Στο μυαλό ενός σύγχρονου πολιτικού λαοπλάνου

Τουρκικά πολεμικά πλοία εισβάλουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία αποφασίζει μονομερώς ποια είναι η Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και διενεργεί γεωτρήσεις εντός της, ασχέτως εάν σε αυτές τις περιοχές η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανακηρύξει επίσημα την ΑΟΖ της σύμφωνα με τη Σύμβαση της Θάλασσας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναστείλει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του αυταρχικού τουρκικού κράτους, αλλά ο Ερντογάν το βιολί του. Ταΐζει κουτόχορτο τους Τούρκους υπηκόους, προσπαθεί να επιβάλει τις πολιτικές επιβολής του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και μη βρίσκοντας κάποια ουσιαστική αντίσταση, επιμένει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει στο παγκόσμιο στερέωμα και να επιβραβεύεται για τις πολιτικές του.

«Η Τουρκία προχωρά στον δρόμο της επίμονα, παρά εκείνους που επιχειρούν να την αποκλείσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια». Ούτε καν ίδρωσε το αυτάκι του από τις αναστολές των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και την επικράτεια του. Ή δεν κατάλαβε ότι αν συνεχίσει με την πολιτική της επιβολής και αυταρχισμού δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ ή δεν τον νοιάζει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο γεγονός και θα συνεχίσει να πράττει όπως πράττει εδώ και 15 χρόνια εξουσίας του, χωρίς να βλέπει κάποιο εμπόδιο στην εφαρμογή της εμετικής πολιτικής του.

Η τουρκική λίρα είναι το πιο αδύναμο νόμισμα διεθνώς μαζί με το αργεντινικό πέσο για τη φετινή χρονιά. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η αδυναμία αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας του είναι η αχίλλειος πτέρνα του και θα μπορούσε να ανατρέψει το καθεστώς του. Για αυτό τον λόγο, προσπαθεί με τα νταηλίκια και τις θρασυδειλίες του να κρύψει κάτω από το χαλί τα υπέρογκα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Επίσης, ένα πολυσήμαντο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι οι πολιτικές επιβολής που εφαρμόζει και μέσα στη χώρα του. Οι Τούρκοι πολίτες είναι πλήρως δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι ακυρώνει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη απλά και μόνο επειδή το αποτέλεσμα δεν ήταν ευνοϊκό για τον ίδιο και το κόμμα του. Και οι δικαιολογίες περί νοθείας γνωρίζει ότι δεν ευσταθούν, αφού αν κάποιος έχει κατηγορηθεί παλαιότερα για νοθείες και «στήσιμο» εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ο ίδιος και το καθεστώς του οποίου αποτελεί τον κύριο εκφραστή εδώ και μια δεκαπενταετία.

Η Δημοκρατία είναι μια άγνωστη έκφραση για την Τουρκία που ποτέ δεν διστάζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ανάλογα με τα συμφέροντα της. Τα παραδείγματα πολλά. Η Μικρασιατική Καταστροφή, οι Γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων, η πιο πρόσφατη που διενεργείται έναντι των Κούρδων, η εισβολή στην Κύπρο και η πιο πρόσφατη στο Αφρίν. Πρώτη φορά όμως επί Ερντογάν έχει καταφέρει να δημιουργήσει τόσα πολλά τετελεσμένα και να καταστήσει τον εαυτό της τόσο σημαντικό παράγοντα που κανένας να μην της επιβάλει ποτέ πραγματική αντίσταση.

Ο Νεοσουλτάνος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί μια νέα μορφή λαοπλάνου που έχει στήσει για τα καλά το παιχνίδι του στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Οι αντίπαλοι παίχτες παραμένουν αδρανείς είτε γιατί έχουν κοινά συμφέροντα με αυτόν, είτε γιατί τον θεωρούν «αναγκαίο» εξαιτίας της σημαντικής του γεωπολιτικής θέσης, είτε γιατί λόγω ηττοπάθειας νιώθουν ανήμποροι να αντιδράσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο τσαρλατάνος που επιβάλλει επεκτατικές πολιτικές και επιτίθεται ατέρμονα σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών της χώρας του, πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους αποτελεσματικά και όχι επιφανειακά. Πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το ακριτικό Καστελλόριζο και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία κοινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κύπρο. Επίσης, είναι αδήριτη ανάγκη οι κυβερνήσεις των δύο Ελληνικών κρατών να διαφυλάξουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και να χρησιμοποιήσουν ΠΛΗΡΩΣ τις συμφωνίες που διέπραξαν για το φυσικό μας πλούτο, κόβοντας έτσι τις ορέξεις του Ερντογάν και των ακόλουθων του.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης