Σερ Άλαν Ντάνκαν: «Περιοχή με κυριαρχία υπό αμφισβήτηση η ΑΟΖ Κύπρου»

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 14 Μαΐου, ο Βρετανός υπουργός της Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, χαρακτήρισε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχή με κυριαρχία υπό αμφισβήτηση, προσθέτοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί του Foreign Office κλήθηκαν από τον Βρετανό-κύπριο βουλευτή των Εργατικών Πάμπο Χαραλάμπους, να καταδικάσουν την τουρκική απόφαση για γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να καλέσουν στη συνέχεια την Άγκυρα να αποσύρει τα σκάφη της. Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων, ο Βρετανός υπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση που αφορούσε τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη, πράττει τα μέγιστα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να αποχωριστεί κάποιο από το έδαφος των κυρίαρχων περιοχών βάσεων», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει την ακριβή έκταση του εδάφους αυτού.

Όσον αφορά την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις προκλητικές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε σε δηλώσεις του: «Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».

Η Βρετανία μας αποκαλύπτει για ακόμα μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο, υποδηλώνοντας τη στήριξή της προς την Τουρκία. Ο Βρετανός υπουργός, όχι μόνο δεν καταδίκασε τις τουρκικές παράνομες ενέργειες που αντιτίθενται στο Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά επικαλέστηκε τη Σύμβαση των ΗΕ αμφισβητώντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανακηρυγμένη κυπριακή ΑΟΖ. Ένα επιχείρημα που μπορεί να εκμεταλλευτεί από τους Τούρκους που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση την κυριαρχία της στα χωρικά της ύδατα.

Από την άλλη πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να ζει στην δική της ουτοπία, θεωρώντας ότι η στάση του Βρετανού υπουργού δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η χώρα του για το Κυπριακό. Αντιθέτως, κύριε Αναστασιάδη, η Βρετανία ακολουθεί την ίδια εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια όσον αφορά το Κυπριακό, με τις βρετανικές βάσεις που διατηρούνται μέχρι σήμερα στο νησί να μας θυμίζουν τον λόγο ύπαρξης του Κυπριακού ζητήματος. Γνωρίζουμε πολύ καλά την άμεση συμμετοχή της Βρετανίας τόσο στις προδοτικές συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, όσο και στην εισβολή της Τουρκίας.Οποιαδήποτε διαβήματα από πλευράς της Δημοκρατίας που θα καταδικάσουν, δήθεν, τη στάση του υπουργού, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις βρετανικές βλέψεις, εφόσον αναμένουμε υποστήριξη από την ιμπεριαλιστική δύναμη. Η Βρετανία σε συνεργασία με την Τουρκία, έχει εξασφαλίσει προ πολλού την κυριαρχία της στο νησί, είτε αυτή παραμείνει στο 3% του συνολικού εδάφους, είτε μειωθεί, όπως μας «καθησυχάζει» ο σερ.

Φυσικός αυτουργός του Κυπριακού ζητήματος υπήρξαν οι αγγλοαμερικανικές δυνάμεις, με την Τουρκία να εκπληρώνει τις επιδιώξεις τους. Προκειμένου να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στην ορθή του βάση, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αντιμετώπιση των δυτικών δυνάμεων με τους κατάλληλους χειρισμούς. Η ομοσπονδιακή λύση που ανέκαθεν προωθείτο από τις τελευταίες, επιτυγχάνει κάθε άλλο παρά την ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελλήνων της Κύπρου και τ/κ. Είναι γνωστές άλλωστε, οι βρετανικές ενέργειες που επιτεύχθηκαν με σκοπό την πληθυσμιακή διαίρεση στο βόρειο και νότιο τμήμα του νησιού, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την τουρκική εισβολή. Η Βρετανία αποδεικνύει κατ’ επανάληψιν τις ανθελληνικές της τάσεις. Οποιαδήποτε προσπάθεια επισύναψης σχέσεων με την αποικιοκρατική δύναμη ενδεχομένως να ζημιώσει ξανά τον κυπριακό Ελληνισμό.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης