Αποζημιώσεις του γερμανικού κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου στο ελληνικό κοινοβούλιο η συζήτηση περί των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα για τις οφειλές της πρώτης από την κατοχή, με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το 2016.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των μελών του Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών και πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας.

Βάσει του «Περί πολεμικών αποζημιώσεων» νόμου, κάθε ηττημένη χώρα σε ένα πόλεμο πρέπει να καταβάλλει ανάλογο ποσό των ζημιών που προκάλεσε προς την νικήτρια χώρα. Το ποσό μπορεί να εξοφληθεί είτε με οικονομικές αποζημιώσεις, είτε με παροχή προϊόντων. Η μοναδική χώρα από τους Συμμάχους που κέρδισε αλλά πλήρωσε αποζημιώσεις ήταν οι ΗΠΑ προς την Ιαπωνία. Το 1988, στο πλαίσιο της Πράξης Πολιτικών Ελευθεριών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν ζήτησε συγγνώμη από τους Ιαπωνοαμερικάνους που κλείστηκαν σε στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συμφώνησε να καταβάλει 20 χιλιάδες δολάρια σε κάθε επιζώντα πρώην κρατούμενο.

Μέχρι τα τέλη του 2014, το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα όπως το διαμορφώνουν οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο, η απαίτηση για αποθετικές ζημίες, καθώς και η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος, ανερχόταν στα 269.547.005.854 ευρώ.

Το 1990 ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης συμφώνησαν στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Νομοσχέδιο με το ίδιο περιεχόμενο κατατέθηκε στη Βουλή το 2016, παρόλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ αποφάσισε να το θέσει προς συζήτηση λίγο καιρό πριν τη διεξαγωγή των επερχόμενων διπλών εκλογών. Φυσικά και θεωρούμε σημαντικό η Ελλάδα να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Όμως, είναι ηλίου φαεινότερο πως η ψηφοθηρία και η λατρεία προς την καρέκλα, οδηγεί τους κατά καιρούς γητευτές ψηφοφόρων να εμφανίζουν από τα αμπάρια οτιδήποτε μπορεί να ελκύσει ψήφους.

Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά την αντίθετη γνώμη του Ελληνικού λαού, δημιούργησε ένα σημαντικό ρήγμα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Έτσι, πραγματοποιείται τον τελευταίο καιρό μια προσπάθεια αναπτέρωσης του εθνικού αισθήματος, ούτως ώστε να διατηρήσουν ότι μπορούν από τον «πατριωτικό κορμό» στις εκλογές. Ο καλύτερος τρόπος είναι με την ψήφιση νομοσχεδίων που αγγίζουν το εθνικό συναίσθημα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στη συζήτηση, Στέφεν Ζάιμπερτ, με το πέρας της συνεδρίας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι έχει επίγνωση για το τι προκάλεσε η χώρα του στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, παρόλα αυτά οι οφειλές έχουν διακανονιστεί και το θέμα θεωρείτε λήξαν. Μπορεί να συμφωνήθηκε η παραχώρηση στην Ελλάδα μερικών προνομίων παλαιότερα, όμως το Γερμανικό χρέος δεν καλύφτηκε ποτέ ολόκληρο από τη Γερμανία.

Το συγκεκριμένο θέμα, ή οτιδήποτε αφορά τα πέτρινα χρόνια του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου, είναι πτυχές της ελληνικής ιστορίας που πέρα από χρυσές σελίδες ηρωισμού αποτελούν και πληγές που δεν έχουν επουλωθεί. Είναι αδιανόητο να μετατρέπονται σε καλάμι εκλογικού ψαρέματος και σε προσόψιο προεκλογικής εκστρατείας. Αφού η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελούσαν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2014, καλύτερα να ενθυμηθούν την προεκλογική τους υπόσχεση και όχι ένα μήνα πριν τες εκλογές. Απαιτούμε τέτοια θέματα να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό, αφού κόσμος δολοφονήθηκε από το τότε κατοχικό καθεστώς. Είναι αδιανόητο οι νεκροί και οι κακουχίες που πέρασε τότε ο Ελληνικός λαός να γίνονται υποχείριο ανάλογα με τις προεκλογικές ορέξεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης