Καταψήφιση πρότασης στην Ευρωβουλή για Γενοκτονία των Ποντίων

Το ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή και μέλος της πολιτικής ομάδας ECR, κ. Νότη Μαριά με θέμα «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923». Όχι μόνο την απέρριψε αλλά αρνήθηκε και το ενδεχόμενο να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση. Υπέρ στην πρόταση ψήφισαν 79, κατά 199 και οι αποχές ήταν 18, με αξιοσημείωτο να είναι το γεγονός ότι οι πλείστοι ευρωβουλευτές Ελλάδας και Κύπρου δεν παρευρέθηκαν καν στη ψηφοφορία. Συγκεκριμένα από τους 27 ευρωβουλευτές μόνο οι 7 ήταν παρόν.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια έντονη διαμάχη ανάμεσα στους ευρωβουλευτές σχετικά με την πρόταση του κ. Μαριά. Φαίνεται πως είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια από τους Ποντιακούς συλλόγους και σε συνεννόηση με τους ευρωβουλευτές κ. Κώστα Χρυσόγονο και Εύα Καϊλή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Γενονκτονία των Ελλήνων του Πόντου να συνταχθεί ένα εμπεριστατωμένο ψήφισμα, προκειμένου να υπογραφεί από όλους τους Ελλαδίτες και Κύπριους Ευρωβουλευτές και να περάσει από όλες τις πολιτικές ομάδες προκειμένου να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σχετική ημερίδα στις 6/04/2019 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εκπροσώπους των Ποντιακών, Αρμενικών, Ασσυριακών, Τουρκικών φορέων και συμμετοχή επιστημόνων Μ.Μ.Ε. Η όλη προσπάθεια όπως φαίνεται ναυάγησε.

Το γεγονός ότι μια τέτοια πρόταση δεν πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απογοητευτικό, ενώ εξίσου τραγικό είναι το γεγονός ότι ευρωβουλευτές της Ελλάδας και της Κύπρου έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ωστόσο, το κοινοβούλιο δεν φάνηκε να έχει τη διάθεση να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθηνών της. Μένουν ακατηγόρητες οι ανθρωποκτονίες, τα βασανιστήρια και τόσα άλλα που με απόφαση του Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα του Πόντου οι Νεότουρκοι διέπραξαν μαζικές σφαγές και δολοφονίες εις βάρος 350 χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών Ελλήνων του Πόντου.

Το γεγονός ότι η δική μας πλευρά δεν ήταν σε συνεννόηση για την κατάθεση και για την ψήφιση της πρότασης αποδεικνύει ότι δυστυχώς οι ευρωβουλευτές μας δεν μάχονται για το καλό του συνόλου, αλλά για την ατομική τους «πρόοδο». Η απουσία των ευρωβουλευτών από το κοινοβούλιο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για κανένα λόγο είτε είναι εξαιτίας υποχρεώσεων, είτε εξαιτίας διακοπών, καθώς ο λαός τους εξέλεξε προκειμένου να τον εκπροσωπούν. Επίσης, ο κ. Νότης Μαριάς όφειλε να περιμένει και να συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές για το πως θα κινηθεί γύρω από την κατάθεση της σχετικής πρότασης.

Για άλλη μια φορά γίναμε όλοι εμείς μάρτυρες μιας εξωτερικής πολιτικής που μοιάζει σαν ένα σαπιοκάραβο που μπάζει νερό από παντού και ο κυβερνήτης είναι άφαντος. Το σαπιοκάραβο βέβαια είναι η Ελλάδα μας που τα κομμάτια της τα παίρνουν ένα – ένα περιμένοντας να βουλιάξει. Μα το καράβι έχει μνήμη και θυμάται. Αναπολεί ένδοξες στιγμές και παραμένει ακμαίο σε φουρτούνες. Κύριο καύσιμο του όλοι εμείς που συνεχίζουμε να θυμόμαστε και να παλεύουμε για την Εθνική μας αξιοπρέπεια.

Από την Βόρεια Ήπειρο μέχρι τον Πόντο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο. Ο άφαντος κυβερνήτης δεν είναι κανένας από εμάς τους αγωνιστές. Είναι οι πολιτικοί που εκλέγουμε και καθημερινά μας αποδεικνύουν πόσο εγωκεντρικά και συμφεροντολογικά σκέφτονται και πράττουν. Οφείλουμε λοιπόν να σεβαστούμε την ιστορία μας και τον τόπο μας και να κοιτάξουμε κατάματα τους πολιτικούς διώχτες της πατρίδας μας και να τους βροντοφωνάξουμε πως τούτη γη δεν είναι για πούλημα. Πως η μνήμη δεν σβήνεται αλλά παραμένει ζωντανή. Οι ψυχές των σφαγιασμένων τριγυρίζουν βασανισμένες και περιμένουν να δικαιωθούν. Τα χώματα και οι θάλασσες ακόμα δεν έχασαν το κόκκινο χρώμα από το αίμα. Παραμένουν εκεί και περιμένουν όλους εμάς να τραβήξουμε το κουπί μας και να από βγάλουμε το σαπιοκάραβο μας από τις τρικυμίες.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης