοτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, έγγραφο ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2005, αποκαλύπτει ότι στη συνάντηση του σημερινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Αναστασιάδης είπε στον Γκιουλ ότι «εάν υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο ΔΗ.ΣΥ θα έσπρωχνε τους Ελληνοκύπριους να το αποδεχθούν». Επίσης, στις 23 Μαΐου 2006 έγγραφο αναφέρει ότι ο σημερινός Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρει ότι «το κόμμα του έχει υποφέρει από την επιλογή του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, οπότε δεν μπορεί να το υποστηρίξει ξανά δημόσια». Παρά ταύτα, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το Σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη λύση για την επανένωση».

Στο ίδιο έγγραφο, ο κ. Νεοφύτου πρότεινε όπως: α) το όνομα Ανάν αφαιρεθεί από οποιοδήποτε μελλοντικό σχέδιο, β) δεν υπάρξουν ξανά δημοψηφίσματα για «Ναι» και «Όχι» και γ) καθησυχαστούν οι Ελληνοκύπριοι ότι η ΕΕ παίζει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία, ακόμα και αν αυτό δεν ίσχυε.

Σε έγγραφο στις 18 Οκτωβρίου 2007, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει «η Κύπρος χρειαζόταν νέα ηγεσία, αφού οι ηλίθιες πολιτικές του Τάσσου Παπαδόπουλου, είχαν φέρει ντροπή και προσβολή στο νησί», υποδεικνύοντας την υποστήριξη του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Επίσης, σε έγγραφο στις 30 Απριλίου 2008, ο κ. Αναστασιάδης σε συνάντηση του με τον Αμερικάνο Πρέσβη υποστήριξε «επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, με στοχευμένες αλλαγές για να καταπραΰνουν τις ανησυχίες των Ελλήνων της Κύπρου», ενώ στις 3 Μαΐου 2009, ο Αναστασιάδης «εξακολουθούσε να θέλει τη δημιουργία συμμαχίας με το ΑΚΕΛ υπέρ της λύσης για να δημιουργηθεί δυναμική, τέτοια ώστε να επιτευχθεί το «ΝΑΙ» σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα».

Επομένως, οι λυσολάγνοι σε όλο το νησί ας σταματήσουν να εμπαίζουν τον λαό ότι «το Ανάν έχει πεθάνει». Το Ανάν ζει, αφού οι ίδιοι που το έφεραν τότε ως «τη μόνη βιώσιμη λύση», δυστυχώς, κυριαρχούν ακόμα στην πολιτική σκηνή του τόπου και θα προσπαθήσουν να το «αρωματίσουν» και να το πλασάρουν ξανά ως «καινοτόμο και ρηξικέλευθο». ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ.

Έχουμε κατηγορηθεί ως «αρνητές οποιασδήποτε λύσης». Ακόμα και ως «οπαδούς της διχοτόμησης» τόλμησαν να μας κατηγορήσουν οι κάθε λογής διζωνιστές. Τα ψέματα και η λασπολογία εναντίον όσων ακόμα επιμένουμε να αναδεικνύουμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό της Κύπρου έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Εξηγήστε του λοιπόν αν έχει όντως πεθάνει το Σχέδιο Ανάν ή αν «πρέπει να αλλάξει όνομα για να το αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι». Εξηγήστε αν η ΕΕ παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή ή αν αποτελεί μέσο προώθησης της ΔΔΟ. Εξηγήστε γιατί οι πολιτικοί πατέρες του ΔΗ.ΣΥ δείχνουν καθημερινά προς τα έξω ότι αντιπαλεύονται με τους αντίστοιχους του ΑΚΕΛ, ενώ «θέλουν να δημιουργήσουν μια ισχυρή συμμαχία υπέρ του ΝΑΙ» μαζί τους. Εξηγήστε γιατί ακόμα και σήμερα υποστηρίζετε ψεύτες που έχουν οδηγήσει τον Ελληνισμό της Κύπρου στην κατάρρευση κάθε είδους ηθικής και εθνικής συνείδησης.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης